Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китай предупреди САЩ „да не си играят с огъня“ по въпроса за Тайван

| обновено на 16.11.21 в 08:53
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Американският президент Джо Байдън и китайският му колега Си Цзинпин проведоха онлайн среща, на която си отправиха тежки предупреждения за бъдещето на Тайван.

Двамата са обсъдили и стратегически и фундаментални въпроси за отношенията между двете държави.

Срещата се състоя в момент на нарастване на напрежението между Вашингтон и Пекин по въпроси като Тайван, търговията и човешките права.

Говорител на китайското външно министерство определи срещата като „конструктивна и продуктивна“, като добави, че тя е помогнала за „увеличаване на взаимното разбирателство“.

В началото на срещата американският президент заяви:

„Изглежда e наша отговорността, като лидери на Китай и Съединените щати, да гарантираме, че конкуренцията между нашите страни няма да прерасне в конфликт, независимо дали е умишлен или неволен, а по-скоро ще остане обикновена, ясна конкуренция“.

Си Цзинпин посочи, че двете държави трябва да подобрят комуникацията и да се изправят заедно пред предизвикателствата, като изменението на климата и Covid-19.

Основен акцент на срещата е бил още един нарастващ спор между страните - Тайван.

Байдън е изразил пред Си Цзинпин безпокойството си за човешките права в Китай и е предупредил Пекин да не прави едностранен опит за промяна на статута на Тайван. Пекин гледа на Тайван като на отцепила се провинция, но демократичен Тайван вижда себе си като суверенна държава, а САЩ все по-ясно заявяват ангажимента си да защитават острова.

Китайската държавна медия съобщи след срещата, че Си е предупредил Байдън, че насърчаване на тайванската независимост ще бъде „игра с огъня“.

„Някои хора в САЩ възнамеряват „да използват Тайван, за да контролират Китай“. Тази тенденция е много опасна и е като игра с огъня, а тези, които си играят с огъня, ще се изгорят“, заяви китайският лидер, цитиран от агенция Синхуа.

В становище на Белия дом се казва пък, че „относно Тайван Байдън е подчертал, че САЩ сериозно се противопоставят на едностранни опити за промяна на статуквото или омаловажаване на мира и стабилността…“.

Двамата лидери са обсъдили и киберсигурността, търговията и неразпространението на ядрени оръжия.

Отношенията Китай - САЩ са от решаващо значение не само за двете страни, но и за целия свят. Пекин многократно е призовавал новата администрация във Вашингтон да подобри връзките, които се влошиха Доналд Тръмп.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

И днес военни участват в потушаване на пожари в страната

В Свиленградско е най-големият пожар в момента в страната. Това каза за "Хоризонт" директорът на Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Александър Джартов, който се намира в с. Щит: "Продължава да се разпространява пожарът, който вчера възникна в землището на село Студена, имаме разположени екипи, но..

публикувано на 14.07.24 в 13:13
Борис Бонев

Борис Бонев: Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения предстои

Разговорът с ПП-ДБ за бъдещите ни взаимоотношения в Столична община предстои , заяви пред БНР председателят на групата общински съветници от ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет Борис Бонев. "За нас София е кауза. За мен и колегите ми от "Спаси София" е изключително неприятно, че се налага точни ние, които сме били толкова години..

публикувано на 14.07.24 в 13:06

Четирима американски президенти са убити в рамките на мандата си (справка)

В историята на Съединените щати има редица случаи на убийства и опити за убийства, показва справка на АФП, изготвена по повод опита за убийство на бившия американски президент Доналд Тръмп и кандидат за втори мандат в Белия дом. Доналд Тръмп е леко ранен след атака срещу него, нападателят е загинал Последният опит за убийство датира..

публикувано на 14.07.24 в 12:56

Италианец е най-бързият пилот в света с автомобил, управляван на самолетоносач

Италианецът Фабио Бароне е най-бързият пилот в света с автомобил управляван на военноморски кораб. С автомобил "Ферари" и със съдействието на военноморските сили, римският автомобилен пилот Фабио Бароне постигна  максимална скорост на кораб от  152 км/ч на палубата на самолетоносача "Джузепе Гарибалди" на котва в пристанището на Таранто...

публикувано на 14.07.24 в 12:38

Тошко Йорданов: Ако третият мандат отиде при ИТН, шансовете за неговата реализация са най-големи

ИТН ще отидат на разговори с ПП-ДБ, ако решат да реализират мандата . Това декларира пред БНР председателят на парламентарната група на "Има такъв народ" Тошко Йорданов. Според него това би било "по-правилното решение" на втората парламентарна сила . Той определи ДБ като разумна група, а ПП – като самовлюбена . По думите му ДБ е склонна да..

публикувано на 14.07.24 в 12:16

Трима задържани с наркотици в Свети Влас

Специализираната операция на територията на Свети Влас е реализирана от служители на ГД "Борба с организираната престъпност" на 12 юли. В хода на действията под наблюдението на Окръжна прокуратура - Бургас са задържани трима души, организирани в престъпно сдружение за разпространение на наркотици, съобщиха от МВР. При проведените действия..

публикувано на 14.07.24 в 12:14
Лондон

Имало ли е кампания за сплашване на кандидати преди вота на Острова?

Във Великобритания правителственият съветник по въпросите на политическото насилие е писал до министъра на вътрешните работи с молба да разследва водената кампания за сплашване на кандидати по време на общите избори, съобщи Би Би Си. Лорд Уолни смята, че е имало "съгласувана кампания, организирана от екстремисти". Той призовава вътрешния..

публикувано на 14.07.24 в 11:46