Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Зелен кредитен рейтинг

Снимка: https://pixabay.com/

БАКР – Агенция за кредитен рейтинг въвежда нова за финансовия ни пазар услуга – оценка на зелени, социални и устойчиви облигации. Заедно с това агенцията има нов мажоритарен акционер в лицето на швейцарската компания Aletheia Investment Ltd, която разполага с развита мрежа в региона на Югоизточна и Централна Европа, ще открие пред агенцията възможността да се превърне във водещ доставчик на иновативни услуги на тези пазари, коментира в новия епизод на подкаста „На всяка цена“ създателят и изпълнителен директор на агенцията Христо Михайловски. По думите му методологиите за оценка ще продължат да се разработват от екипа на агенцията, а новият ключов партньор трябва да осигури по-широк достъп до европейския пазар.  

В европейски мащаб работят 32 агенции за кредитен рейтинг, като около половината от тях са свързани с „Fitch“, „Moody’s“и „Standard and Poors“ (S&P) – трите най-големи агенции. БАКР е третата регистрирана пред европейския регулатор. Въпреки че агенцията вече има капацитет да оценява зелени облигации, като това е един от ключовите й проекти заедно с развитието на методология за структурираните финанси.  

За 2020 година са емитирани близо 230 милиарда долара зелени облигации. За 2021 година най-вероятно те ще достигнат 450 милиарда долара, коментира Михайловски. Около 28 % са зелените облигации от нефинансови организации и 21 % от финансови. Държавният зелен дълг е около 11 % от общите емисии, допълни експертът, според когото тенденцията ще навлиза все повече и у нас. Значимата роля на „зелените облигации“ за България се потвърждава и от Националния план за възстановяване и устойчивост, откъдето се очаква държавата да има достъп до 12,9 млрд. лева финансиране. Едно от условията на Европейския съюз е 37% от тази сума да се използва за „зелени проекти“, каза още Михайловски и добави, че ключов елемент от процеса е прозрачността.  

Подробности може да чуете в звуковия файл 

Всички епизоди на подкаста "На всяка цена" можете да слушате:


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Създателите на Гората.бг осигуряват 150 хиляди дръвчета на всички 266 общини

Поредната инициатива за засаждане на дръвчета от създателите на Гората.бг се състоя във Видин. Бяха подарени 10 хиляди дръвчета на желаещи да се включат в инициативата. "Показателен е факта, че само Фейсбук общността ни е една група от над 1000-1400 души. Когато ние правим събитие по засаждане много лесно събираме 300- 400- 500 души",..

публикувано на 08.01.22 в 19:21

Сътрудничеството между Испания и България на Антарктида е над 33 години

Преди 30 години е подписан Мадридския протокол от 1999 година между Испания и България, които имат добро сътрудничество на Антарктида. "Двете бази са започнали работа от 1988 година, а протоколът от Мадрид е подписан точно преди 30 години, но приятелството между Испания и България на Ледения континент е вече над 33 години",   каза за БНР..

публикувано на 05.01.22 в 17:26
Атанасовското езеро

Фондация "Биоразнообразие" получи втора награда за проекта "Солта на живота"

Фондация   "Биоразнообразие" получи втора награда за проекта "Солта на живота" в седмата сесия на Наградата за ландшафт на Съвета на Европа (2020-2021). Проектът "Солта на живота" е реализиран в НАТУРА 2000 зоната Атанасовско езеро, която е една от ключовите горещи точки на биоразнообразието в Черноморския биогеографски район. Първа..

публикувано на 29.12.21 в 18:14

Водородът като по-евтина алтернатива на изкопаемите горива

Само след 10 години водородът може да се окаже по-евтина алтернатива на изкопаемите горива. ЕС гледа на проектите, свързани с него, като на възможност за намаляване на емисиите в транспорта и тежката индустрия. Все по-често, в контекста на зеления преход и трансформацията на икономиката, се говори за водорода като алтернатива на традиционните..

публикувано на 27.12.21 в 15:23
Юлиан Попов

Юлиан Попов: Енергийният сектор е процъфтяващ - пари има, няма реформа и стратегия

„Има една ирония в Плана за възстановяване и устойчивост на европейско равнище – парите по него ще потекат, след като икономическото възстановяване вече е факт . Когато погледнем макроикономически България, Европа, света дори – той се възстановява от Covid кризата, преди България и другите страни да са получили пари за възстановяване на..

публикувано на 27.12.21 в 11:04

В един от притоците на Русенски Лом живеят бобри

Новината, че в един от притоците на река Русенски Лом са се появили бобри, зарадва всички природозащитници. Няма да кажем къде са открити бобрите, тъй като най-големият им враг е ... човекът. Всъщност в Природния парк "Русенски Лом" богатството на растителни и животински видове винаги е привличало не само любители, туристи или..

публикувано на 19.12.21 в 07:30

2021 - Ваксина за климатичната криза няма

„ Все още чукаме на вратата на климатичната катастрофа “ - така генералният секретар на ООН обобщи видяното на 26-ата климатична конференция на организацията в Глазгоу - събитие, от което се очакваше да начертае пътя към реално ограничаване на негативните ефекти от климатичните промени. Според Гутериш взетите на конференцията решения не са..

публикувано на 18.12.21 в 10:59
Подкасти от БНР