Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

София има близо 1800 детски площадки

2
детска площадка
Снимка: Ани Петрова

Всички детски площадки за игра в София са описани, систематизирани и предстои да бъдат обновявани. Това става факт чрез стратегията, разработена от общинското предприятие "Софияплан". 

Стратегията "София играе" задава нова посока за местата за игра в Столичната община, тяхното създаване, адаптация и поддръжка. Разработена е от мултидисциплинарен екип, в диалог с районните администрации, образователни институции, външни експерти, неправителствени организации. Документът е публикуван в сайта на "София план" и предложен за разглеждане от Столичния общински съвет. 

Анализирани са пространственото разпределение на местата за игра, отговорностите, състоянието на обектите, собствеността на терените. Разгледани са демографското покрите, взаимодействието с околната среда, както и пешеходната достъпност до тях. Целта е създаване на привлекателни места за всестранно развитие на децата и младите хора, като в процеса се включва изграждането на устойчиви местни общности, основани на разбирателство, взаимопомощ и подкрепа.

Данните показват, че на територията на София има близо 1800 места за игра, което е в пъти повече от тези в Копенхаген или Виена. Оценката показва, че този брой е както богатство за общината, така и значителна финансова отговорност. Сегашното състояние на голяма част от площадките не е задоволително, но и ресурсите за поддържка и обновяване са недостатъчни. 

Местата за игра и грижата за тях следва да се преосмислят, така че да отговарят на нуждите на малки и големи, да позволяват качествено изпълнение и поддръжка, да имат равномерно териториално разпределение.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Част от градския транспорт в София е с удължено работно време в нощта на Великден

Заради празника част от столичния градски транспорт ще се движи с удължено работно време в нощта на Великден до 1:30 ч.  Това съобщиха от Центъра за градска мобилност.  Подробности може да видите на сайта на Столична община.  Оттам съобщават, че метрото ще се движи в интервали между 17 и 34 минути. 

публикувано на 04.05.24 в 16:12

Патриаршията с пасхално послание за Възкресение

"Победата над смъртта, която Богочовекът Господ наш Иисус Христос удържа над мрака и цялата всепоглъщаща и губителна сила на злото, е кулминацията, най-висшата и категорична изява на Божията любов към нас и към цялото творение", се казва в посланието на Светия синод, с което поздравяват по случай Великден всички вярващи у нас и в чужбина и пожелава на..

публикувано на 04.05.24 в 15:59

На благотворителен базар събраха средства за детската площадка в махала Асен в с. Гложене

На Велика събота жителите на махала Асен в село Гложене си организираха празник с благотворителен базар, събраните средства от който ще се използват за обогатяване на детската площадка в махалата. Празникът в отдалечената на няколко километра от тетевенското село Гложене, махала Асен се организира за четвърта поредна година с програма,..

публикувано на 04.05.24 в 15:30
Д-р Моника Секуловска

Д-р Моника Секуловска: Не преяждайте по празниците, особено с яйца

Всичко на великденската трапеза ни изкушава , но поемането на прекалено много количество храна и газирани и алкохолни напитки може да доведе до проблеми.  Как трябва да храним, кои са рисовите групи и как да посрещнем празника без проблеми със здравето сподели за БНР д-р Моника Секуловска, гастроентеролог в Университетска болница..

публикувано на 04.05.24 в 15:13
Електронно микроскопско изображение на частиците на коронавируса (в зелено), причинител на Covid-19, на фона на инфектирана клетка. Изображение: National Institute of Allergy and Infectious Diseases (NIAID)

Учени изяснятват как Covid-19 се движи между хората и дивите животни

Амбициозен американски научен проект има за цел за събере проби от над 50 животински вида, за да изясни как вирусът на Covid-19 се движи между хората и дивите животни. Скоро след началото на Covidпандемията стана ясно, че много животински видове, а не само хората могат да се окажат заразени с коронавируса SARS-CoV-2, включително домашни..

публикувано на 04.05.24 в 14:56

Ден на отворените врати в европейските институции

Стотици граждани от различни страни членки на ЕС се наредиха на огромни опашки пред Европейския парламент в деня на отворените врати на европейските институции. Проявата предшества деня на Европа 9 май. Пленарната зала на Европейския парламент, където обикновено заседават изпратените от гражданите представители, днес се изпълни именно с..

публикувано на 04.05.24 в 14:44

Британското военно разузнаване: Русия дава близо 900 жертви на ден в Украйна

Русия дава близо 900 жертви на ден в Украйна, твърди британското Министерството на отбраната.  Малко под 900 руски войници биват убити или ранени в Украйна всеки ден, според последната сводка на британското военно разузнаване.  "Вероятно е броят на жертвите на Русия отново да се увеличи през следващите два месеца, тъй като те подновяват..

публикувано на 04.05.24 в 14:39