Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

RTVE: Централна и Източна Европа са новите горещи точки на пандемията

Снимка: архив

В Европа вече има две скорости в контрола на пандемията от Covid-19, пише в сайта си авторитетната испанска държавна телевизия и радио RTVE. Централна и Източна Европа се превърнаха в новите горещи точки на пандемията на континента заради ниските нива на ваксинация, високата степен на заболеваемост и върховите стойности на смъртност, се казва още в публикацията.

Според изданието от лятото на тази година се наблюдава несъответствие в темпа на ваксинация между западната и източната част на континента, което то нарича "желязната завеса" на имунитета. Докато западните страни се приближаваха към дългоочакваните 70% от имунизирано население, други като България едва надвишаваха 20%. Освен че е най-бедната страна в ЕС, тя е последна по имунизация и води по смъртност, със средно дневно почти 16 починали на милион жители през последната седмица. Само през октомври над 3000 души са починали от коронавирус, което е седем пъти повече от същия месец на миналата година, се казва в публикацията. Със 723 пациенти в интензивното отделение, при максимален капацитет до 800 легла, българските болници са на ръба на колапса. 

След нея се нарежда Румъния с 33,9 % ваксинирано население и над 19 000 хоспитализирани, 10% от които са в интензивни отделения. Болниците не издържат и вече се прехвърлят десетки пациенти за лечение в други страни. 

Малко по-добре, но недостатъчно положителна е и ситуацията в Хърватия, Словакия, Чехия, Словения и Унгария, където имунизираните са между 42% и 60%. Като пример е дадена Словакия, която при 5,4 милиона жители, има повече от 2100 хоспитализирани, а в 47-милионна Испания в болници са 1858 души. 

В тази връзка директорът на СЗО за Европа Ханс Клуге призова за засилена ваксинация на здравния персонал и населението, тъй като Европа отново е в епицентъра на пандемията и я чака тежка зима.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Общопрактикуващите лекари в Стара Загора не отчитат спад при пациентите с коронавирус

По-голям процент ваксинирани е изходът от Covid кризата, в която в момента се намираме. Това коментира в интервю за Радио Стара Загора д-р Слави Славов-председател на сдружението на общопрактикуващите лекари в града.  „Препоръчвам на всички, които не..

публикувано на 11.11.21 в 09:15

Дете с коронавирус

12-годишно момче от Велики Преслав е най-малкият с положителен за COVID-19 резултат, а най-възрастният е жена на 86 години от Шумен за изминалото денонощие, показват данните на Регионалната здравна инспекция. Най- много са новозаразените между 50 и..

публикувано на 11.11.21 в 12:33

Сменят част от състава на РИК - Добрич заради положителни проби за коронавирус

В състава на Районната избирателна комисия в Добрич се налагат смени броени дни преди изборите. Причината - петима от членовете на РИК в Добрич са поставени под изолация заради положителни проби за Covid-19. Останалите лица не са били контактни в..

публикувано на 11.11.21 в 12:57

3207 са новите случаи на коронавирус, положителни са близо 10% от пробите

3207 са новите случаи на коронавирус у нас, сочат актуализираните данни на Единния информационен портал. Положителни са близо 10 процента от направените 32 813 теста. 84,88% от случаите за деня са хора, които не са ваксинирани. Потвърдените активни..

обновено на 12.11.21 в 07:01
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Георгиев

Район „Изгрев“ посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов

Три фестивала – музикален, кулинарен и филмов  организира за празника систоличният район „Изгрев“. Събитието „Изгрев фест“ ще продължи три дни – от 6 до 8 юли в парк „Тинтява“ ( градинката на КАТ ). „Само за четири години празникът на район..

публикувано на 06.07.24 в 06:00
Джо Байдън

Байдън определи представянето си на кандидатпрезидентския с дебат Тръмп като "лош момент"

Американският президент Джо Байдън даде за "Ей Би Си" първото си телевизионно интервю след предизборния дебат с предшественика си Доналд Тръмп на 27 юни. Байдън определи представянето си тогава като "лош момент" и увери, че то не е признак за някакво..

публикувано на 06.07.24 в 04:06
Силвио Берлускони

Летище "Малпенса" в Милано може да носи името на Берлускони

Летище "Малпенса" в Милано, което е едно от най-важните за Италия, ще носи името на Силвио Берлускони. Това съобщи транспортният министър Матео Салвини по време на форум в област Пулия . Салвини каза, че е получил съобщение от президента на Националния..

публикувано на 06.07.24 в 03:55
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Световни лидери и медии коментират общите избори във Великобритания

Доналд Тръмп приветства успеха на Найджъл Фарадж да стане депутат в британския парламент, но отказа какъвто и да е коментар за новия премиер Киър Стармър, докато световни лидери побързаха да реагират на убедителната победа на лейбъристите в общите..

публикувано на 06.07.24 в 03:41
Николай Марков

Николай Марков не е член на "Величие", обявиха от партията

Доскорошният председател на парламентарната група на "Величие" Николай Марков не е член на партията, съобщиха от пресцентъра на формацията. Марков не е подписал декларация за членство, не е приел устава и ценностите партията.  "Той сам се обяви за..

публикувано на 06.07.24 в 03:30
Бегония Гомес и Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на съпругата на премиера Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на Бегония Гомес, съпругата на премиера Педро Санчес, след като днес защитата и заяви, че не е била надлежно уведомени за друго дело срещу нея, заведено по обвинения в корупция и търговия с влияние...

публикувано на 05.07.24 в 21:20
ТЕЦ

Започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол"

От понеделник започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол", след като приключи ремонтът на трети блок, който започна през март и продължи близо четири месеца, каза за БНР изпълнителният директор на централата инж. Любомир Спасов. На този етап..

публикувано на 05.07.24 в 20:51