Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вера Маринова: Боряна Калейн трябва да се прости със страховете си, ако го направи я виждам в тройката

„Боряна Калейн трябва да се прости със страховете си. Тя е готова за това. Ако го направи я виждам в тройката. Ако трепне, тогава ще отвори вратата за италианки, украинки и т.н. А на Татяна Воложанина пожелавам добър старт при нейния дебют на световно първенство“, така легендата на спортната ни журналистика Вера Маринова коментира предстоящото участие на Боряна Калейн и на Татяна Вологанина на световното първенство, което започва тази нощ в Япония.

„Искам да погледнем малко по напред, с надеждата, че това световно първенство ще сложи точката на тази цифровизирана художествена гимнастика. Това се отнася най-вече за ансамблите. Там вече не може да се види никаква композиция, никаква идея, никаква художественост. Специалистите ни убеждават и твърдят, че оттук нататък ще има промяна. Дано…защото това хаотично хвърляне, хващане, мятане и премятане не се нрави никому, а тази трудност е непосилна за състезателките, за треньорките, за всички, които са въвлечени в този процес“

За предстоящият конгрес на Международната федерация и за кандидатурата на Невяна Влавинова за място в Комисията на атлетите:

„Мария Петрова би трябвало да бъде най-сигурната кандидатка за член на Техническия комитет. От там нататък нещата остават в ръцете на картоиграчите – как ще пресметнат присъствието на различните страни в различните ръководни органи на Международната федерация.

Много, много ми се иска шанс да има и Невяна. Тя е млада, все още много свежа, след преустановяване на състезателната си дейност. Знае за какво става дума. Във всички случаи може да защитава правата, свободите и всичко, което се отнася до състезателите. Пожелаваме й попътен вятър. Мисля, конкуренцията за това място е много голяма и се надявам и този път добрите ангели да бъдат със нас.


По отношение на президентският пост – Много, много ми е трудно да предскажа дали ще има смяна на властта. Това са непредсказуеми игри. И двамата президенти имат много положителни страни. Европейците ще предпочетат кандидатурата на Фарид Галибов, защото той натрупа много опит като президент на Европейската гимнастика. Моринари Ватанабе пое кормилото в един изключително труден период за световната гимнастика. Привнесе много нови моменти в нейното развитие. Мисля, че Фарид има много добри шансове, но Моринари няма да се даде без бой“


За олимпийската титла на ансамбъла:

„Прогнозата, че олимпийското състезание ще бъде кръв, пот и сълзи се сбъдна. Не за нас, но за други си беше точно така. За нашите момичета няма какво повече а се добави. Всички суперлативи и определения вече са използвани. Това беше една своеобразна революция. Направиха я с хладен ум и много, много, ама наистина много задълбочена подготовка. Това беше един показен урок за цялата ни нация – как се правят нещата“

За реакцията на Русия:

„Тук няма какво да добавя. В българската художествена гимнастика сме гълтали много горчиви хапове. Не виждам, защо най-големите ни съпернички да не могат да го направят поне веднъж. Никой не е абониран за олимпийските, световните и европейските титли. А това, че отрекоха класата на българките, класата на този невероятен български ансамбъл, извинете подлежи на съмнение. Не знам дали има българин, а и специалист по света, който да се съгласи с това мнение.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Георги Дерменджиев

Георги Дерменджиев: Динамо ще направи всичко, за да ни пречупи

Треньорът на Лудогорец Георги Дерменджиев говори кратко пред медиите преди заминаването на отбора за Грузия, където утре ще бъде реваншът с Динамо (Батуми) от първия кръг на Шампионската лига по футбол. Специалистът предупреди, че тимът му не бива да се успокоява от преднината в първия двубой и да бъде напълно концентриран в мача. "Разбира..

публикувано на 16.07.24 в 10:35
Агибу Камара

Лудогорец привлече халф от Олимпиакос

Шампионът Лудогорец направи четвърти входящ трансфер това лято, привличайки гвинейския офанзивен халф Агибу Камара, който бе собственост на гръцкия Олимпиакос. Ръководството на тима от Разград и това на шампиона в Лигата на конференциите финализираха успешно преговорите по сделката, като междувременно Камара пристигна в България. Африканският..

публикувано на 16.07.24 в 10:31
Йоана Георгиева

Отмениха наказанието на Йоана Георгиева, ще участва на Олимпиадата

Арбитражният съд по спорта (КАС) отмени наложеното наказание на състезателката ни по кану-каяк Йоана Георгиева. Тя беше със спрени права от началото на юни насам, когато беше обявено, че е нарушила антидопинговите правила. Причината, която международната агенция за допинг тестване ИТА посочва е, че българката не е била открита за проба на 15..

публикувано на 16.07.24 в 06:37
Виктория Томова

Виктория Томова отпадна от турнира в Будапеща

Виктория Томова отпадна в първия кръг на турнира по тенис на клей УТА 250 в унгарската столица Будапеща с награден фонд 232 244 евро. Поставената под номер 2 в схемата Томова отстъпи пред бившата номер 19 в световната ранглиста Александра Саснович (Беларус) с 6:2, 2:6, 4:6 за 2:04 часа. Българката поведе с 5:0 по пътя си към успеха в първия..

публикувано на 16.07.24 в 06:33
Димитър Велковски подписа с Арда

Арда подписа за две години с Димитър Велковски

Левият бек Димитър Велковски е новото попълнение във футболния на Арда. Това стана факт, след като играчът уточни личните си условия със спортния директор Ивайло Петков и сложи подпис под договор за две години. Димитър Велковски е роден на 22 януари 1995 г. и играе на поста защитник. Висок е 185 см, а своята кариера започва в тима на Ботев..

публикувано на 16.07.24 в 06:31
Кирил Десподов

Кирил Десподов: Титлата с ПАОК беше най-трудната

Капитанът на националния ни отбор по футбол Кирил Десподов даде обширно интервю за гръцката спортна агенция SDNA, в което засегна непознати аспекти от живота си. Той говори за президента на клуба ПАОК - Иван Савидис, за старши треньора на тима Разван Луческу, за най-специалната титла за него и как се усеща "като у дома" в Солун и на стадион..

публикувано на 16.07.24 в 06:29
България - Турция

Младите ни волейболисти с втора загуба на Европейското

Националният волейболен тим на България за мъже U18 загуби от отбора на Турция с 0:3 (18:25, 23:25, 22:25)  на Европейското първенство, което се провежда в София и Пловдив. Нашият тим допусна втора поредна загуба в зала "Левски София", след като вчера отстъпи и пред Финландия.  Съставът на България бе Николай Николаев, Жасмин Величков, Ерик Георгиев,..

публикувано на 15.07.24 в 20:40