Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Елизабет Втора няма да отиде на срещата в Глазгоу за климата

Снимка: Ройтерс

Британската кралица няма да вземе участие в срещата на високо равнище за климатичните промени в Глазгоу след медицинска препоръка, съобщиха от Бъкингамския дворец.

95-годишната Елизабет Втора премина рутинна медицинска проверка в болница миналата сряда, след като отмени посещението си в Северна Ирландия. На следващия ден от Бъкингамския дворец съобщиха, че кралицата с голяма неохота се е съгласила да се вслуша в съвета на лекарите да си даде почивка няколко дни. 

Вчера тя поднови обществените си ангажименти с видео среща от двореца Уиндзор с посланици на други държави. Елизабет Втора бе показана усмихваща се пред камерите по време на разговори с посланиците на Южна Корея и на Швейцария. 

От Бъкингамския дворец съобщиха, че кралицата с голямо съжаление е взела решение да не ходи за срещата в Глазгоу, но тя ще направи нейното обръщение към делегатите чрез предварително направен запис на 1 ноември. 

Кореспондент на Би Би Си по въпроси на кралското семейство коментира, че е много вероятно в бъдеще все повече да виждаме монарха само чрез видео връзки.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кралица Елизабет Втора откри новата сесия на шотландския парламент.

Елизабет Втора заяви, че ще бъде в Глазгоу за срещата за климата

Британската кралица Елизабет Втора говори за дълбоката си привързаност към Шотландия, когато днес откри новата сесия на шотландския парламент в Единбург.  Елизебет Втора бе придружена от принц Чарлз и съпругата му Камила Паркър-Боулс на..

публикувано на 02.10.21 в 21:30
кралица Елизабет Втора

Елизабет Втора ще се срещне с Джо Байдън следващата седмица

Кралицата на Великобритания Елизабет Втора ще се срещне следващата седмица с президента на Съединените щати Джо Байдън и първата дама на Америка Джил Байдън. Това ще се случи в рамките на срещата на високо равнище на Г-7, която ще се проведе в графство..

публикувано на 04.06.21 в 04:43

Почина съпругът на Елизабет Втора

На 99 години почина принц Филип, съпругът на британската кралица Елизабет Втора, съобщиха от Бъкингамския дворец. Здравословното състояние на Херцога на Единбург, както още е известен принц Филип, се влоши от известно време. В днешното изявление от..

публикувано на 09.04.21 в 14:17

Как стана възможен коледният тик-ток на Елизабет Втора?

Кралица Елизабет танцува тик-ток танц, Илън Мъск изпълнява „Земля в иллюминаторе“, а Марк Зукърбърг се хвали с „тотален контрол над милиони присвоени лични данни. Ако се замислим каква е вероятността тези събития да са се случили реално, ще се..

публикувано на 11.03.21 в 15:56

Кралица Елизабет Втора отбелязва 69 години на британския престол

Британската кралица Елизабет Втора отбелязва днес 69-ата годишнина от възкачването си на трона, предаде ТАСС, позовавайки се на в. "Дейли телеграф". Обикновено Нейно Величество прекарва този ден в резиденцията си в Сандрингам, Норфолк, в..

публикувано на 06.02.21 в 14:25
ВИЖТЕ ОЩЕ

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на..

публикувано на 02.07.24 в 20:11

Областният съвет на БСП в Русе заяви пълна подкрепа за новото партийно ръководство

Областният съвет на БСП в Русе разпространи съобщение, в което заявяват пълната си подкрепа за новото партийно ръководство и широко ляво обединение.  Корнелия Нинова подава оставка Нинова към членовете на БСП: Не давайте партията на търговците!..

публикувано на 02.07.24 в 19:51