Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Църквата почита паметта на св. Йоан Рилски

Снимка: архив

Православната църква почита паметта на небесния покровител на българския народ Свети Йоан Рилски. Наричат го Чудотворец, тъй като с името му са свързани множество свидетелства за божествени изцеления и сбъднати съкровени молитви.

На този ден Свети Йоан Рилски официално е канонизиран за светец, а мощите му са пренесени тържествено в Средец, днешна София.

Софийската духовна семинария, която също носи името на Свети Йоан Рилски, чества патронния си празник.

Тържествени богослужения ще бъдат отслужени във всички храмове на Българската православна църква, включително и в храм „Св. Йоан Рилски Чудотворец“ в Перник - градът, който също днес отбелязва своя празник.

През 1903 година Свети Йоан Рилски бива утвърден за небесен покровител на миньорите.

Много различен ще бъде днешният празник за перничани. Заради въведения частичен локдаун са отменени всички събития, съпътстващи празника, в т.ч. и тържествената сесия, на която се избират новите почетни граждани на Перник.

Вместо концерти и изложби, тази вечер в 19.30 часа на Фейсбук страницата на общината от Двореца на културата ще бъдат излъчени светлинно шоу и празнична заря.

На живо ще бъде предавана и празничната Света литургия в централния пернишки храм „Св. Иван Рилски“.  Ще бъде представен и филм за житието на светеца и развитието на Перник в началото на XX в. През цялата седмица в редица публикации Община Перник ще покаже страници от миналото на града, снимки и истории на и за перничани.

Ще бъдат излъчвани и филми за Перник и неговата история. Сред тях са „Цар Самуил в битка за България“, "Перник - една внезапна спирка"  и първият филм за Перник "Сърцето на България", сниман в далечната 1928 година.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

МВР разпитва едно лице във връзка с пожара над село Сенокос

Има лице, което е разпитвано в областната дирекция на МВР Благоевград във връзка с пожара над село Сенокос, община Симитли, при който изгоряха една къща и три плевни. На брифинг областният управител на област Благоевград Георги Динев потвърди тази информация. "Нека да оставим тези версии и това разяснение на служителите на МВР. Знам, че..

публикувано на 02.08.24 в 17:20

Димитър Благоев и "Трио плюс" с джаз концерт в Кино Кабана

Композиторът и китарист Димитър Благоев ще изнесе джаз концерт с неговото "Трио плюс" в Кино Кабана. Музикалното събитие е в програмата на Софийските джаз дни.  Самият Благоев сподели, че за авторската си творба се е вдъхновил от Родопите.  "Темата за фолклорната импровизация е тема, която написах при едно мое пребиваване в Родопите..

публикувано на 02.08.24 в 16:46

Област Добрич е на едно от последните места по осигуреност с лекари и болнични легла

На едно от последните места в страната се нарежда област Добрич в края на 2023 г. по осигуреност с лекари и болнични легла, сочат данните на националната статистика. В края на 2023 г. в област Добрич функционират седем заведения за болнична помощ със 785 легла, като в сравнение с предходната година броят на заведенията остава..

публикувано на 02.08.24 в 16:32

10 години система за ранно оповестяване пази от огън "Врачански Балкан"

Вече десет години система за ранно оповестяване на пожари успява да опази от големи щети територията на Природен парк "Врачански Балкан". Под охрана от унищожителен огън са 4 хиляди кв. км гори и защитени територии, и биологичното им разнообразие. В системата са вложени близо 900 хил. лв. безвъзмездни европейски средства.  Според..

публикувано на 02.08.24 в 16:15
Костадин Костадинов

"Възраждане" няма да застане зад правителство, подкрепено от представители на ДПС

Партия "Възраждане" няма да застане зад правителство, което ще бъде подкрепено с представители на ДПС -   без значение дали ще е без Пеевски. Това заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той посочи, че страната има нужда от хомогенно правителство, дори при по-ниска избирателна активност. Това стана ясно след близо тричасов..

публикувано на 02.08.24 в 16:10
Пожарът в Малешевска планина

Продължава борбата с огъня в Благоевградско

Шведски самолет и военен хеликоптер от авиобаза Крумово помагат в гасенето на пожара над село Сенокос, община Симитли. Продължава борбата с овладяването на огъня и над Струмяни, и в планината Славянка. Няма пожари, които да предпоставят опасност за населени места 11 екипа на Пожарната, над 70 служители на Югозападното държавно..

публикувано на 02.08.24 в 16:10
Борислав Муеров

Служебният премиер освободи от длъжност директора на ДАИ Борислав Муеров

Служебният премиер Димитър Главчев е наредил от 5 август да бъде освободен от длъжност директорът на Агенцията "Автомобилна администрация" (ДАИ) Борислав Муеров. Искането е на служебния министър на транспорта Георги Гвоздейков, каза по време на парламентарния контрол Главчев. Причината са проблемите с годишните технически прегледи на..

публикувано на 02.08.24 в 15:38