Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За едни 10 тона канабис

Снимка: МВР

Опитът на държавата да реабилитира частично стопанската активност от миналото, свързана с отглеждането на канабис за промишлени и много ограничено за медицински цели, удари на полицейски камък в Петрич и района. В края на миналата седмица при специализирана операция, проведена в условията на неотложност, бяха открити около 10 тона канабис в промишлени помещения и складове. Полицията ги запечата под денонощна охрана и едва днес в ранния следобед влезе в помещенията, за да провери дали канабисът отговаря на изискванията по наредбата на земеделското министерство

В петък, 5 ноември, спецчастите на МВР започнаха операцията при условията на неотложност заради подаден сигнал за силна и натрапчива миризма на канабис в  промишлената зона на Петрич. Открито беше огромно хале, с площ от 1000 квадратни метра, пълно с канабисови растения в процес на сушене. Чрез собственика на халето, известен местен политик и бивш депутат, полицията открива и притежателя на канабиса - земеделски производител от Санданското село Лебница, който е представил разрешително от Министерството на земеделието и храните по смисъла на Наредба №1 от 2018 година за отглеждане на наркотичното растение за промишлени и медицински цели. Такова разрешително е представил и друг земеделски производител от петричкото село Ръждак, в чийто склад полицията открива също огромно количество напълно сух канабис - листа и съцветия, в 56 пластмасови бидона от по 220 литра всеки. Този производител се оказа известен на полицията с разкрития преди години цех за нелегално производство на цигари. 

И следва въпросът - ако всичко си е законно и има документи, защо полицията щурмува и запечатва тези помещения, в които се съхраняват 10 тона канабис? 

Разплитането на случая тръгва от самата Наредба №1 на МЗХГ. Там ясно е упоменато, че канабис може да се отглежда единствено за промишлени цели и по изключение за медицински, но не повече от 30 килограма. За второ обаче разрешителни у нас няма, твърдят експерти. И въпреки леко открехнатата врата на забраната за производство и търговия с канабис в България, тази дейност е поставена, или поне би трябвало, под много сериозен контрол. Като първа институция е посочена ДАНС. Преди самото засяване на строго определени видове коноп (канабис), семената се сертифицират от Изпълнителната агенция по семеконтрол, и то ежегодно, за което се издава и документЗадължително се упоменават площите, както и точното им местонахождение. 10 дни преди началото на цъфтежа на растенията отново Изпълнителната агенция по семеконтрол, апробация и сортоизпитване се уведомява, за да се вземат проби. При събирането на реколтата трябва да се представи документ от акредитирана лаборатория, изследването от която да удостовери, че съдържанието на наркотичното вещество тетрахидроканабинол е по-малко от 0,2 процента. 

Както става ясно, държавата е предвидила доста сериозен контрол. Дали обаче това се случва на практика?! Явно не, тъй като стопаните, произвели 10 тона канабис в Петричко, досега са представили само разрешителното за три години, което е валидно и към момента. Пред полицията твърдят, че канабисът се отглежда за медицински цели, а разрешението за преработката му е на румънска фирма, която по закон трябва да го вземе веднага след прибирането на реколтата от нивите. Производителите категорично нямат право да го съхраняват, освен ако конопът не е за промишлени цели. Така казват законът и наредбите. Казват и още нещо. Разрешителните за отглеждане на канабис за промишлени и медицински цели не са публични

След мащабната полицейска операция Окръжната прокуратура в Благоевград образува досъдебно производство за предполагаемо престъпление по чл. 354 а, ал. 1 т. 4 от Наказателния кодекс. Междувременно бе изпратено искане до съда за разрешение полицията да направи претърсване и изземване в двете помещения, както да направи проби за процентното съдържание на веществото тетрахидроканабинол в канабиса, което не трябва да надвишава 0,2 процента тегловни, както е записано в нормативната база. Разрешението беше дадено едва днес, което наложи до този момент промишленото хале в Петрич и складът в село Ръждак да бъдат запечатани и строго охранявани. 

В момента на терен полицията, под наблюдението на прокуратурата, продължава да работи, да описва точните количества и най-важното - да направи проби на канабиса, по-точно на съдържанието на наркотичното вещество тетрахидроканабинол. Ако се окаже, че е повече, то под дебелата мъгла на разрешеното от закона, се извършва стопроцентово престъпление с тегло над 10 тона. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Марин Георгиев

Марин Георгиев в "Заговорът на мъртвите": Профайлър на литературни характери от близкото минало

Марин Георгиев е автор на книгата "Заговорът на мъртвите" . Той е поет, преводач, журналист по културни и литературни теми, свързваме името му с Литературен форум, той е и с ред създателите на Сдружението на българските писатели през 1994 година, стиховете му са превеждани на много езици . Марин Георгиев има много литературни приятелства и..

обновено на 20.07.24 в 09:50
47-ият Международен летен семинар по български език и култура във ВТУ

Душко Кръстевски: Ще продължаваме да се делим, докато съществува дълбоката държава и при нас, и при вас

С пускане на бели гълъби като послание за мир, с питка и шарена сол в началото на тази седмица беше открит 47-ият Международен летен семинар по български език и култура във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий". В него участват 88 българисти от 32 държави. Учителят и преводач от Република Северна Македония Душко Кръстевски е един от доайените на форума..

публикувано на 20.07.24 в 06:05

Откриха най-старото папско седалище в Рим

В Рим бе направено ново и много значимо археологическо откритие – древен папски дворец, наречен "Патриаршията". Откритието е направено при дейности от реконструкцията на площад "Сан Джовани". На бял свят излязоха останките на "Патриаршията" -   първото и най-старо папско седалище в Рим. Наречено е Patriarchio от гръцки и означава..

публикувано на 19.07.24 в 21:40
Зеленски участва на заседание на новия британски кабинет на Стармър

Зеленски призова британския кабинет за разрешение Украйна да нанася удари по руски цели

В историческо обръщение към британския кабинет украинският президент Волидимир Зеленски призова Киър Стармър да демонстрира лидерство, разрешавайки на Киев да нанася удари по руски цели със западни оръжия, предаде агенция ДПА. Украинският президент стана първият лидер от 1997 г. насам, изказвал се на живо на заседание на правителството на..

публикувано на 19.07.24 в 21:23
Йоав Галант

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен с дрон в Тел Авив

Израел се закани да отвърне на удара от Йемен, след като снощи голям дрон се взриви в жилищна сграда насред Тел Авив. При атака загина един човек, а други четирима бяха леко ранени. Един човек е убит при предполагаема атака с дрон в Тел Авив Отговорност поеха от бунтовническа групировка хути, която контролира голяма част от Йемен и..

публикувано на 19.07.24 в 20:57

БНБ очаква българската икономика да нарасне с 2,1% през 2024 г.

Българската икономика се очаква да нарасне с 2,1% през 2024 г., като положителен принос за растежа ще окаже вътрешното търсене, докато нетният износ и изменението на запасите се   очаква да имат отрицателен принос.  Това се казва в оповестения днес юнски доклад на БНБ "Макроикономическа прогноза". Вътрешното търсене се предвижда да бъде..

публикувано на 19.07.24 в 20:34
Европейски парлемент

Ясни са комисиите в ЕП с участие на българските евродепутати

Евродепутатът от "Обнови Европа" и член на "Продължаваме промяната" Христо Петров ще бъде член на комисията по култура и образование в новия Европейски парламент, стана ясно от обявеното днес разпределение на парламентарните комисии. Петров е и заместващ член на комисията по заетост и социални въпроси. Най-много редовни членове от..

публикувано на 19.07.24 в 20:13