Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са поуките от инцидента с "Вера Су"

"Вера Су"
Снимка: Мая Щърбанова

Точно един месец се навършва днес, откакто турският кораб "Вера Су", натоварен с над 3000 тона азотен тор, заседна в морето край местността „Яйлата“. Измина месец, в който корабособственикът не предприе никакви действия по спасяването на собствеността си и в който България също не успя да се справи с критичната ситуация в морето. Какво все пак се случи, има ли вече яснота как се е стигнало до инцидента и какви са поуките, които трябва да си извадим като морска държава?

Докато страните от Западна Европа бавно и постепенно се връщат към стария начин на живот, познат им от преди пандемията, в България ситуацията става все по-интересна. Интересна всъщност е тя за циничните оптимисти и вероятно почти безнадеждна за крайните песимисти. Не ни е достатъчна цялата драматична картина около разпространението на Covid-19 ами и в разгара на четвъртата вълна ни сполетя и един заседнал кораб и то малко преди поредните избори за последната една година в страната. И ако трябва да обобщим в едно изречение защо този инцидент се превърна в препъни камъче за България, то би звучало така – заради един заспал на вахта втори помощник-капитан и заради една дълбоко приспана в летаргичен сън държава в продължение на десетилетия.

Снимка: БГНЕС

Първите дни от засядането на кораба край „Яйлата“ бяха като опознавателен лагер, в който децата научават имената на своите учителки и свикват с новите си другарчета по стая. Опипваше се бавно, постепенно и с надеждата, че някак си отговорността по изтеглянето на кораба няма да се окаже в ръцете на България. Е да, но все пак ни се наложи да го направим. И така се стигна до първата акция по претоварването на кораба, която целеше той да бъде олекотен и впоследствие да бъде извлечен от скалите. Всички помним какво се случи по време на тази акция – една заседнала и с часове спасявана баржа, една развалена машина за пакетиране на товара, един почти успял да заседне кран и разбира се, една напълно неподходяща кофа, от която се оказа, че товарът се изсипва в морето. И всички бяха безкрайно учудени – все едно да искаш да пренесеш пясък в сито и да те изненада неуспешното ти начинание. Тогава и дойдоха първите признания за пълната неподготвеност на държавата ни, изказани в прав текст от тогавашния и вече освободен от поста изпълнителен директор на „Морска администрация“ Живко Петров:

„Ние нямаме технически средства в момента, с които да извършим това облекчаване. Кранът е много голям, плаващият, България с това разполага. Много е голям, вятърът го духа и го сваля върху скалите. България не разполага с някакви по-специални технически средства, за да разтовари…С каквото разполагаме, това сме използвали“.

Впоследствие Живко Петров беше освободен от длъжността си и на негово място застана капитан Венцислав Иванов. Бурното море пък все пак накара екипажа да пожелае да бъде евакуиран. Седем от тях бяха настанени в общинския хотел в Каварна, после разпитани от Окръжната прокуратура в Добрич, след това в разследването се включи и Националната следствена служба, а капитанът и вторият помощник-капитан си останаха за постоянно в ареста, обвинени в престъпление, за което законът предвижда от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Междувременно отвсякъде еколози, химици, океанолози и природозащитници обясняваха в дружен хор, че азотният тор е опасен за околната среда и за морската екосистема, защото ще доведе до цъфтеж на фитопланктона, което ще намали количествата на кислород във водата, ще предизвика съхнене на хрилете на рибите и съответно до тяхната смърт, ще доведе и до натрупване на нитрати в морските обитатели. Разбира се, някои по-крайни в мнението си специалисти по темата говореха за екокатастрофа, за срив в туризма, за умиране за дълъг период от време на риболова в района. И в този момент в местността „Яйлата“ дойдоха министърът на транспорта Христо Алексиев, който обяви, че азотният тор не се класифицира като опасен товар и министърът на околната среда и водите Асен Личев, който пък заяви, че нито ще цъфне планктона, нито ще умрат риби.

Ако всяка дума, изречена във връзка с кораба от ангажираните в спасяването му, го преместваше с по 1 см, сигурно той вече щеше да е пристигнал на пристанището във Варна. За сметка на това той и днес си е до „Яйлата“ и дори и да бъде успешно претоварен, съдбата му не е ясна.

На същата дата, но през септември месец, в морето изчезна един 48-годишен мъж от Добрич, влязъл с риболовен каяк и не излязъл повече от водата жив. Като по ирония на съдбата вероятно двете събития – изчезването на рибаря и засядането на кораба „Вера Су“, се случиха в един и същи ден. Какво друго ако не точно два подобни инцидента идват да ни покажат и то съвсем ясно, че държавата ни не е готова да спасява нито кораби, нито хора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън пред ООН - 24 септември 2024

Байдън пред ООН: Войната на Путин не постигна основната си цел

В последната си реч пред Общото събрание на ООН като президент на Съединените щати Джо Байдън обяви, че руската агресия срещу Украйна се е провалила. "Добрата новина е, че войната на Путин не постигна основната си цел. Той имаше намерение да унищожи Украйна. Но Украйна е все още свободна. Имаше намерение да отслаби НАТО. Но НАТО е по-голяма, по-единна и..

публикувано на 24.09.24 в 21:11
Украинският президент Володомир Зеленски се среща с украински бойци във Вугледар - май 2023

Руски войски са нахлули в украинския град Вугледар

Руските войски са нахлули в украинския град Вугледар в Донецка област, твърдят московски блогъри. В репортаж на "Файненшъл Таймс" се твърди, че украинците в града са заплашени от обкръжение и не разполагат с никакви средства срещу авиацията на противника. Президентът Володимир Зеленски, който е на посещение в САЩ, за да мобилизира политическа и..

публикувано на 24.09.24 в 20:54
Президентът Румен Радев говори на брифинг за български медии в централата на ООН.

Радев: Най-голямата ни цел е укрепването на глобалната сигурност

Най-голямата цел е укрепването на глобалната сигурност, заяви президентът на България Румен Радев на брифинг за български медии в централата на ООН. "Виждаме обаче, че тази цел не само не е постигната, а наблюдаваме немалко взаимосвързани кризи по света", заяви държавният глава. Радев представлява България на сесията на Общото събрание на ООН..

публикувано на 24.09.24 в 20:16

Руският парламент прие закон за освобождаване от наказателна отговорност на подсъдими, съгласни да воюват срещу Украйна

Държавната дума на Русия прие закон, който предвижда освобождаване от наказателна отговорност на подсъдимите, които подпишат договори с министерството на отбраната за участие във войната срещу Украйна. Автор на законопроекта, който предполага промени в Наказателния и Наказателно-працесуалния кодекс, е Върховният съд. Вчера документът беше подкрепен и от..

публикувано на 24.09.24 в 20:08
Директорът на Народния театър Васил Василев.

До края на годината в Народния театър ще има 7 премиери

Народният театър води преговори с голямата френска актриса Изабел Юпер. Възможно е тя да играе у нас моноспектакъл, стана ясно при представянето на новия сезон на първата ни трупа. До края на годината в Народния театър ще има 7 премиери, една от които ще е "Оръжията и човекът", режисирана от Джон Малкович. Спектакълът ще има премиера на 7 и 8..

публикувано на 24.09.24 в 20:02
Президентът на САЩ Джо Байдън говори пред 79-ата сесия на Общото събрание на ООН, 24 септември 2024 г.

Байдън смята, че въпреки ескалацията между Израел и "Хизбула" все още има шанс за дипломатическо решение

В последната си реч пред Общото събрание на ООН като президент на Съединените щати Джо Байдън обяви, че руската агресия срещу Украйна се е провалила.  Руският президент Владимир Путин се провали, заяви президентът на Съединените щати Джо Байдън пред Общото събрание на ООН: "Добрата новина е, че войната на Путин не постигна основната си цел. Той..

публикувано на 24.09.24 в 19:45

Андрей Цеков води листата на ПП-ДБ в Благоевград

С три часа закъснение от обявеното време от коалиция "Продължаваме промяната-Демократична България“ регистрираха четвъртата за Благоевград пълна листа с кандидати за народни представители. Първите две места са поделени между коалиционните партньори. Водач отново е бившият регионален министър Андрей Цеков, а втори е областният лидер на ДСБ..

публикувано на 24.09.24 в 19:33