Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фон дер Лайен: Страните от ЕС да наложат допълнителни санкции на Беларус

| обновено на 09.11.21 в 07:49
Урсула фон дер Лайен
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова лидерите на страните членки на Евросъюза да наложат допълнителни санкции срещу властите в Беларус, които според нея са отговорни за наплива от мигранти на източната граница на Полша, предаде Франс прес.

"Неприемливо е да се използват мигрантите с политически цели", категорична е Фон дер Лайен. Според нея трябва да се санкционират и авиокомпании от трети страни, които докарват мигранти в Минск.

Междувременно Държавният департамент на Съединените щати настоя беларуският президент Александър Лукашенко да спре незабавно да принуждава уязвими хора да участват в нелегални опити за масово преминаване на границите на Европейския съюз.

Говорителят на полското правителство Пьотр Мюлер съобщи, че след спрените няколкостотин мигранти в следващите дни се очаква на границата да се струпат между 3000 и 4000 души.

Мюлер отново обвини беларуските служби за сигурност, че помагат на мигрантите и заяви, че има огромна опасност да се стигне до ескалация, дори до инциденти.

Германия призова Европейския съюз да "предприеме действия" и да помогне за спиране на потока от мигранти, които незаконно преминават в Полша от Беларус.

"Полша или Германия не могат да се справят сами с това", каза вътрешен министър Хорст Зеехофер в интервю за вестник "Билд".

"Трябва да помогнем на полското правителство да обезопаси външната си граница. Това всъщност ще бъде задачата на Европейската комисия. Сега ги призовавам да предприемат действия", каза още Зеехофер.



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър ще постигне 100% покритие с оптични влакна до края на 2025 г.

Кипър ще стане първата страна в Европа, която ще покрие 100% населението си с високоскоростни връзки с оптични влакна. Тази цел се очаква да бъде постигната със започващия проект за разширяване на мрежата със свръхвисок капацитет, който трябва да бъде изпълнен до края на 2025 г., обявиха от правителството. С новия мащабен проект в целия Кипър,..

публикувано на 15.05.24 в 05:27
Президентът на Русия Владимир Путин

Владимир Путин подкрепя плана на Китай за конфликта в Украйна

Руският президент Владимир Путин е заявил в интервю за агенция "Синхуа", че подкрепя плана на Китай за мирно уреждане на украинската криза. Пекин има цялостно разбиране за факторите, което стоят зад кризата, посочил Путин пред китайската държавна информационна агенция. Москва остава отворена за диалог и преговори за разрешаване на конфликта, който..

публикувано на 15.05.24 в 05:22
Операция по спасяване на мигранти източно от Кипър.

Напрежение между Кипър и Ливан заради незаконната миграция

Правителството в Никозия призова във вторник Бейрут да спазва поетите към Европейския съюз ангажименти за справяне с незаконната миграция.  Новото напрежение между двете страни бе предизвикано от искането на водача на "Хизбула" Хасан Насрала ливанските власти да пуснат лодките със сирийски мигранти към Кипър. Лидерът на мощното ливанско шиитско движение..

публикувано на 15.05.24 в 05:15
Блинкън в Киев на 14 май 2024 г.

САЩ ще използват руските активи под своя юрисдикция за възстановяване на Украйна

Съединените щати ще използват руските активи под американска юрисдикция за възстановяването на Украйна, стана ясно от изказване на американския държавен секретар Антъни Блинкън при днешното му посещение в Киев, съобщиха АФП и Ройтерс. Блинкън: Помощта идва в този сложен момент за Киев Улични боеве в град Вовчанск, североизточно от Харков..

публикувано на 14.05.24 в 22:48
Георги Гвоздейков

Гвоздейков: Предстои подписване на колективен договор в БДЖ

Министърът на транспорта и съобщенията Георги Гвоздейков изрази надежда да не се стига до ескалация на напрежението в БДЖ.  Синдикатът на железничарите към КНСБ поиска по-рано оставката на ръководството на Националната компания "Железопътна инфраструктура" като го обвини в некомпетентност при преговорите за нов колективен трудов договор: "Общо взето..

публикувано на 14.05.24 в 22:10

Съдът отмени решението, което бяха повишени цените на таксиметровите услуги в Благоевград

Административен съд-Благоевград отмени решение на Общинския съвет в областния център от миналата година, с което бяха повишени цените на таксиметровите услуги. Според съда местните законодатели са допуснали две съществени нарушения, а собственикът на една от фирмите за таксиметрови превози твърди, че с решението си Общинският съвет е осигурил..

публикувано на 14.05.24 в 21:50

Над 203 млн. евро е бюджетът за земеделците по т. нар. "еко схеми"

817 млн. евро е бюджетът за директни плащания за тазгодишната кампания. Над 200 млн. от тях са за т. нар "еко схеми", свързани с опазването на околната среда , климата и хуманното отношение към животните. Това стана ясно в рамките на информационната кампания, която агроведомството започна сред фермерите, за да им разясни промените в директните..

публикувано на 14.05.24 в 21:23