Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вицепрезидентът на Турция отива в Северен Кипър по случай "Деня на републиката"

Турският вицепрезидент Фуат Октай.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

С парад и многобройни церемонии в Северен Кипър днес се отбелязва "Деня на републиката". За тържествата по случай 38-ата годишнина от едностранното обявяване на Севернокипърската турска република, призната само от Анкара, на острова днес пристига турският вицепрезидент Фуат Октай.

"Дори Севернокипърската турска република да не е призната, тя е реалност, съществува и ще продължи да съществува. Родината Турция е нашата най-голяма сила", заяви лидерът на кипърските турци Ерсин Татар в речта си по случай годишнината на самообявилата се република. Татар отново подчерта своята и на Анкара позиция, че "справедливо, трайно и жизнеспособно решение" на Кипърския въпрос се основава не на федерация, а на съществуването на две равни суверенни държави. Той очаква кипърските гърци да приемат този факт и да признаят суверенитета на кипърските турци като условие за възобновяване на преговорите.

Лидерът на кипърските турци предупреди още, че те няма да останат зрители на голямата борба за енергийните ресурси около острова, които "гърците, кипърските гърци и империалистическите сили" искат да запазят за себе си и да "отстранят родината Турция от региона".

Честванията на годишнината днес започват с парад в северната част на Никозия, на който ще присъства и турският вицепрезидент Фуат Октай. След това той ще участва в церемонии по полагането на основния камък на нова военна болница и за откриването на държавна болница с 500 легла. Фуат Октай ще пререже лентата и на два пътни участъка.

В програмата на тържествата днес в Северен Кипър са включени много церемонии с възлагане на венци, фестивали, младежки прояви.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Турция започва днес ваксинация на медици с китайската ваксина след одобряването ѝ.

Имунизацията в Северен Кипър доведе до нов конфликт

Първите 20 000 дози от китайската ваксина „Синовак”, изпратени от Турция за признатата само от нея Севернокипърска турска република, пристигнаха днес сутринта. Covid-19 и предстоящата имунизационна кампания на кипърската турска общност предизвикаха нов..

публикувано на 14.01.21 в 13:06
Контролният пункт „Дворецът Ледра“ в турската част на разделения град Никозия.

Карантина в Северен Кипър заради рязко увеличаване на случаите на коронавирус

От полунощ в локдаун влезе и Северен Кипър заради рязкото увеличаване на случаите на коронавирус. Кипърската турска общност, която е под международна изолация и ембарго, получава помощ за борба с пандемията от ЕС и Турция. Карантината в признатата..

публикувано на 29.01.21 в 11:06
Протест на кипърски турци в Никозия

Протест на кипърски турци в Никозия заради политическата и икономическа криза в Северен Кипър

Над хиляда кипърски турци излязоха днес по улиците в северната част на Никозия, за да протестират срещу политическата и икономическата криза в Северен Кипър. Те издигнаха лозунги за обединението на Кипър и срещу намесата на Турция. Протестното..

публикувано на 13.11.21 в 17:28
Антонио Гутериш

Анастасиадис и Татар обсъждат Кипърския въпрос с Гутериш

Важна за развитието на Кипърския въпрос среща събира днес в Ню Йорк президента на Кипър Никос Анастасиадис, лидера на кипърските турци Ерсин Татар и генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Тя е първата на това ниво след провала на неформалната..

публикувано на 27.09.21 в 03:20
ВИЖТЕ ОЩЕ

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е..

публикувано на 26.04.24 в 14:22
Ваня Григорова/Васил Терзиев

Отново отложиха делото за кметските избори в София

Поредно отлагане на делото за кметските избори в София заради нови искания на страните. Административният съд София-град ще заседава по жалбата на загубилата вота Ваня Григорова срещу решението на Столичната общинска избирателна комисия да..

публикувано на 26.04.24 в 14:18
Смилен Вълов

Директорът на АЗ: Държавата мисли за съкратените от "ТЕЦ Марица изток" и трудовата им реализация

Съкращават 160 работници от "ТЕЦ Марица изток" , съобщи директорът на Агенцията по заетостта (АЗ) Смилен Вълов в интервю пред БНР. В Агенцията са получили уведомление за масово уволнение от работодателя и до 10 дни те реално ще бъдат..

публикувано на 26.04.24 в 14:15
Росица Кирова

Извънредно заседание на парламента на 30 април

Народното събрание (НС) ще проведе извънредно заседание на 30 април, вторник, и няма да има заседание на 2 май. Това обяви председателят Росица Кирова.  Заседанието е насрочено за 14.00 часа и на него ще бъдат обсъдени на второ четене промените в..

публикувано на 26.04.24 в 14:13
Министърът на здравеопазването Галя Кондева и доц. Ангел Кунчев

Мерките срещу коклюш: По-ранна ваксина за бебета и безплатни имунизации за бременни

Първата ваксинация срещу коклюш ще може да се поставя на бебета с две седмици по-рано или когато детето навърши месец и половина.  Мерките за ограничаване на разпространението на заболяването и за предпазване на най-уязвимите групи бяха..

публикувано на 26.04.24 в 14:09
Ваня Григорова

Свиленски: Григорова е използвана, за да бъде патерица на Борисов в следващия парламент

Ваня Григорова е използвана, за да бъде патерица на Бойко Борисов в бъдещия парламент. Така зам.-председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски коментира думите на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, че в следващия парламент може да има по-различна..

публикувано на 26.04.24 в 13:59

Хиляди декари земеделска земя са засегнати от градушката в Чирпанско

В община Чирпан продължава огледът и описването на щетите от вчерашната градушка. Засегнати са хиляди декари земеделски площи със зърнени култури и овощни насаждения. Зетьово е едно от най-пострадалите населени места в община Чирпан. В..

публикувано на 26.04.24 в 13:52