Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кипърската църква с нов проект със значима образователна и социална стойност

Снимка: pio.gov.cy/en/gallery.html

Кипърската църква реализира нов проект със значима образователна и социална стойност. Изградените от нея нови студентски общежития в град Лимасол бяха официално открити от президента на страната Никос Анастасиадис и архиепископа на Кипър Хрисостомос II.

Новите студентски общежития са финансирани и изградени от Кипърската Света архиепископия върху нейна земя в Лимасол. Проектът бе завършен само за две години, при това в трудните условия на пандемията.

В общежитията могат да се настанят над 300 студенти. Наемът им се субсидира от Църквата и ще е наполовина под цените на свободния пазар. Лимасол от години е начело в Кипър с най-високите жилищни наеми.

Инициативата на Кипърската църква се оценява като важен принос за града, намиращия се в него Кипърски технологичен университет и студентската общност.

Проектът е от първостепенно значение в усилията за облекчаване на жилищните и финансови проблеми на много студенти и техните семейства, подчерта президентът Никос Анастасиадис.

Правителството предвижда изграждането на комплекс от студентски общежития и спортни съоръжения в близост до Лимасол за над 46 млн. евро, обяви още президентът.

В Кипърския технологичен университет в Лимасол се обучават около 3000 студенти. Той е един от водещите научни и изследователски центрове на острова, с високо европейско и международно признание.


Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕК иска от България и други две страни информация за транспониране на европейски правила

Европейската комисия изпрати мотивирани становища до страната ни и още 2 държави членки на ЕС с искане да предоставят информация за това как правилата на ЕС за борбата с измамите и подправянето на непарични платежни средства са транспонирани в националните им законодателства. С европейската директива се криминализира кражбата на идентификационни..

публикувано на 19.05.22 в 15:49
Заместник-председателят на Народното събрание Мирослав Иванов

Мирослав Иванов от "Продължаваме промяната" остава зам.-председател на Народното събрание

Мирослав Иванов от партия "Продължаваме промяната" остава зам.-председател на Народното събрание, реши мнозинството депутати. Предсрочното му освобождаване от поста, за което настояваха от ГЕРБ-СДС, ДПС и "Възраждане", беше отхвърлено със 129 гласа срещу 81 от опозицията. Оставката му беше поискана заради петъчното пленарно заседание,..

публикувано на 19.05.22 в 15:47
Рафаел Глюксман

ЕП поиска трибунал за военните престъпления в Украйна

Европейският парламент прие резолюция, в която настоява да бъде създаден специален международен трибунал за военните престъпления, извършени в Украйна. Става дума за орган, който да разследва престъпления, за които Международния наказателен съд няма юрисдикция. Той трябва да търси отговорност от руските политически лидери и военни командири, както и от..

публикувано на 19.05.22 в 15:36
Гроздан Караджов

Караджов: Държавата не плаща за "Хемус", но се начислява ДДС

Министърът на регионалнато развитие Гроздан Караджов потвърди, че държавата не плаща на строителите на АМ "Хемус", но им се начислява ДДС. Последното плащане е било реализирано на 20 декември м.г., но без негово знание, по процедури отпреди да стане министър, уточни Караджов: "От тогава насам ние не сме плащали нито стотинка и това е поради факта, че в..

публикувано на 19.05.22 в 15:14

Автобусният билет Рила - Рилски манастир остава 2,50 лева

Автобусният билет Рила - Рилски манастир, 22 километра, остава 2,50 лева и цената не е променяна от месеци, казаха от фирмата превозвач, която обслужва линията. Автобусът се ползва ежедневно от работещите в Рилската обител или от туристи и посетители, които отиват на религиозна служба в манастира. Въпреки драстичното поскъпване цената на горивата заради..

публикувано на 19.05.22 в 14:51

Владимир Николов, номиниран за ВСС: На прокурорите е необходимо осъвременяване на нормативната база

Окръжният прокурор на Плевен Владимир Николов е сред номинираните за новия Висш съдебен съвет (ВСС). През април Общото събрание на Асоциацията на прокурорите в България преизбра единодушно Николов за председател на сдружението, какъвто е и в момента. Осем са номинираните за членове на ВСС от квотата на прокуратурата. Общото събрание..

публикувано на 19.05.22 в 14:33

ЕК предупреди България за нарушения на три евродирективи

Европейската комисия изпрати мотивирани становища до страната ни и още 2 държави-членки на ЕС с искане да предоставят информация за това как правилата на ЕС за борбата с измамите и подправянето на непарични платежни средства са транспонирани в националните им законодателства. С европейската директива се криминализира кражбата на..

публикувано на 19.05.22 в 14:27