Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какви са поуките от инцидента с "Вера Су"

"Вера Су"
Снимка: Мая Щърбанова

Точно един месец се навършва днес, откакто турският кораб "Вера Су", натоварен с над 3000 тона азотен тор, заседна в морето край местността „Яйлата“. Измина месец, в който корабособственикът не предприе никакви действия по спасяването на собствеността си и в който България също не успя да се справи с критичната ситуация в морето. Какво все пак се случи, има ли вече яснота как се е стигнало до инцидента и какви са поуките, които трябва да си извадим като морска държава?

Докато страните от Западна Европа бавно и постепенно се връщат към стария начин на живот, познат им от преди пандемията, в България ситуацията става все по-интересна. Интересна всъщност е тя за циничните оптимисти и вероятно почти безнадеждна за крайните песимисти. Не ни е достатъчна цялата драматична картина около разпространението на Covid-19 ами и в разгара на четвъртата вълна ни сполетя и един заседнал кораб и то малко преди поредните избори за последната една година в страната. И ако трябва да обобщим в едно изречение защо този инцидент се превърна в препъни камъче за България, то би звучало така – заради един заспал на вахта втори помощник-капитан и заради една дълбоко приспана в летаргичен сън държава в продължение на десетилетия.

Снимка: БГНЕС

Първите дни от засядането на кораба край „Яйлата“ бяха като опознавателен лагер, в който децата научават имената на своите учителки и свикват с новите си другарчета по стая. Опипваше се бавно, постепенно и с надеждата, че някак си отговорността по изтеглянето на кораба няма да се окаже в ръцете на България. Е да, но все пак ни се наложи да го направим. И така се стигна до първата акция по претоварването на кораба, която целеше той да бъде олекотен и впоследствие да бъде извлечен от скалите. Всички помним какво се случи по време на тази акция – една заседнала и с часове спасявана баржа, една развалена машина за пакетиране на товара, един почти успял да заседне кран и разбира се, една напълно неподходяща кофа, от която се оказа, че товарът се изсипва в морето. И всички бяха безкрайно учудени – все едно да искаш да пренесеш пясък в сито и да те изненада неуспешното ти начинание. Тогава и дойдоха първите признания за пълната неподготвеност на държавата ни, изказани в прав текст от тогавашния и вече освободен от поста изпълнителен директор на „Морска администрация“ Живко Петров:

„Ние нямаме технически средства в момента, с които да извършим това облекчаване. Кранът е много голям, плаващият, България с това разполага. Много е голям, вятърът го духа и го сваля върху скалите. България не разполага с някакви по-специални технически средства, за да разтовари…С каквото разполагаме, това сме използвали“.

Впоследствие Живко Петров беше освободен от длъжността си и на негово място застана капитан Венцислав Иванов. Бурното море пък все пак накара екипажа да пожелае да бъде евакуиран. Седем от тях бяха настанени в общинския хотел в Каварна, после разпитани от Окръжната прокуратура в Добрич, след това в разследването се включи и Националната следствена служба, а капитанът и вторият помощник-капитан си останаха за постоянно в ареста, обвинени в престъпление, за което законът предвижда от 5 до 15 години лишаване от свобода.

Междувременно отвсякъде еколози, химици, океанолози и природозащитници обясняваха в дружен хор, че азотният тор е опасен за околната среда и за морската екосистема, защото ще доведе до цъфтеж на фитопланктона, което ще намали количествата на кислород във водата, ще предизвика съхнене на хрилете на рибите и съответно до тяхната смърт, ще доведе и до натрупване на нитрати в морските обитатели. Разбира се, някои по-крайни в мнението си специалисти по темата говореха за екокатастрофа, за срив в туризма, за умиране за дълъг период от време на риболова в района. И в този момент в местността „Яйлата“ дойдоха министърът на транспорта Христо Алексиев, който обяви, че азотният тор не се класифицира като опасен товар и министърът на околната среда и водите Асен Личев, който пък заяви, че нито ще цъфне планктона, нито ще умрат риби.

Ако всяка дума, изречена във връзка с кораба от ангажираните в спасяването му, го преместваше с по 1 см, сигурно той вече щеше да е пристигнал на пристанището във Варна. За сметка на това той и днес си е до „Яйлата“ и дори и да бъде успешно претоварен, съдбата му не е ясна.

На същата дата, но през септември месец, в морето изчезна един 48-годишен мъж от Добрич, влязъл с риболовен каяк и не излязъл повече от водата жив. Като по ирония на съдбата вероятно двете събития – изчезването на рибаря и засядането на кораба „Вера Су“, се случиха в един и същи ден. Какво друго ако не точно два подобни инцидента идват да ни покажат и то съвсем ясно, че държавата ни не е готова да спасява нито кораби, нито хора.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Огнян Дъскарев: Шансовете на Тръмп да стане президент се увеличиха след покушението

Твърдението на левицата е, че Доналд Тръмп сам е виновен, че за малко не беше убит. Този език на омразата и тази страшна омраза, която изпитва американската левица към Тръмп логично доведе до това, което се случи. Това коментира в интервю пред БНР журналистът Огнян Дъскарев след покушението срещу кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп...

публикувано на 15.07.24 в 14:25

В Сирия се провеждат парламентарни избори

В Сирия се провеждат парламентарни избори. Това е четвъртият подобен вот след масовите антиправителствени протести през 2011 г., преминали в гражданска война, която продължава и до днес, предава "Асошиейтед Прес". Изключени от изборите са северозападната част на Сирия, която е под контрола на бунтовниците, и североизточната част, където..

публикувано на 15.07.24 в 14:10

Иван Христанов: Сега е моментът за бързи избори, докато ДПС е отслабено

Сега е моментът да се ходи на бързи избори, за да можем да ги проведем в едно отслабено за ДПС политическо пространство.  Това мнение изказа пред БНР Иван Христанов, лидер на партия "Единение". В предаването "12+4" той коментира искането на ПП-ДБ президентът да отложи с 2 месеца връчването на мандата с идеята през това време парламентът да..

публикувано на 15.07.24 в 14:08

Десетки ниви и овощни градини са изгорели в землището на село Мененкьово край Белово

Десетки ниви и овощни градини са изгорели в землището на село Мененкьово край Белово. В овладяването   на огъня са участвали пожарникари от Септември и Белово, но гасенето е продължило с часове. Към този момент пожарът е напълно потушен, но остава под наблюдение. Причините за пожара се изясняват. Предполага се, че в основата е човешка..

публикувано на 15.07.24 в 14:00

Трети ден септемврийските села Варвара и Ветрен дол са с нарушено водоподаване

Трети ден жителите на септемврийските села Варвара и Ветрен дол са с нарушено водоподаване заради авария на  основния водопровод. Екипи на ВиК-Септември са на терен, но работата бе затруднена, тъй като повредата бе скрита. От кметството във Варвара съобщиха, че има напредък и до няколко часа проблемът ще бъде напълно отстранен...

публикувано на 15.07.24 в 13:58
Адина Вълян

Двама комисари напускат ЕК, за да станат евродепутати

Еврокомисарката по транспорта Адина Вълян и колегата ѝ, отговарящ за околната среда, океаните и рибарството, Виргиниюс Синкявичус са информирали председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен за решението си да подадат оставки, за да заемат местата си на евродепутати в новия Европарламент. За да се осигури приемственост в работата на Комисията, Фон..

публикувано на 15.07.24 в 13:44
Ръководителите на НАП Румен Спецов (вдясно) и на Агенция

НАП и Агенция "Митници" сливат кампаниите си, насочени към подрастващите

Националната агенция за приходите и Агенция "Митници" обединяват усилията си за превенция и противодействие на хазартната и наркотичн ата  зависимост, съобщиха от НАП. Двете приходни агенции сливат кампаниите си , насочени към подрастващите, като общата инициатива остава под надслов " Не сте сами" . Кампанията "Не сте сами" е с ъздадена..

публикувано на 15.07.24 в 13:44