Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Започва 35-ата "Киномания"

Снимка: kinomania.bg

Откриването е довечера в Зала 1 на НДК с най-новия филм на Педро Алмодовар "Паралелни майки".

До 5 декември  ще бъдат прожектирани 38 филма, като в афиша са включени наградени заглавия от големите световни фестивали. 

Филмът "Паралелни майки"  не е избран случайно да открие фестивала, защото чрез него се отправя послание, свързано с времето на пандемията, в която се намираме.  

Владимир Трифонов, програматор на „Киномания“ обясни:

„Имаме късмет за трета поредна година да покажем филм на Алмодовар. Сега показваме "Паралелни майки" с Пенелопе Круз. Тя спечели вече наградата за женска роля на фестивала във Венеция, а вървят коментари във филмовите списания, че е фаворит за номинация за женска роля, както и филмът – за оригинален сценарий.

В селекцията на тазгодишната киномания влизат още филмите  Еньо Мориконе, Арета Франклин и италианската и испанската попикона Рафаела Кара, която почина през юли.

Българската лента "Чичо Коледа, отличена с наградата на публиката на фестивала "Златна роза", както и с наградата на Варна на "Любовта е лудост" също е сред акцентите на Киномания.

В програмата е включена и театрална постановка, моноспектакълът "Камбаната" на Деян Донков. Той е със специалното участие на оркестър "Карандила".


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Бойко Борисов

ГЕРБ-СДС изпраща Росен Желязков, Деница Сачева и Теменужка Петкова на консултациите при президента

Росен Желязков, Деница Сачева и Теменужка Петкова ще бъдат пратениците на парламентарната група ГЕРБ-СДС при предстоящите консултации в 17 часа при президента Румен Радев, обяви в кулоарите на парламента председателят на групата и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов. Консултации с парламентарните формации в президентството Това е един нов подход..

публикувано на 08.08.24 в 09:55
Трагичният инцидент се е случил в покрайнините на Долна Оряховица.

Великотърновски съд призна за трудова злополука смъртта на жена след нападение на кучета

Административният съд във Велико Търново призна като трудова злополука инцидента, при който санитарка от горнооряховската болница загина, разкъсана от кучета. Ако Върховният административен съд потвърди решението, ще бъдат възобновени делата, които заведоха близките на загиналата жена с искове за половин милион лева обезщетение от лечебното..

публикувано на 08.08.24 в 09:47
Геновева Петрова

Геновева Петрова: Възможно е, дори при по-ниска активност, тежестта на отделните партии в НС да бъде различна

Вариантите за избор на нов служебен премиер не са толкова много . Това обясни пред БНР Геновева Петрова, социолог от "Алфа рисърч".  " Очакванията са на същата позиция да бъде назначен отново господин Главчев . Не мисля, че самата процедура ще има силно влияние по отношение на това как ще се развият политическите процеси".  Евентуалната..

публикувано на 08.08.24 в 09:34

Отстраниха аварията, оставила Лом близо денонощие без вода

Отстраниха аварията, оставила Лом и села без вода близо 24 часа. До късно снощи екипи са работили на терен. Повреда в напорния водопровод при село Добри дол остави без вода над 20 000 души. След спешна среща на кмета на Лом Цветан Петров и управителя на ВиК Монтана инж. Валери Иванов бяха предприети мерки. До късно снощи екипи отстраняваха..

публикувано на 08.08.24 в 09:27
Ахмед Доган и Делян Пеевски

Проф. Юксел Юзкан: Сегашната политическа буря е временна и изкуствена. ДПС ще излезе по-силно

"Партията, водена от Ахмед Доган, има дълбоко вкоренена  мисия и специална структура. Сегашната политическа буря е временна и изкуствена. Мисля, че ДПС ще излезе по-силна ". Това заяви пред БНР проф. Юксел Юзкан, лидер на най-голямата изселническа организация в Турция, директор на болница в Бурса. Много влиятелни изселнически организации обявиха..

публикувано на 08.08.24 в 09:25

Ако един ученик заяви, че е с различна сексуална ориентация, изключваме ли го?

Вчера депутатите приеха окончателно промените в Закона за предучилищното и училищното образование. Вносител е парламентарната група на "Възраждане". 135 депутати подкрепиха в детски градини и училища да е забранено популяризиране и подстрекаване към идеи и възгледи, свързани с нетрадиционната сексуална ориентация или определяне на полова..

публикувано на 08.08.24 в 08:32

Старт на процедурата за определяне на носителя на стипендията "Акад. Димитър Мишев" за 2024/2025 г.

Община Ловеч открива процедура за определяне на получателя на специалната стипендия "Академик Димитър Мишев" за новата академична учебна 2024/2025 г. Право на кандидатстване имат ученици с постоянен или настоящ адрес в община Ловеч, записани или обучаващи се като студенти редовно обучение и които не са прекъсвали образованието си в български..

публикувано на 08.08.24 в 08:27