Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От 2022 г. Испания ще използва над 20 млрд. евро публични средства за зелена енергия

Снимка: Архив

Испания ще спре финансирането на изкопаеми горива в чужбина през 2022 г. Решението на правителството е част от ангажимента, поет в рамките на срещата на високо равнище по въпросите на климата в Глазгоу, където 30 държави се съгласиха да спрат да плащат с публични средства за въглища, нефт и газ, добивани извън техните територии.

Споразумението ще позволи около 20,4 милиарда евро от публичните средства, които досега са използвани за финансирането на изкопаеми горива в чужбина, да бъдат прехвърлени и използвани за производството на зелена енергия вътре в Испания. Това на практика е първият ангажимент, който разглежда нефта и газа, в допълнение към въглищата, и казва, че испанските публични финансови институции трябва да прекратят това финансиране до края на следващата година. Сред тях е и Агенцията за експортни кредити (Cesce), отговаряща за 1 милиард и 640 милиона евро годишно публично финансиране на изкопаеми горива. 

Подобен ангажимент вече поеха и САЩ, Коста Рика, Великобритания, Португалия и Европейската инвестиционна банка. Единствената от петте най-големи икономики в ЕС, която все още не е подписала, е Франция.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Десетки екоактивисти окупираха улиците на Глазгоу

Екоактивисти започнаха шествие през Глазгоу в рамките на Световния ден на действие за климатична справедливост. Мащабните протести започнаха в петък и продължиха днес в Глазгоу, където се провежда 26-ата сесия на Конференцията на страните по Рамковата..

публикувано на 06.11.21 в 17:31
Барак Обама в Глазгоу

Обама призова в Глазгоу за единност в борбата с климатичните промени

Бившият американски президент Барак Обама си послужи с хавайска поговорка, за да убеди световните лидерин на Конференцията на ООН за климатичните промени в Глазгоу, че трябва да са единни, за да има резултат. През днешния осми ден на форума в центъра..

публикувано на 08.11.21 в 18:00
Юлиан Попов

Поетите национални ангажименти са успех за конференцията за климата в Глазгоу

В  минутите на „Зелената сделка“ разговаряме с Юлиан Попов, политически съветник на Европейската климатична фондация, а темата е продължаващата конференция за изменението на климата в шотландския град Глазгоу. Форумът продължава до 12 ноември, но..

публикувано на 10.11.21 в 11:50

Антониу Гутериш се съмнява, че страните ще изпълнят климатичните си обещания от Глазгоу

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш заяви за агенция Асошиейтед прес, служейки си с медицински термин, че целта за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса е "на системи". Той изрази съмнение, че правителствата ще изпълнят поетите..

публикувано на 12.11.21 в 04:29
ВИЖТЕ ОЩЕ

Частично бедствено положение в Елин Пелин, не е ясно колко са хората в запалените складове

Аварийните служби оградиха нов район в периметъра на горящите складове за пиротехника край Елин Пелин, където продължават да избухват фойерверки. Подготвя се специализиран модул за действие при промишлени аварии от състава на военното формирование в..

публикувано на 25.07.24 в 23:56
Зам.-министърът на здравеопазването Петко Стефановски.

Жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си

Министерството на здравеопазването съветва жителите на Елин Пелин да дишат през кърпи и да затворят прозорците си, след експлозията в складовете за фойерверки. Пожар в складове за фойерверки между град Елин Пелин и едноименната гара, има пострадали..

публикувано на 25.07.24 в 21:39

Николай Николов: Необходимо е време фойерверките да се самоунищожат

Повече от три часа продължават да гърмят фойерверките в складове край Елин Пелин, където тази вечер възникна пожар и започнаха взривове. Има информация за двама пострадали с изгаряния, които са в болница "Пирогов". Те  остават за интензивно лечение..

публикувано на 25.07.24 в 21:26

"Пирогов": Жена, пострадала в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние със 70% изгаряния

Жена, пострадала от взривовете в складовете в Елин Пелин, е в много тежко състояние. Тя е със 70% изгаряния, какъв ще бъде изходът за нея, не мога да прогнозирам. Това каза директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров. Мъжът, приет заедно с жената, е с..

публикувано на 25.07.24 в 20:43

Армията праща брониран джип, за да влезе и да види има ли хора в складовете в Елин Пелин

Всичко е под контрол, няма нужда да се всява паника, каза служебният премиер Димитър Главчев, който дойде на мястото на пожара в складовете за фойерверки между Елин Пелин и Гара Елин Пелин. Според него нуждата от евакуация се преценява на място, но е..

публикувано на 25.07.24 в 20:35

Четирима следователи от НСлС поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин

По разпореждане на изпълняващия длъжността на главен прокурор Борислав Сарафов четирима следователи от Национална следствена служба и дежурен следовател от Окръжна следствена служба - София поемат разследването на взривените складове край Елин Пелин...

публикувано на 25.07.24 в 20:27

МВР за Елин Пелин: Двама тежко пострадали, още двама може да са в горящия склад

Ситуацията е тежка, става въпрос за фирма, която се занимава с пиротехнически изделия. Има шест склада, които са пълни с такива изделия.  Това каза министърът на вътрешните работи Калин Стоянов на място в Елин Пелин, където по-рано днес в складове за..

публикувано на 25.07.24 в 20:16