Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Партиите не адресират скандални икономически реалности

Божидар Колов: Робуваме на моралистичен поглед към политиката - добрите сменят лошите

С идеята за онлайн предавани преговори ПП се доближава до начина, по който ИТН прави политика - като шоу

Божидар Колов
Снимка: БГНЕС

„Тези избори показаха утвърдена тенденция – че мнозинството от българските граждани не намират политическо представителство. Има тотално разминаване между дневния ред на кандидатите и този на гражданите.“ Това мнение изрази в интервю за БНР политологът Божидар Колов, политолог и докторант в университета на Осло, Норвегия.

Според Колов ниската избирателна акт е „манифестация на това, че си даваме сметка, че от 20 години не правим нещо различно“. Промените през 2001 г. и 2009 г. бяха съпроводени от огромни вълни на активност, припомни политологът.

Разделенията, демонстрирани в предизборната кампания, не са разделенията от живота на гражданите, подчерта Божидар Колов в предаването „Преди всички“.

„Тези разделителни линии, на които се наслушахме в кампанията – новото срещу старото, младите и образованите срещу старите и некомпетентните, почтените срещу корумпираните, усмихнатите и диалогичните срещу сърдитите и арогантните – това не са разделителни линии, които кореспондират с тези разделения в българското общество, които имат реално влияние върху живота на хората.“

„Над 1 600 000 души в България живеят под прага на бедността. Около 43% от работещите българи през следващите месеци трудно ще намират начин да отопляват адекватно жилищата си. Това са скандални неща, скандални икономически реалности, които въобще не биват адресирани“, допълни Колов. Според него вместо да се занимава с тази тематика, дори БСП се занимавава с неща като „джендър идеология, учебници по история, Македония“.

Усмивките на ПП са успели да привлекат избиратели от други, „по-сърдити партии“, смята Колов.

Според Колов продължаваме да робуваме на моралистичния поглед към политиката – че досега са управлявали лоши хора, а сега ще дойдат да управляват добри, което няма общо със социално-икономическите реалности.

Няма как един работник, един пенсионер, един олигарх да имат едни и същи политически интереси.“

Поне от 20 години в България са налице сериозни социално-икономически предпоставки за нова сериозна лява партия, изтъкна Божидар Колов.

Той допуска, че и ДПС ще подкрепи формирането на ново правителство и не изключва също ГЕРБ да направи подобен жест в началото на работата на новото Народно събрание.

Божидар Колов нарече автогол идеята за пълна прозрачност и публичност при воденето на преговори за нова управленска коалиция.

Така не се водят преговори никъде. Това е шоу. И колкото и да ни се иска ПП да не влиза в начина, по който ИТН водеха своята политика в последните месеци - като шоу, тази инициатива ги бута именно в тази посока. Преговорите по дефиниция се водят при затворени врата, това не е задкулисие.“

Запитан възможни ли са протести през зимата, политологът посочи:

Обикновено зимата се усеща, че сме бедни. Цените на всички основни стоки и най-вече на отоплението значително се покачиха в последните месеци. Не изключвам такъв тип напрежение.“

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Руслан Трад

Руслан Трад: Скептичен съм за възобновяване на преговорите за примирие в Газа

Тепърва новият ирански президент Масуд Пезешкян ще има много проблеми. Това заяви пред БНР Руслан Трад, журналист, съосновател на военния журнал "De Re Militari". "Пезешкян го определят като реформист, само защото не е толкова краен колкото своя опонент Саид Джалили. Разбира се, има реформистки идеи. Пезешкян има идеи за връщане на масата за..

публикувано на 06.07.24 в 13:22
Изглед към сградата на британския парламент

Проф. Марк Шанахан: Усилията за отцепване на Шотландия бяха върнати десетилетия назад

"Политически трус" - това е краткият коментар за резултатите от изборите във Великобритания. От една страна заради повече от убедителната победа на лейбъристите, които сега ще имат много по-голямо мнозинство от Борис Джонсън на предишните избори през 2019 година и ще се чувстват съвсем комфортно в Камарата на общините. Докато загубилите консерватори..

публикувано на 06.07.24 в 12:18
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Унгарският премиер Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва, а само страната си - така генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг коментира неговата визита. "Премиерът Орбан е бил в Москва и преди, той ни информира и за тази визита. Надявам се следващата седмица да ни каже повече за нея във Вашингтон и да..

публикувано на 05.07.24 в 15:19
Ерик Мамер, говорител на ЕК

ЕК: Пътуването на Орбан в Москва не е координирано нито с Комисията, нито с някой друг

Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва поставя под сериозен въпрос традиционната визита на Комисията в страната, ротационен председател на Европейския съюз, заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. Принцип тя се прави през първата седмица на поемането на председателството, което за Унгария започна на 1-ви юли. По-късно се..

публикувано на 05.07.24 в 14:43

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03
Нико Тупарев

Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е болен човек

" Трябва да се започне от философия, идея и смисъл на прокуратурата. Ако посоката е грешна за смисъла на прокуратурата, то няма да ни отведе на правилно място. Надявам се тези гадости, които ми се случват, поне да катализират, да се разбере, че има нещо философско сбъркано в тази институция посредством някакви хора". Това коментира пред БНР..

публикувано на 04.07.24 в 09:32