Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Инфлацията ще продължи да расте и през следващите месеци

Валдис Домбровскис
Снимка: БГНЕС

Инфлацията ще продължи да расте и през следващите месеци - това предупреди изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия, отговарящ за икономиката в полза на хората Валдис Домбровскис след днешния Съвет "Икономически и финансови въпроси" в Брюксел. Министрите отново обсъдиха възможностите за смекчаването на удара от високите цени на енергията. 

Министрите са се съгласили, че 50 на сто от цените на енергията влияят върху инфлацията, заяви министърът на финансите Андрей  Ширцел, чиято страна в момента председателства ЕС. Той допълни, че това има и социална страна с повишаването на цените като цяло. Еврокомисар Домбровскис припомни, че през октомври инфлацията в еврозоната е достигнала рекордните 4.1 на сто и допълни:

"Повечето от елементите, които в момента допринасят за инфлацията, изглежда, че са преходни. Очакваме тя постепенно да се успокои към 2022-ра година, но след като продължи да нараства още през следващите месеци".

Министърът на финансите Валери Белчев е заявил, че е необходим анализ на високите цени на енергията върху цялата икономика. Той е подчертал, че те и инфлацията, която пораждат, са сериозно предизвикателство не само за националните икономики, но и за глобалната икономическа система, поради което е необходим координиран подход.  Министърът на финансите на Словения Андрей Ширцел посочи като начин за облекчаване на домакинствата, които страните-членки могат да предприемат, дългосрочни договори с фиксирани цени и създаването на специални фондове. Оптимистичната нотка от днешния съвет дойде от еврокомисар Домбровскис, който съобщи, че всички страни-членки ще се върнат към нивото на БВП от 2019 г. тази или следващата година, като някои вече са го постигнали.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Руси Чанев с "Аскеер" за цялостен принос. Кои са номинираните?

Голямата награда "Аскеер" за цялостен принос към театралното изкуство ще получи актьора Руси Чанев, а с почетен "Аскеер" ще бъде удостоена актрисата Мимоза Базова. Театралните отличия се връчват по традиция на 24 май в театър "Българска армия". Кои са номинираните? 11 са спектакловите категории, в които се раздават статуетките. Това ще са..

публикувано на 30.04.24 в 14:40

Премиерът обсъди организацията на изборите с министри и зам.-министри

Премиерът Димитър Главчев обсъди организацията на предстоящите избори с министрите на електронното управление и на регионалното развитие и благоустройството Валентин Мундров и Виолета Коритаров а, както и със заместник-минист рите на външните работи и на тран спорта и съобщенията Иван Кондов и Димитър Недялков. Това съобщиха от..

публикувано на 30.04.24 в 14:15

Комисията по отбрана подкрепи промени в договора за първите 8 изтребителя Ф-16

Комисията по отбрана подкрепи на второ четене промените в договора за първите 8 изтребителя Ф-16.   Договорът ще коригира срокове за осигуряване на съответните компоненти. Актуализира се и графикът за доставка на самолетите.  Промените не засягат стойността на доставката.  През 2019 г. България плати накуп около 2,2 млрд. лева.  Промените няма да..

публикувано на 30.04.24 в 14:01
Атанас Запрянов

Обмисля се изискване за военно обучение за някои категории държавни служители

Възможно е за някои категории държавни служители, заети в сферата на сигурността, да бъде въведено изискването да имат военно обучение, каза служебният министър на отбраната Атанас Запрянов. Той беше категоричен, че не става въпрос за връщане на задължителната казарма. Министър Запрянов уточни, че до стъпката може да се прибегне ако пакетът..

публикувано на 30.04.24 в 14:00

Проф. Марин Русев: ГЕРБ - 70, ПП-ДБ - 50, ДПС и "Възраждане" по 40 и БСП - 20 депутати

ГЕРБ ще има 70 депутати, ПП-ДБ ще е с 50, ДПС и "Възраждане" с по 40, БСП – 20 и остатъкът до 240 ще го поеме "Солидарна България", а вероятно с още някоя партия. Тази прогноза направи проф. Марин Русев, преподавател по политическа география, геополитика и сигурност в СУ "Климент Охридски", в интервю пред БНР. Прогнозата е на базата на..

публикувано на 30.04.24 в 13:55
Никола Минчев

По казуса с "Да запазим Корал" Никола Минчев мисли, че може да има и "грешка с бланки"

Депутатът от ПП-ДБ Никола Минчев обяви, че не е замесен в казуса "Да запазим Корал“. Той допълни, че не е участвал в отписването на Кирил Петков от управителните органите на сдружението. „По никакъв начин не съм участвал в отписването на Кирил Петков от управителните органи на "Да запазим Корал“, работил съм по предходни казуси в "Да запазим..

публикувано на 30.04.24 в 13:52
Инцидентът най-вероятно не е терористичен.

Въоръжен с меч мъж вилня в лондонското метро, има ранени

Британската полиция арестува мъж, въоръжен с меч, след съобщения за хора, които са били намушкани в североизточен Лондон, предаде Ройтерс. 36-годишният мъж е арестуван, след като полицията е била извикана заради превозно средство, което се е забило в къща. Полицията съобщи, че заподозреният е нападнал граждани и двама полицейски служители...

публикувано на 30.04.24 в 13:49