Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Външната политика е сирачето на българското управление

Явор Сидеров: Трябва ни продаваем пред света разказ за Северна Македония

Снимка: www.csd.bg

"До този момент програмите на партиите, които влизат в парламента не са особено подробни, те са по-скоро една обща заявка за намерения, отколкото за конкретни политики", коментира в предаването "Хоризонт до обед" Явор Сидеров, историк, анализатор, преподавател и бивш съветник на двама вицепремиери с ресор "Антикорупция и миграция". Той коментира темата за външнополитическите ориентири на партиите в новия състав на Народното събрание.

"Външната политика по принцип е доста неглижирана от нашите политически партии, тя се изчерпва с едни заклинания за нашата евроатлантическа принадлежност. Но конкретни външонополитически приоритети аз не виждам последните години аз не виждам. По принцип външната политика е неглижирана при нас и доказателство за това е състоянието на българската дипломация", заяви Сидеров.

По повод изказването на лидера на партия "Възраждане" за предоговаряне на отношенията ни с ЕС анализаторът посочи:

"Мисля, че партиите, които вероятно ще направят кабинет, нямат намерение да влизат в разговори или дебати изобщо с партия "Възраждане", и че там се цели особено сериозен диалог. Самата партия влиза в НС като антисистемна партия с очевидно популистки уклон, антиевропейска, но особено поле за взаимодействие с тази малка партия една ли ще случи", заяви Явор Сидеров.

Според Явор Сидеров най-важните теми на новото Народно събрание в областта на външната политика би следвало да са преди всичко свързани с региона:

"Като например какво става в Черно море, където напрежението расте, където има определен руски военен отбранителен превес и където НАТО се старае да противостои. Но в този смисъл обаче в платформите на новите лидери не се вижда нищо конкретно. Друга тема, освен за сигурността в Черноморския басейн, е  темата какво става на Западните Балкани, която е от непосредствен и първостепенен интерес за България.

Проблемът със Северна Македония е толкова дълбок и толкова назрял, че въпросът не е дори до това какво ще постигнат като консенус основните партии по него, а какво искаме ние и как смятаме да излезем от ситуация, в която сами се вкарахме. Една изключително неприятна ситуация, в която ние се намираме в тотална външнополитическа изолация по въпрос, който е от първостепенно значение за нас.

По тази тема не очаквам особени вътрешно политически раздори, по-скоро мисля, че страдаме от безидейност. Това е повод да се отвори темата за това как трябва да бъде съживена българската дипломация, как трябва да се финансира външното ни министерство. Как трябва да се изгради Институт за публична дипломация, какъвто България няма, който да представя българския интерес по света, ние просто нямаме глас на този етап. А инструментите, с които разполагаме не използваме достатъчно добре", каза още анализаторът.

Според него въпросът за РСМ трябва да се изземе от ръцете на историците, така както смята и Кирил Петков, като се заложи освен на развитието на икономическите връзки, но и на по-дълбока дипломатическа политика на терен.

Трябва ни имидж пред света, разказ, който да бъде продаваем, за да ни разберат какво искаме, да бъде приет този наш разказ, защото досега не ни разбират...", заяви историкът.

Според него външната политика е сирачето на българското управление.

"Тя е системно недофинсирана. Тя има остра нужда от грижа и кадруване."

Още по темата в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

На винен пикник край Искъра

Живописното врачанско селце Люти брод е изходна точка на маршрути за винен туризъм, организирани от "Веселите винари". " В нашия край може да се развива прекрасен винен туризъм , тъй като природата е дала, дала, та не е спряла. Както за вина, така и за история, култура, традиции, природни забележителности. Това е миксът, който прави един..

публикувано на 22.07.24 в 14:12

Екатерина Терзиева - Атанасова: Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България!

" Заслужава си да пропътувате не половин България, а цяла България няколко пъти, защото във всяко едно кътче от страната могат да бъдат намерени кулинарни богатства и скрити диаманти. Не вкусвайте конкретна храна, вкусете България! ".  Това призова от ефира на БНР и предаването "Пътувай с "Хоризонт"" Екатерина Терзиева - Атанасова, която прави..

публикувано на 22.07.24 в 12:47

Милица Зикатанова: Виното е преживяване!

Виното е преживяване , заяви пред БНР Милица Зикатанова - собственик на винарска изба в Мелник.  Според нея единственият начин да променим мнението на Западна Европа за качеството на българските вина и да засвидетелстваме това високо качество е като показваме на чуждите пазари най-добрите примери , от бутикови винарни, които наистина проявяват..

публикувано на 22.07.24 в 12:03
плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари за достъп до плаж Силистар

Частна фирма отново събира пари от шофьорите, отправили се към плаж Силистар в едноименната защитена местност. Става дума за " такса преминаване " през частен имот. Туристи и екоорганизации алармират за подновяването на абсурдното изискване за достъп. Някои от туристите оспорват действията на фирмата, други ядосано плащат и..

публикувано на 22.07.24 в 09:37
Дончо Папазов

Дончо Папазов: Истински промени няма да има без масови протести

"Ще имаме истинско трайно решение само когато осъзнаем, че не може да има промени без масови протести . Тези протести ще избутат нагоре партия, която би направила промените и биха заставили другите." Това мнение изрази пред БНР мореплавателят Дончо Папазов. Той е категоричен, че всичко значимо в нашата политика от 90-те години насам идва..

публикувано на 21.07.24 в 13:36
Делян Георгиев

До края на месеца ще бъде готов паркинг до 15-а поликлиника в район "Изгрев"

За първи път в район "Изгрев" бе организиран тридневен фестивал по повод празника на района. Район "Изгрев" посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов Кметът Делян Георгиев разказа в предаването "Рано в неделя", че по традиция отбелязват празника на района на Петровден. "Получи се изключително добър тридневен..

публикувано на 21.07.24 в 07:18

"Лято в музея" започва във Враца

Какви настолни игри са играли древните римляни и какво освен забавление и приятни емоции в свободното време са им носели те? Отговори на тези и други въпроси ще бъдат дадени в музея във Враца в идния вторник. Тогава от 10:30 часа ще се проведе поредното занимание от инициативата за деца и младежи "Лято в музея". За идеята на тази..

публикувано на 21.07.24 в 06:54