Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

EK: Европейската икономика се възстановява по-бързо от очакваното

В своята есенна икономическа прогноза Европейската комисия заяви, че европейската икономиката се възстановява от шока, предизвикана от Covid-19, по-бързо от очакваното.

Оттам изтъкват, че с напредването на ваксинационните кампании и с постепенното премахване на ограниченията, растежът се е възобновил през пролетта и е продължил през лятото след повторното отваряне на икономиката. Рисковете обаче остават.

"Икономиката на ЕС се върна на нивото от преди коронавирусната пандемия през третото тримесечие на 2021 г. и премина от възстановяване към експанзия“, посочи Комисията, като отбеляза, че вътрешното търсене е основен двигател на експанзията.

В есенния доклад се отбелязва, че икономиката на ЕС се очаква да нарасне с 5% през 2021 г., с 4,3% през 2022 г. и с 2,5% през 2023 г. До голяма степен тя зависи от два фактора - развитието на пандемията и темпото, с което предлагането се адаптира към бързото възстановяване на търсенето след повторното отваряне на икономиката.

Очаква се безработицата в ЕС да намалее от 7,1 % тази година на 6,7 % и на 6,5 % съответно през 2022 г. и 2023 г. В България се очаква тя да бъде 5,1 %, 4,6 % и 4,4 % през трите години. 

Междувременно се очаква заетостта да се върне до нивата отпреди пандемията през 2022 г. и да започне да се разраства през 2023 г.

Очаква се инфлацията в ЕС да нарасне с 2,6% през 2021 г., след което да се забави до 2,5% през следващата година и до 1,6% през 2023 г., тъй като енергийните цени би трябвало постепенно да отслабнат през втората половина на 2022 г. и да се разреши дисбаланса между търсене и предлагане.

Въпреки това ЕК предупреди, че "инерцията на растежа е изправена пред нови препятствия, като недостига в предлагането, прекъсванията на веригите на доставки и растящите цени на енергията, като всички това може "да натежи върху потреблението и инвестициите".

ЕК обаче предупреди, че болезнено високите цени на енергията могат да засегнат сериозно сметките за комунални услуги и ще натежат върху способността на хората да харчат през следващата година.  Европейската икономика също така е изправена пред пречки в резултат на нарушените доставки на части и суровини, нарастващите инфекции с Covid-19 и други фактори.

"Европейската икономика се движи от възстановяване към експанзия, но сега е изправена пред някои затруднения“, заяви при представянето на доклада еврокомисарят по икономика Паоло Джентилони.

Той цитира скока на цените на енергията, покачващите се потребителски цени, неотдавнашното увеличение на инфекциите с Covid-19 и прекъсванията във веригата на доставки, които се отразяват негативно на редица индустрии.

„Развитието на ситуацията в страните-членки е изключително различно със сериозно нарастване на заразите в страните с ваксинирани под  общия процент за ЕС. Засега хоспитализациите и смъртността на основата на Covid-19 остават ниски в сравнение с предишните вълни, но нарастват бавно, като така поставят на риск икономическите перспективи“.

Въпреки препятствията пред които е изправена, Европа "на практика затвори дупката" спрямо нивото на икономическа продукция преди пандемията, след като през третото тримесечие БВП нарасна с 2,2%, отбеляза Джентилони.

По-малкото противоепидемични ограничения означават, че хората се връща обратно на работа, се казва още в доклада, като нивото на безработица от 7,4% през септември е подобрение спрямо ниво от 8,6% през същия месец година по-рано.

Общата заетост обаче остава с 1% под нивото си преди коронавирусната пандемия и се очаква да надмине това ниво едва следващата година и да премине към експанзия през 2023 г.

Възстановяването на Европа беше подкрепено от обширна правителствена помощ под формата на изплащане на заплати за пуснати в принудителен отпуск работници, а подемът трябва да намери непрекъсната подкрепа от Фонда за възстановяване и устойчивост на ЕС на стойност 807 млрд. евро.

Но цените на енергията, които паднаха рязко през първата пандемична 2020 г., се увеличиха с "бурно темпо" през последния месец и сега са над нивата преди пандемията, се отбелязва в доклада. Това допринесе за годишна инфлация от 4,1%, въпреки че някои икономисти и официални европейски представители твърдят, че скокът на потребителските цени се очаква да намалее през следващата година.

"Високите цени на енергията на едро си проправят път към цените на дребно за домакинствата и производителите, макар и в различна степен и темпове в различните страни, с потенциални въздействащи ефекти върху потреблението и бизнес инвестициите“, се казва в есенния доклад на ЕС.

Пазарните цени на природния газ, основното гориво, използвано за генериране на електроенергия, повишиха петкратно нивото си в началото на тази година в Европа поради различни фактори, включително изчерпани складови запаси, липса на доставки от Русия и силно търсене в Азия на наличните доставки на втечнен природен газ, пренасяни с кораби.


Есенни макроикономически прогнози на ЕК

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Елин Рахнев: Евро 2024 е едно от най-добрите първенства

За мен Евро 2024 е едно от най-добрите първенства , каза пред БНР Елин Рахнев – писател, драматург и голям футболен фен. На финала довечера той сподели, че ще стиска палци за Испания . Испания срещу Англия в големия финал на ЕВРО 2024 "Всички футболни аргументи са за Испания. Според мен няма в последните години такъв отбор, който да е..

публикувано на 14.07.24 в 14:15
Снимката е илюстративна.

Гърция: Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун

Възстановено е движението по магистралата Промахон - Солун, което по-рано беше спряно заради намалена видимост вследствие на пожара между Серес и Солун. Огънят вече е овладян. Гърция: Пренасочват движението по магистралата Промахон - Солун До другите гранични пунктове с България няма активни пожарни огнища. Гасят се пожари в областите..

публикувано на 14.07.24 в 14:04
Роберт Фицо

Словашкият премиер: Нападението срещу Тръмп е копие на атаката срещу мен

Словашкият премиер Роберт Фицо, който през май беше прострелян, докато поздравяваше свои симпатизанти, определи атентата  срещу Доналд Тръмп "като копие" на нападението срещу самия него. Политическите опоненти на кандидата за президент на САЩ Доналд Тръмп опитват да го възпрепятстват и когато това не работи, те толкова много изнервят обществото, че..

публикувано на 14.07.24 в 13:58

Политолози: Нова формация на Пеевски няма бъдеще

Партии, създадени не само от отцепници, но и от финансови центрове – Ковачки, Божков и т.н., те не съществуват дълго и не могат да бъдат фактор в българския политически живот. В това е категоричен политологът Мехмед Мехмед, според когото случващото се в ДПС ще завърши с раздяла . А след раздялата ДПС ще си влезе в едно русло и ще се..

публикувано на 14.07.24 в 13:49
Мерки за сигурност преди митинга на Тръмп в Бътлър, щата Пенсилвания, 13 юли 2024 г.

Реакции в Пекин и Москва на стрелбата по Тръмп

Китайският президент Си Цзинпин изразява съжалението си във връзка със стрелбата срещу бившия американски президент Доналд Тръмп, заяви китайското Министерство на външните работи, цитирано от ДПА. Китай "е обезпокоен от стрелбата", се казва още в изявление на министерството. Реакцията на Москва бе по-приглушена, отбелязва ДПА...

публикувано на 14.07.24 в 13:44

И днес военни участват в потушаване на пожари в страната

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза за "Хоризонт" директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в с. Щит: "Продължава да се разпространява пожарът, който вчера възникна в землището на село Студена, имаме разположени екипи, но..

публикувано на 14.07.24 в 13:13
Борис Бонев

Борис Бонев: Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения предстои

Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения в Столична община предстои , заяви пред БНР председателят на групата общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет Борис Бонев. "За нас София е кауза. За мен и колегите ми от "Спаси София" е изключително неприятно, че се налага точни ние, които сме били толкова години..

публикувано на 14.07.24 в 13:06