Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Доц. Лъчезар Лозанов съветва всички диабетици да се ваксинират срещу Covid-19

При пациентите с Covid-19 и диабет има много тежки последици

Снимка: Ани Петрова

"Контролът е от изключително важно значение за диабетиците по принцип, тъй  като високата кръвна захар е причина най-често за усложненията при тях, за нарушението в тяхното ежедневие, в тяхната работа и комфорта на живот. Тъй като диабетиците са по-предразположени към развитие на различни инфекции, включително и Covid-инфекции. Тук е от изключително важно значение кръвната захар да е нормална. Защо боледуват по-тежко и по-често попадат в интензивните отделения при коронавирусна инфекция - причините са много и многообразни, защото нашите пациенти с диабет са предимно възрастни, с усложнения на диабета или придружаващи други заболявания. Диабетът е заболяване, което засяга основно сърдечно-съдовата система и затова честотата на инфарктите, инсултите и периферната съдова болест е по-голяма при тези болни, още повече при тези, които имат висока кръвна захар“, каза БНР доц. Лъчезар Лозанов, ендокринолог, началник на Клиниката по вътрешни болести в болница „Токуда“ в София.

Повишената кръвна захар води до намалена имунна защита.

"По редица сложни механизми тя има негативен ефект върху клетъчния имунитет -  намалено образуване на интерферон, което е основната първоначална защита на организма срещу инфекциите, включително и Covid-инфекциите, а също така и върху Бета- клетъчния имунитет и намалено образуване на антитела. Още една причина е, че диабетът в 80% е свързан със съпътстващо затлъстяване", допълни за „Хоризонт" д-р Лозанов.

По думите му всички проучвания, които са направени досега в продължение на последните две години показват, че при диабетиците няма никакъв риск от странични ефекти от ваксините.

"Същевременно ние виждаме, че при пациенти, които са с Covid-19 и диабет има много тежки последици, тези пациенти боледуват по-тежко. Аз съветвам всички пациенти, които са в рисковите групи, включително и диабетици в това число да бъдат ваксинирани навреме за коронавурис. Диабетиците би трябвало да бъдат ваксиниран всяка година и за сезонния грип“, подчерта лекарят.

БНР излъчва специална рубрика завируса Covid- 19 и ваксините


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Росен Бъчваров: Ръст на приходи от данъци в НАП от имоти под наем

Данъчните са събрали 4 млн. лв. от имоти, давани под наем чрез платформата Airbnb. Имотите се предоставят за ползване от туристи чрез платформата за краткосрочно настаняване. "Целта на НАП не е да глобява и да отчита ръст от неспазването на правилата, а  да насърчи собствениците да декларират доброволно имотите си. 150 са проверените..

публикувано на 08.12.21 в 10:44

Какво ще се подобри по ОП „Транспорт“ до края на 2023 г.

България навлиза в последните две години от изпълнението на програмен период 2014-2020 г. на  Оперативна програма „Транспорт и транспортна инфраструктура“. През тези две трябва да бъдат усвоени 50% от бюджета на програмата. В края на ноември се проведе заседание на Комитета за наблюдение на програмата, където стана ясно, че Национална..

публикувано на 08.12.21 в 10:19

„Джеймс Уеб“ ще наследи „Хъбъл“

„Наследникът“ на космическия телескоп „Хъбъл“ – „Джеймс Уеб“, ще бъде изстрелян в космическото пространство на 22 декември. В програмата участват НАСА, Европейската космическа агенция и Канада. С помощта на „Хъбъл“ бяха уточнени много разстояния във Вселената, бяха открити и наблюдавани много екзопланети, беше възможно да се наблюдават..

публикувано на 07.12.21 в 11:49
Благослав Михайлов

Благослав Михайлов: Платформата „Стража“ намалява пропастта между политици и избиратели

„Стража“ е платформа, която цели да скъси пропастта между гражданите и техните представители в парламента . Тази пропаст става все по-голяма, особено с рекордно ниската избирателна активност на последните избори.“ Това каза пред БНР Благослав Михайлов от екипа на платформата. „Ние не виждаме политиците и гражданите като някакви врагове “,..

публикувано на 07.12.21 в 10:58
Марина Атанасова

Марина Атанасова: Законовите изисквания за продажба на кученца често се пренебрегват

" Законовите изисквания за продажба на кученца често се пренебрегват . Купувачите стават лесна жертва на продавачите. Това е една жестока индустрия, която разчита на анонимност, измама, експлоатация на животните. Стотици кученца се отглеждат в ужасяващи условия, развъждат се на конвейер в мазе или в барака, след това се продават твърде малки и без..

публикувано на 07.12.21 в 10:46

Малин Бистрин: Туризмът ще тръгне в друга посока - човешкият фактор ще намалява

„Туризмът ще поеме в друга посока. По друг начин ще се преобразуват услугите и ще оцелеят по-кадърните.“ Това прогнозира пред БНР Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес. „ Няма как да влезе робот да сготви шопската салата , да я направи, но мисля, че ще се тръгне натам – да се минимизира човешкия фактор , защото той е от..

публикувано на 07.12.21 в 06:59

Как децата се връщат в училище

обновено на 06.12.21 в 17:56
Подкасти от БНР