Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Увеличават се заразените с Covid-19 във Великобритания

Снимка: архив

Британското правителство следи отблизо ситуацията с увеличаващите се случаи на заразявания с Covid-19. За последното денонощие са регистрирани над 43 700 нови случаи на заразявания и 223 жертви.

Вече седем дни поред броят на заразените надхвърля 40 000 дневно. Смъртните случаи за последното денонощие са най-много от март насам. 

Премиерът Борис Джонсън заяви на среща на кабинета, че страната я очаква трудна зима. Според "Зимния план" на правителството ако мерките, които са в сила в момента. не са достатъчни да предотвратят прекомерния натиск върху националното здравеопазване, тогава стъпки като носенето на маски на определени места и въвеждане на ваксинационни паспорти, могат да бъдат обсъдени като част от така наречения "План Б". 

От "Даунинг стрийт" посочиха, че не са доволни от данните за увеличаващите се случаи, но благодарение на успешния ход на програмата за масово ваксиниране, както при пациентите, постъпващи в болници, така и при смъртните случаи, нивата са доста по-ниски от предишните пикове на пандемията. 

Професор Кристина Пейгъл от Лондонския университетски колеж обаче заяви, че се наблюдава неконтролируема епидемия сред децата в училищата, както и увеличаване на случаите сред останалите възрастови групи, наред с постъпленията в болници. Професор Пейгъл призова за преминаване към "План Б". Подобен призив отправиха и от Конфедерацията на националното здравеoпозване, изтъквайки че става все по-тревожно положението и с чакащите за лечение и операции от други заболявания, които вече са около 5 милиона души.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Има ли нужда Великобритания от повече имигранти

Един от големите дебати в Обединеното кралство покрай кризата с горивата, недостига на шофьори и нарушаването на снабдителните вериги е има ли нужда страната от повече имигранти за решаване на проблемите. Късно снощи телевизионният канал „Скай..

публикувано на 12.10.21 в 11:26
Оливър Даудън, британски министър

Великобритания приветства новите предложения на ЕС относно протокола за Северна Ирландия

Британският министър без портфейл Оливър Даудън отбеляза в сряда, че правителството на Обединеното кралство счита, че промените, които Европейският съюз ще предложи за протокола за Северна Ирландия, който е част от Брекзит споразумението за..

публикувано на 13.10.21 в 10:55

Отлив на студенти след Брекзит във Великобритания. Кои са алтернативните държави

След Брекзит   наблюдаваме увеличен  интерес от страна на българските студенти към висшите училища в САЩ и Канада, като алтернатива на английските. Това коментира за Радио Варна Николай Христанов, организатор на форума „Световно изложение”,..

публикувано на 13.10.21 в 12:29

Стана известно името на заподозрения за убийството на депутат във Великобритания

Арестуваният за убийството на британски депутат се казва Али Харби Али, съобщиха британски медии. Спорeд някои информации името на нападателя е фигурирало за кратко в правителствената програмата за превенция на радикализирането. Скотланд ярд смята..

публикувано на 17.10.21 в 01:39
ВИЖТЕ ОЩЕ

Спецакция и във фирма, изпълнявала поръчки при управлението на Хасан Азис в Кърджали

Антимафиоти влязоха в офиса на фирма "ПСП строй" в Кърджали. В нея участва бившият президент на футболен клуб "Арда" Петър Пешев, на чието име се водят още 6 фирми. Проверяват се документи и се разпитват свидетели. Няма официална информация за..

публикувано на 14.08.24 в 11:06

Ръст на инфлацията във Великобритания

Във Великобритания за първи път от декември насам бе отчетено увеличение на инфлацията.  Инфлацията се е повишила над набелязаната цел от 2 до 2,2 процента през юли, показват официалните статистически данни. По-рано икономисти, анкетирани от..

публикувано на 14.08.24 в 10:36

Тихомир Безлов: При сблъсъка в ДПС се смята, че Румен Гайтански е от страната на Доган

" При този сблъсък, който наблюдаваме в ДПС, се смята, че Румен Гайтански е от страната на Ахмед Доган. Това е популярното обяснение в момента. Направи впечатление, че този заем от Българската банка за развитие дълго време не беше тема на..

публикувано на 14.08.24 в 10:36

Птицевъди искат да се забрани вносът на украински яйца

Асоциацията на промишленото птицевъдство настоява министърът на земеделието и храните Георги Тахов да забрани вноса на украински яйца в България. Птицевъдите искат мярката да бъде наложена за 120 дена и заплашват с протести, ако това не се случи...

публикувано на 14.08.24 в 10:34

Изгасен е големият пожар край Атина

Големият пожар до гръцката столица Атина е изгасен. Сега вниманието на властите се насочва към планината Славянка на границата с България. Депутати от Серес настояват незабавно да се изпратят самолети да гасят там. Един човешки живот, над 100..

публикувано на 14.08.24 в 10:30
Йордан Иванов на трибуната на НС.

ПП-ДБ призоваха за изолация на "Възраждане" и отказ от колаборация с тях

С декларация от парламентарната трибуна от ПП-ДБ призоваха за изолация на партия "Възраждане" и отказ от колаборация с нея. "Политиките на партия "Възраждане" са стратегическо отстъпление от националните цели, които страната следва от 27 години..

публикувано на 14.08.24 в 10:21

Европрокуратурата в "Булгартрансгаз" – заради разширението на газохранилището в Чирен

Проверката на европейската прокуратура в "Булгартрансгаз", която започна вчера, е свързана с проекта за разширение на газохранилището "Чирен". Това каза в министерството на енергетиката изпълнителният директор на дружеството Кирил Равначки...

публикувано на 14.08.24 в 10:07