Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правителство отпусна 10 млн. лв. на болници за покупка на кислород и азот

Средствата ще бъдат предоставени като субсидии на лечебните заведения

| обновено на 10.11.21 в 20:03
Снимка: pixabay

Служебното правителство отпусна 10 милиона лева, за да могат болниците, които лекуват болни с коронавирус, да купуват медицински кислород и азот. 

По-рано ЕК съобщи, че България е задействала механизма на ЕС за гражданска защита, като е поискала кислородни апарати, монитори за пациенти, легла за спешни отделения и кислородни маски.

Помощта към лечебните заведения е заради по-скъпия медицински кислород и увеличеното му потребление.

Допълните 10 млн. лв. се отпускат по бюджета на ресорното министерство. Предвижда се средствата да бъдат предоставени на болниците под формата на субсидии, за да бъдат компенсирани повишените разходи за закупуване на кислород.

Парите са предвидени само за тези болници, където се лекуват Covid пациенти:

„Като цяло ще се раздадат на лечебните заведения, точно тези, които лекуват Covid-19 и имат повишена необходимост от кислород. Механизъм се разработва в момента как да се даде, той ще бъде не на парче, а на преминали болни, необходимости, абсолютно справедлив метод на разпределение да подкрепи тези лечебни заведения“, поясни заместник-министърът на здравеопазването Александър Златанов.

Средствата ще се преведат като субсидии, уточни заместник-министър Димитър Петров:

„Тези средства ще могат да се ползват, освен като преки компенсации, има възможност болниците да ги ползват и за инвестиционни разходи, свързани с кислородолечение - тоест да се купят с тях с балони, кислородни бутилки, да оборудват кислородни инсталации“.

До трансфера на средства се стига заради значително повишеното потребление на кислород и азот за пациенти с Covid-19:

"Проблемът е завишената цена на кислорода заради електроенергията, което налага да се компенсират болниците, доколкото може“, допълни още Димитър Петров.