Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пореден протест срещу Covid сертификатите в Ловеч

| обновено на 27.10.21 в 20:15
Снимка: Пламен Христов

Собственици и персонал на ресторанти, кафенета, нощни заведения и граждани в Ловеч излязоха на пореден протест срещу т. нар. „зелени сертификати“ за Covid-19 пред сградата на областната администрация.

Протестиращите блокираха за кратко движението по централния булевард „България“ в Ловеч и преминаха по централната пешеходна зона в града с плакати: "Равни условия за всички браншове", "Свобода за бизнеса!", "Протест за правото ни да работим".

Пред БНР участници в демонстрацията споделиха, че въведеният сертификат и високите цени на тока за бизнеса ги обричат на фалит:

„Протестирам, защото ни ограничиха правата на работа. Не може да се работи с този "зелен сертификат" по никакъв повод. Никой не влиза в заведенията ни. С цената на тока също не можем да смогнем. Това е безумие тази цена на тока и въобще всичко е много трудно“;

„Вече става непосилно заплащането на каквото и да било“;

„Равни права за всички граждани. Подкрепям бранша“;

„Ние сме обречени на пълен фалит. Ние ще протестираме както цяла България, докато нещо стане в тази държава“;

„Работата, оборотът падна, няма работа. Ние дори да имаме ваксиниран персонал, няма кой да влезе. Мерките са абсолютно неадекватни“;

„Аз лично съм против "зелените сертификати" и цялата тази налагана ни дискриминация“, казаха протестиращи.

Заради липсата на клиенти след задължителните "зелени сертификати" повече от половината заведения в Ловеч са затворили и са изправени пред фалити, коментира председателят на местното сдружение на хотелиерите и ресторантьорите Петко Игнатов.

„Въпреки че са осигурили персонал, който да отговаря на изискванията, посетители няма. Повече от половината заведения в Ловеч са затворени. Очаква се до края на месеца, както вървят нещата, всички кафета  и ресторанти в Ловеч да бъдат затворени.

Тестът за антитела за доказване на преболедуване не се приема , а в държавните и общинските администрации, където е най-голямата концентрация на хора, продължава да няма Covid-19 и за там не се изисква "зелен сертификат". А в момента при нас се изисква  "зелен сертификат" дори и за терасите на открито. Това нещо не можем да го разберем“, каза той.

Игнатов допълни, че протестите ще продължат до решаване поне на част от проблемите  от страна на държаната.

„В момента ние нямаме комуникация с никого, нямаме разговори. Това е проблемът. Нямаме нищо напротив да кажем - за един месец затваряме, но да има компенсации за работещите и за работодателите. Но това нещо не се споменава никъде.“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Шестима нови областни управители

Правителството освободи областните управители на Ловеч, Русе, Силистра, Сливен, София и Софийска област и назначи нови на тяхно място. Стефан Арсов, който беше заместник областен управител на област София-град е назначен за областен управител.  Силвия Арнаутска, експерт по "образование и здравеопазване" в община Ихтиман, е назначена за..

публикувано на 26.04.24 в 18:58

Русия засилва бомбардировките по жп инфраструктурата на Украйна в подготовка за офанзива

Русия засилва бомбардировките по железопътната инфраструктура на Украйна в подготовка за голяма офанзива, твърди източник от украинските служби пред агенция Франс прес.  На въздушни удари днес бяха подложени и разположените до руската граница области Харков и Суми.  Песков: Русия ще разшири "буферната зона" в Украйна, ако САЩ доставят на Киев..

публикувано на 26.04.24 в 18:07

"Хамас" отхвърли призива на 18 държави да освободи израелските заложници

Палестинската групировка "Хамас" разкритикува вчерашния призив на 18 държави, сред които САЩ, Великобритания, Германия, Испания, Полша и България, да освободи всички заложници, държани от групировката в Газа вече повече от 200 дни като начин да се сложи край на кризата в палестинския анклав. В изявлението на групировката се посочва, че..

публикувано на 26.04.24 в 17:53
Доц. Атанас Мангъров

Доц. Атанас Мангъров: В това положение сме, защото новата ваксина срещу коклюш е краткотрайна

Пресилено е обявяването на епидемия от коклюш, защото не се е покрил нито един от критериите. Причината да сме в това положение е, че новата ваксина не е лоша, с по-малки странични действия , но е краткотрайна - за 4-5 години.  Това коментира доц. д-р Атанас Мангъров, специалист по инфекциозни болести и педиатър, в интервю пред БНР...

публикувано на 26.04.24 в 17:51

Допълнителни 20 млн. лв. за МВР опусна служебният кабинет

Служебното правителство одобри допълнителни разходи по бюджета на вътрешното министерство за тази година.  Средствата в размер на 20 милиона лева са за текущи ремонти на сгради в системата на МВР. Парите са извън одобрените по-рано 200 милиона лева за министерства и ведомства.  Окончателно депутатите увеличиха заплатите на военните средно с 30%..

публикувано на 26.04.24 в 17:39

Ще изкупуват кюстендилските череши

Череши с размер до 24 мм в диаметър ще се изкупуват в предстоящата след месец кампания. Това беше обявено на среща с производители, преработватели и изкупвачи, организирана от Община Кюстендил.  Такова е изискването на преработвателните предприятия у нас и в чужбина - по-дребните се търсят. Ще се вземат мерки срещу внос на череши от Турция и..

публикувано на 26.04.24 в 17:35
Микола Солски

Украинският агроминистър плати 2 млн. долара гаранция, продължава да изпълнява задълженията си

Украинският министър на аграрната политика и прехраната Микола Солски е платил гаранцията от близо 2 млн. долара, след като беше задържан по обвинения в корупция.  "Той е освободен от ареста и продължава да изпълнява задълженията си като министър", съобщиха от министерството на аграрната политика и храните на Украйна.  Съд разпореди арест на..

публикувано на 26.04.24 в 17:06