Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Австрия намалява срока за валидност на Covid документи за влизане в страната

Снимка: Ани Петрова

От понеделник австрийските власти въвеждат нови условия за влизане в страната без карантина, според които се намалява валидността на изискваните документи по правилото 3G – имунизиран, преболедувал или тестван във връзка с Covid-19, съобщи българското външно министерство.

По информация на посолството ни във Виена срокът на валидност на сертификатите за ваксинация ще бъде намален от 360 дни на 270 дни.

Сертификат за наличие на антитела вече няма да бъде валиден като доказателство за нисък епидемичен риск. Валидни остават само резултатите от PCR тестове, а антигенните бързи тестове остават да важат по изключение - при служебни пътувания, пътувания с цел обучение на ученици и др. За тези изключения валидността на теста е до 24 ч.

Пристигащите от България, които не отговарят на 3G условията, задължително се регистрират онлайн в системата Pre-Travel-Clearance https://entry.ptc.gv.at/ и в рамките на 24 часа трябва да извършат тест за коронавирус.

Заради влошената епидемична ситуация от понеделник в Австрия ще бъде въведен общонационален локдаун до 13 декември.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мона

Певицата Мона: "Жива" е посветена на майка ми, но тя е и моето ново начало

За новата си песен "Жива" младата българска певица Мона споделя, че тя е "музикален разказ за живота ми".  След хитове като „Счупено сърце“ и „Галени“ Мона сподели в предаването "Понеделник вечер": "Песента е изповед към майка ми, едно откровение за живота ми. Тя е лична и ново начало за мен тази песен. Защото на 20 години сякаш вече разбрах, че..

публикувано на 21.10.24 в 21:30

Смолян почете 112-ата годишнина от свободата си

Смолянчани се поклониха пред паметника – костница на връх Средногорец по повод 112 години от свободата на Родопите и празника на община Смолян. Стотици се стекоха на емблематичния родопски връх, за да почетат героите, паднали за свободата на Родопите. Сред присъстващите имаше и малки деца, влюбени в родния Смолян: "Честит празник, мой любим..

публикувано на 21.10.24 в 19:37

ЦИК ще събира данни за избирателната активност два пъти в изборния ден

Междинна информация за избирателната активност на предстоящите предсрочни парламентарни избори тази неделя ще се събира два пъти през деня - към 11:00 и към 16:00 ч, реши Централната избирателна комисия. Информацията за броя на гласувалите ще се събира от общинските администрации по места и ще се подава едновременно към районните комисии и към..

публикувано на 21.10.24 в 19:21
ПВО системата

Израелските служби обявиха, че са задържали 7 души, събирали информация за Иран

Съединените щати търсят нови методи за постигане на мир между Израел и "Хизбула". Израелските сили удариха клонове на банка, свързана с шиитската групировка, а за още цивилни жертви съобщават от северната част на ивицата Газа. Антъни Блинкън заминава на поредна обиколка в Близкия изток В Бейрут специалният американски пратеник Еймъс Хокстийн..

публикувано на 21.10.24 в 18:44
Иван Хиновски

Иван Хиновски: МЕ проявява престъпна безотговорност към подготовката за либерализацията

В Министерството на енергетиката не си дават сметка до какви сътресения може да доведе   пълната либерализация на пазара. Това каза пред БНР Иван Хиновски, председател на Българския енергиен и минен форум.  " Либерализацията не може да бъде отлагана повече от средата на 2026 г. Спират ни фондовете, не може повече, вече два пъти го отлагаме. Ние..

публикувано на 21.10.24 в 18:29
Д-р Влатко Глигоров

Д-р Влатко Глигоров: Детската болница трябва да има статут като ВМА и МВР болница

Националната детска болница трябва да има един по-особен статут , какъвто имат Медицинският институт на МВР и Военномедицинска академия, т.е. да има и централизирано от държавата финансиране .   Това каза пред БНР д-р Влатко Глигоров , директор на Здравната инвестиционна компания за националната детска болница, като обясни: "Тази болница ще..

публикувано на 21.10.24 в 18:01

Гръцките власти арестуваха трафиканти на мигранти

Гръцките гранични власти арестуваха днес трафиканти на мигранти на острови в Егейско море. Има две жертви от потънала лодка. Спасителната акция до остров Самос не откри други бедстващи хора в морето, съобщават от бреговата охрана. От потъваща лодка бяха спасени 22-ма души, сред които майки с деца. Има две жертви, открити досега. В акцията..

публикувано на 21.10.24 в 17:48