Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Архангелова задушница е, почитаме паметта на починалите

| обновено на 06.11.21 в 17:45
3
Снимка: БГНЕС

Днес е Архангелова задушница. Нарича се така, защото е в събота преди 8 ноември - деня, в който почитаме Свети Архангел Михаил. 

В храмовете бяха отслужени заупокойни литургии и общи панихиди за всички починали православни християни. 

Църквата мъдро е отредила три пъти в годината да си спомним за нашите ближни, пренесли се от този свят във вечността, напомни отец Кирил Попов от храма Света Неделя в София/БГНЕС

Заупокойна служба за загиналите военнослужещи във войните и операциите за поддържане на мира беше отслужена от Белоградчишкия епископ Поликарп на Военния мавзолей-костница на Централните софийски гробища.

„Нека помним винаги техния подвид, да си спомняме за тяхното мъжество и доблест и достойно да вървим по техния друм, по техния пример и да бъдем достойни граждани  и чеда на Майка България. Амин. Бог да ги прости“, каза епископ Поликарп.

Снимка: БГНЕС

Ритуалът се състоя в присъствието на министъра на отбраната Георги Панайотов, началника на отбраната генерал Емил Ефтимов, президента и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Румен Радев.

Снимка: БГНЕС

По повод днешната задушница държавният глава каза:

„Нека днес се поклоним пред духа на всички онези близки хора, които телом не са сред нас, но ние винаги ще носим в сърцата си“

Снимка: БГНЕС

Врачанският митрополит Григорий за Архангелова задушница:

„Всеки  един от нас си спомня за своите покойници, записва техните имена и се моли за тях, но ако се замислим, ние помним своите покойници едно, две, три поколения назад, а колко още наши близки, сродници сме забравили и времето е изличило от нашата памет. Именно затова Светата православна църква  е отредила няколко пъти в годината да имаме тези дни - Задушница, което ще рече за душите, където ние да се помолим за душите на всички от века починали православни християни. За всички тези, които ние сме забравили, но Бог помни“.

С военен ритуал и панихида пред Братската могила-костница в Благоевград беше почетена паметта на загиналите по време на Междусъюзническата и Първа световна война офицери и войници. 

На ритуала във Варна Варненският и Великопреславски митрополит Йоан припомни в словото си стиховете на Иван Вазов от „Новото гробище над Сливница“, част от стихосбирката „Сливница“, посветена на битката при Сливница в Сръбско-българската война от 1885 година:

Българио, за тебе тѣ умрѣха,

една бѣ ти достойна зарадъ тѣхъ,

и тѣ за тебъ достойни, майко, бѣха.

Цветя на българското военно гробище и пред офицерските паметници в църквата „Свети Георги“ в село Цапари, Република Северна Македония.

На Архангелова (наричана също Войнишка) задушница посолството на България в Република Северна Македония и Генералното ни консулство в Битоля поднесоха цветя и венци пред българските военни гробища в село Цапари.
Цветя и венци пред българските военни гробища в село Цапари, РСМ/Снимка: БГНЕС

На възпоменателната церемония присъстваха посланика на България в Скопие Ангел Ангелов, сдружения на граждани на Република Северна Македония с българско самосъзнание, военно-дипломатическият корпус в Скопие, медии.

Снимка: БГНЕС



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

НС изслушва министри по актуални теми

В Народното събрание - днешното пленарно заседание по предварително обявения дневен ред - е посветено на изслушване на министри от служебното правителство по актуални теми. За пореден път е заложено да бъдат изслушани министърът на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова и председателят на Управителния съвет на Агенция..

публикувано на 18.07.24 в 07:34

Патриарх Даниил е на посещение във Видин

Българският патриарх Даниил ще посети днес Видин. В храм "Св. Димитър Солунски" всеки желаещ лично може да получи благословията на Негово Светейшество. През последните 6 години настоящия патриарх бе Видински митрополит. Видин е първия български град, който ще посети патриарх Даниил след коронясването си. Точно в 18 часа българския патриарх..

публикувано на 18.07.24 в 07:32

Заради повишения риск от пожари: Забранява се косенето на трева и почистването на храсти

От днес на територията на цялата страна се забранява косенето на трева, машинното почистване и почистването на храсти в постоянно затревените площи и обработваемите земи на територията на цялата страна. Причината са високите температури и повишения риск от пожари при ползването на земеделска техника.  Заповедта на земеделския министър не се..

публикувано на 18.07.24 в 07:30
Паметник на Левски в Ловеч

Отбелязваме 187 г. от рождението на Васил Левски

187-мата годишнина от рождението на Васил Левски ще бъде отбелязана с възпоменателна церемония с военен ритуал пред най-големия паметник на Апостола на свободата в Ловеч. Заради летните горещини програмата по отбелязването на 187-годишнина от рождението на Васил Левски беше изтеглена за сутринта. От 9.00 ч. започва гражданското поклонение..

публикувано на 18.07.24 в 07:29

Отново червен код за жеги в цялата страна

Червен код за високи температури издаде за днес Националният институт по метеорология и хидрология. Предупреждението важи за всички области на страната. Днес отново ще бъде предимно слънчево и много горещо, сочи прогнозата на НИМХ. В следобедните часове главно над Северна България и планинските райони на Западна ще се развива купеста и..

публикувано на 18.07.24 в 07:24

Сигнали за незаконен добив на инертни материали в защитена зона в Дунава

Жители на свищовското село Вардим сигнализираха за всекидневна незаконна дейност за добив на инертни материали в защитената зона на едноименния остров в Дунава. Регионалната екологична инспекция във Велико Търново неколкократно е правила проверки и е санкционирала великотърновската фирма за нарушения на Закона за биологичното разнообразие. Във..

публикувано на 17.07.24 в 21:34

От утре започва реконструкция на част от столичната ул. "Опълченска"

В четвъртък, 18 юли, започва първият етап от цялостната реконструкция на ул. "Опълченска" от кръстовището с бул. "Сливница" до бул. "Тодор Александров", съобщиха от Столичната община. Във връзка с ремонта се въвеждат промени в организацията на движение, които ще важат до 14 септември. Движението ще се осъществява само в едното платно. Променя се..

публикувано на 17.07.24 в 21:21