Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сектор за Covid заразени в дома за възрастни „Венета Ботева“ във В. Търново

Старческият дом „Венета Ботева“ във Велико Търново
Снимка: Здравка Маслянкова, БНР

Община Велико Търново ще направи Covid сектор в дома за стари хора „Венета Ботева“. В социалната институция има изолатор, който може да се ползва само за двама болни.

105 хиляди лева по проекта „Патронажна грижа +“ ще бъдат вложени в ремонта на старческия дом във Велико Търново, за да бъдат създадени условия за изолация и лечение на възрастните хора с коронавирусна инфекция, обясни за БНР директорът на социалната институция Зорица Радловска:

„Като Covid отделение, тъй като изискванията на РЗИ са тези, които са болни, да бъдат изолирани, отделен персонал да се грижи за тях“. 

Соvid секторът ще е в неизползваеми помещения в административната част на дома за стари хора, заяви Радловска:

„Ще може да бъдат обособени 11 легла, като ще бъдат изградени необходимите баня и тоалетна, ще има достъпна среда“.

В дома „Венета Ботева“ в момента са настанени 100 жени и мъже. Няма заразени с коронавирусна инфекция.

В област Велико Търново заболеваемостта от Covid-19 е 405 на 100 000 население. На болнично лечение са 214 пациенти. Свободните легла са под 20 %.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимка, направена на 3 юли и публикувана на 7 юли 2024 г., показва машини на израелската армия, транспортиращи група войници и журналисти в южната част на Ивицата Газа.

Израелската армия призова жителите на Газа за евакуация с листовки

С листовки над град Газа израелската армия призова всички жители да напуснат района. Армията предупреждава, че градът е "опасна бойна зона", където се укриват бойци на палестинската ислямистка групировка Хамас. Израелската армия е определила безопасни маршрути за евакуация на юг от Газа. Битката за град Газа, възобновена от Израел..

публикувано на 10.07.24 в 15:15
Румен Овчаров

Румен Овчаров: Превръщат БСП в партия за клиентелата на Борисов, Пеевски и Радев

Досега БСП е била партия с друг морал и с друг статут, а сега я правят клиентелистка партия, която обслужва интересите дали на Делян Пеевски, дали на Бойко Борисов, или на някой друг.  Това заяви пред БНР Румен Овчаров, член на Националния съвет на БСП. " Какво ново предлагат новите ръководители на БСП? Какво ново, когато са строили цялата..

публикувано на 10.07.24 в 14:51

Община Берковица стана собственик на терен за ръгби

Община Берковица стана собственик на имот на който е изграден терен за ръгби. За стадиона от бюджета бяха платени 120 000 лева. Община Берковица се договори със собствениците на частен терен на градския стадион "Мрамор" с цел закупуване. На имота се намира игрището за ръгби. Общинският съвет гласува единодушно "за" закупуването му. Така теренът..

публикувано на 10.07.24 в 14:45

Прекратиха делото за налагане на мярка "задържане под стража" на младежа, причинил катастрофата край Кесарево

Окръжният съд във Велико Търново прекрати делото по искането на прокуратурата за налагане на най-тежката мярка "задържане под стража" за непълнолетния младеж, който в началото на тази седмица причини катастрофата, при която на главния път София -Варна при село Кесарево загинаха двама братя на 66 и 68 години от Горна Оряховица.  17-годишният..

публикувано на 10.07.24 в 14:33
Християн Мицкоски

Мицкоски: Нямаме гаранция за европреговори, ако впишем българите в Конституцията

Медиите в Северна Македония цитират изявление на премиера Християн Мицкоски, според когото няма гаранция, че Скопие ще започне преговори за членство в Европейския съюз, ако впише българите в Конституцията на страната. В Съединените щати, където е за срещата на страните членки от НАТО - Мицкоски коментира още, че правата на българите в Северна..

публикувано на 10.07.24 в 14:03
Калин Стоянов

Министър Стоянов за починалия в ямболския арест: Към момента се твърди, че е самоубийство

Към момента се твърди, че при случая със смъртта на 32-годишния мъж в ареста в Ямбол става въпрос за самоубийство. Това обясни вътрешният министър Калин Стоянов. Той уточни че разследването по случая продължава: "Образувано е следствено дело по случая, отделно от което има и дисциплинарно производство по отношение на един от служителите,..

публикувано на 10.07.24 в 13:55
Проф. Марин Русев

Проф. Марин Русев: Пеевски иска друг тип бизнес елит в ДПС - да инвестира, а не да събира "данък"

Делян Пеевски е олицетворение на новото в ДПС и неговият начин на мислене, на един такъв млад бизнесмен, е, че не понася местните деребеи , както ги нарекоха. Това каза пред БНР проф. Марин Русев, преподавател по политическа география в СУ "Св. Климент Охридски", автор на книгата "Електорална география на България". "Елементи на деребейство има...

публикувано на 10.07.24 в 13:49