Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кулински: Имаме инспектори със зелен сертификат, които да правят проверките по заведенията

Българска агенция по безопасност на храните
Снимка: babh.government.bg

"Като изключим личните предпазни средства, хигиената и дистанцията, новите моменти в изискванията към заведенията са за тези, при които собственикът е взел решение да работи на пълен капацитет.

И това е, че той трябва да допуска само клиенти със зелен сертификат.

Ние в момента това проверяваме", каза пред БНР Любомир Кулински, директор на дирекция „Контрол на храните“ в Българската агенция по безопасност на храните във връзка с проверките за зелените сертификати.

"За нас инспекторите от БАПХ отговорността за това се носи от собственикът на заведението или управителят. Така че, когато ние искаме от клиентите зелен сертификат и те нямат такъв ние уведомяваме РЗИ и полицията, ако не сме на съвместна проверка.

Актовете за установяване на административното нарушение обаче се издават от нас на отговорното лице в нашия регистър - това е обикновено е собственикът или управителят.

Само за първите три седмици от началото на годината само за Covid сме извършили над 4000 проверки, от тях над 510 са съвместни с МВР и РЗИ.

Отделили сме голям капацитет за това. Проверките се във връзка със Закона за туризма във връзка със въведената извънредна епидемична обстановка.

Досега най-честите нарушения бяха за липса на дезинфектанти в ресторантите или използване на такива, които не отговорят като състав на заповедта на МЗ, както и неносенето или неправилното носене на маски", поясни още Кулински.

По думите му още няма данни за проверките за зелените сертификати.

"А глобите за физическо лице за първо нарушение са между 2000 и 4000, а за юридическо лице между 4000 до 6000 лв. Може да се стигне и до затваряне на обектите, и това става постоянно, поясни още Кулински.

"Зелените сертификати ги преглеждаме и с искане на личната карта. Ако човек не пожелае да я покаже, викаме органите на МВР.  За момента имаме достатъчно инспектори със зелен сертификат, които да правят проверките", посочи още Кулински.

У нас има около 80 хиляди заведения и 700 контролиращи.

Още по темата в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на Община Перник

Управителят на болницата в Перник Емил Ненков е освободен от поста си с решение на ОбС

Управителят на Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация в Перник Емил Ненков бе освободен от поста си с решение на местния ОбС. На негово място временно до назначаването на конкурс бе избрана Ина Петрова. Емил Ненков напуска Специализираната болница за продължително лечение и рехабилитация по собствено желание...

публикувано на 31.07.24 в 14:39
Снимката е илюстративна

НС забрани продажбата на вейпове на хора под 18 години

Народното събрание единодушно одобри на първо четене забрана за употреба, продажба и предлагане на хора под 18 години на бездимни и нагреваеми тютюневи изделия, както и на безникотинови изделия Това са така наречените "вейпове". Като първа стъпка към по-мащабно ограничение определи тези промени един от техните вносители - Костадин Ангелов от..

публикувано на 31.07.24 в 14:02
Калин Стоянов

Ситуацията с пожарите в Благоевградско е тежка, но няма опасност за населени места

Министърът на вътрешните работи Калин Стоянов определи ситуацията с пожарите в област Благоевград като доста тежка, но успокои, че към момента няма опасност за населени места: "Лошото е, че вероятно през днешния ден също ще има високи температури. Единствено се молим да няма този вятър, който беше вчера и който много бързо разпали това..

публикувано на 31.07.24 в 14:00
Мохамед Халаф

Мохамед Халаф: Иран ще отвърне на удара чрез прокситата си, най-вече чрез "Хизбула"

Убийството на лидера на "Хамас" Исмаил Хания е голяма обида и унижение за самата държава Иран , защото как израелците проникнаха в системата за сигурност на Иран.  Това коментира в интервю за БНР преподавателят и журналист Мохамед Халаф. Той каза, че има няколко версии, но приема тази  за изстрелване на ракета от подводница...

публикувано на 31.07.24 в 13:48
Рая Назарян

Рая Назарян: Нямам амбиции да ставам служебен премиер

Председателят на парламента Рая Назарян заяви, че ще откаже евентуална покана от президента да оглави служебен кабинет. След промените в Конституцията държавният глава може да избира за служебен премиер сред ограничен кръг високопоставени държавни служител, сред тях и председателят на Народното събрание. Пред репортери в кулоарите на..

публикувано на 31.07.24 в 13:45

НС одобри окончателно актуализацията на бюджета

Народното събрание одобри окончателно актуализацията на държавния бюджет, с която общините ще получат допълнителни суми за свои проекти.  Кметовете на големите градове с районно деление да могат да делегират на районните кметове възлагането и изпълнението на проекти. Възраждане: Земеделците не получават т. нар. "украинска помощ"..

публикувано на 31.07.24 в 13:13

Президентът призова НС да преразгледа отпускането на пари за противопожарна техника на МВР

Президентът Румен Радев призова парламента да преразгледа решението, с което отпуска пари за противопожарна техника на МВР. По-добрият вариант е парите да отидат за армията, каза Радев, тъй като Военно-въздушните сили имат нужната експертиза: "Ние сме държава с ограничени икономически и финансови възможности и не можем да си позволим да..

публикувано на 31.07.24 в 13:09