Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Повишен интерес към ваксиниране в Силистра

Д-р Теодора Начева, РЗИ - Силистра: Страхът от ваксинация е по-голям от боледуване - аз това не го разбирам

Снимка: Незабравка Кирова

Имаме повишен интерес към ваксиниране срещу Covid-19, съобщават от Регионалната здравна инспекция в Силистра. В същото време само 24 стотни делят Силистра от влизането в тъмночервената зона на заболеваемост от коронавирус.
Незабравка Кирова
От началото на ваксинационния процес до момента едва 32 149 души са се решили, като половината от тях са със завършен имунизационен курс. Това прави едва 18,7 % . Повишената активност се очаква да е временно явление. Поне докато не стане ясно как ще действат разписаните от МЗ мерки и изисквания за зеления сертификат и дали няма да има облекчения.

За три дни от обявяването на заповедта на министър Стойчо Кацаров над 700 души са посетили имунизационните кабинети в региона. Като малко повече от половината са избрали еднодозовата ваксина Янсен, която им осигурява заветния документ.


"Подобна временна активност имаше в летните месеци и отново причината беше не важността на ваксината, а мерките - тоест дали можеш да пътуваш зад граница", коментира за БНР д-р Теодора Начева, директор на РЗИ - Силистра.

"Много от хората казват, че повече се страхуват от ваксинация, а не от боледуване - аз това не го разбирам", посочи още д-р Начева.

д-р Теодора Начева
Едва 30 от 50 лични лекари в Силистренска област са ангажирани с процеса на имунизация срещу Covid-19. 16 от тях неотдавна бяха отличени от РЗИ за работата си в този труден за всички момент. Освен тях пет екип действат на територията на региона - три в Силистра и по един в болниците в Дулово и Тутракан. Като единствено в Тутраканска община няма нито един семеен лекар, който да ваксинира желаещи от пациентската си листа.

Незабравка Кирова
Според д-р Светла Павлова, общопрактикуващ лекар в Силистра, една от причините, колегите й да не участват в този процес е трудната логистика и организация.

"И това е заради малкия брой поне досега желаещи да се ваксинират и като отворим една доза ваксина трябва да я използваме веднага...", посочи д-р Павлова.

Една от причините за т.нар. антиваксърско поведение, според нея, е недоверието на хората към управляващите и политическия свят и разписваните от тях закони и наредби.

Незабравка Кирова
Заради личната си убеденост на два фронта е д-р Енчо Василев. Той е директор е на Центъра за спешна медицинска помощ и в т.нар. си свободно време се включва в екипа за имунизации на РЗИ.

По негови наблюдения онези, които се доверяват на медицината и се ваксинират са убедени и са се информирали достатъчно.

"Останалите вярват прекалено много на непроверена информация и на конспиративни теории. За мен е също недопустимо лекари да не дават тази информация и да не са твърде много ангажирани с процеса на ваксиниране", посочи д-р Василев. По думите му пациентите отново не бързат да постъпват в болница и при тази вълна.
д-р Енчо Василев
"Докато губим време да се тревожим за бъдещето, губим шансовете си за настоящето", смята още д-р Светла Павлова след вече втора година борба с Covid-19.

Незабравка Кирова

Още по темата в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Знеполският епископ Арсений е първият избор за нов Сливенски митрополит

Знеполският епископ Арсений е изборът на епархийските избиратели, които гласуват за Сливески митрополит. Така първата кандидатура вече е избрана. Втори с 21 гласа е епископ Герасим. Сега върви втори тур на изборите в Митрополията. Избира се втори епископ, който ще участва в надпреварата за митрополитския стол следващата седмица.  Тогава Светият Синод ще..

публикувано на 19.05.24 в 14:38
Спасителна акция след инцидент в Будапеща.

Поне две жертви на инцидент в Дунав край Будапеща

Двама души са загинали и петима са в неизвестност след инцидент на река Дунав, северно от Будапеща, при който се предполага, че са се сблъскали малка моторна лодка и туристически кораб. Открити са телата на един мъж и една жена. Провежда се операция за издирване на изчезналите.

публикувано на 19.05.24 в 13:50
Роберт Фицо

Състоянието на Фицо - сериозно, но стабилно

Състоянието на словашкия премиер Роберт Фицо, който беше прострелян по-рано тази седмица, остава сериозно, но стабилно, а прогнозата е положителна, заяви вицепремиерът Роберт Калиняк, цитиран от Ройтерс. Той ще остане за лечение в Банска Бистрица, засега не се планира прехвърлянето му в друг град. Най-страшното отмина, каза още Калиняк...

публикувано на 19.05.24 в 13:43
Журналистът и писател Симеон Гаспаров

Симеон Гаспаров: В моите книги аз съм търсил не американската, а българската мечта

Няма да гласувам, защото не съм живял последните 6 месеца в България, не искам с моя глас да объркам съдбата на хората и на децата на България. Това заяви в интервю пред БНР журналистът и писателят Симеон Гаспаров, който от десетки години живее в Чикаго, САЩ. При голям интерес и с успех премина снощи премиерата на новата му книга „Ефектът..

публикувано на 19.05.24 в 13:28

Над 100 чувала с отпадъци са събрани при почистването на р. Драговищица край Кюстендил

Над 100 чувала с отпадъци са събрани при акцията по почистването на река Драговищица, организирана от сдружението "Балканка" и Общината в Кюстендил. Реката е замърсена и откъм Сърбия. Кметът на Кюстендил инж. Огнян Атанасов, който се включи лично в почистването, заза за БНР, че ще изпрати второ писмо до екоминистерството за мониторинг за чистотата..

публикувано на 19.05.24 в 13:07
Константин Фиданчев и Стефани Митева

Национален фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада" в Монтана

Монтана е домакин на двудневен Националния фолклорен конкурс "Напеви от Северозапада". Към 600 деца от цяла България пеят и танцуват на сцената на Младежкия дом. Проявата стартира вчера с раздел "Народно пеене". Днес конкурсната програма продължава с изпълненията на децата от разделите “Хореография”, “Инструменталисти” и  “Фолклорни..

публикувано на 19.05.24 в 13:07
Маргаритис Схинас

Схинас: Нужно е европеизиране на Балканите, не балканизиране на Европа

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргаритис Схинас коментира пред гръцките медии последствията за Скопие, ако не спазва Преспанския договор. Схинас заяви пред медии от Солун поведението на новото политическо ръководство в Скопие. Схинас каза, че е належащо "европеизиране на Балканите, а не балканизиране на Европа". Той..

публикувано на 19.05.24 в 12:51