Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Идват ли промени или не след тези избори

Мария Лалева Радослав Илиев и Кристиян Стефанов
Снимка: Людмила Железова

"За мен е много важно да покажем отношение и да гласуваме и този път, аз вече го направих", каза пред БНР писателката Мария Лалева.

Лалева заяви още, че да гласуваш - това е отговорност, защото всичко в живота ни е свързано и всеки наш личен избор се отразява на обществения живот.

"Трябва да учим младите хора в критично мислене с творчески подход по темата", смята още Лалева.

"Още не съм гласувал, но ще го направя. Може би ще е по-ниска избирателната активност", коментира пред БНР преподавателят в НГДЕК Радослав Илиев.

"Винаги има заявки, че идват нови времена и нови политици, особено сега в условията на пандемия. Но в нашия мил български случай не мисля, че идват коренно различни нови времена. Но със сигурност има нужда от продължаваща трансформация в страната.

Моите ученици заявяват обществен интерес. И това е хубаво. Но вълнението им скоро акостира в разочарование при сблъсъка с реалността...", посочи още преподавателят.

По думите му образованието у нас трябва да се превърне в национален приоритет.

"Вероятно хората у нас ще гласуват повече дори от на предишните, заради това, което се случи около гласуващите в Турция на предишния вот, може би това ще ни мобилизира повече сега, оптимист съм", посочи пред "Хоризонт" младият политолог Кристиян Стефанов от Клуба на младите политолози.

"Промяната беше заявена вече три пъти през тази година от българските граждани. Те гласуват за промяна. Тази промяна е колеблива - нейният носител се променя, но хората все пак я заявяват и я искат тази промяна.

Политическите елити, които ще вземат властта сега и ще направят правителство -  от тях ще зависи много. Защото хората им гласуваха доверие и топката сега е у тях.

Ако те направят ефективни реформи и покажат, че може и по друг начин, тогава ще навлезем в нов политически етап, ако те се провалят и покажат, че хората се сменят, но системата остава същата, много хора ще се обезверят и ще затънем пак в едно 10 годишно безвремие. Докато отново се натрупат сили,  за да се пожелае нова промяна", смята още Стефанов.

Още по темата в звуковия файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Разширението на газовото хранилище в Чирен ще бъде финансирано със 78 млн. евро

Проектът за разширение на подземното газово хранилище в Чирен ще бъде финансиран безвъзмездно със 78 млн. евро с одобрение на Европейската комисия, информират от "Булгартрансгаз". Това е един от одобрените пет енергийни проекта, единствен от областта на природния газ, за които е постигнато съгласие сред държавите членки за финансиране по Механизма за..

публикувано на 27.01.22 в 10:43
Катастрофата на магистрала „Струма“ с македонския автобус през ноември, когато загинаха 45 души.

Институтът за пътна безопасност иска наказания в АПИ

От Института за пътна безопасност призовават министъра на регионалното развитие да потърси наказателна отговорност както на длъжностни лица, осъществяващи контрол на строителството в АПИ, така и на отговорни за контрола при поддръжката на пътищата. От доклад на института след катастрофата на магистрала „Струма“ с македонския автобус през..

публикувано на 27.01.22 в 10:40

Протест в Павликени срещу изграждането на завод за каменна вата

Жители на община Павликени и природозащитни организации излизат следобед на протест пред Общината срещу инвестиционното намерение на бизнесмена Румен Гайтански да изгражда завод за производство на каменна вата. Източникът на енергия ще е от изгарянето на модифицирано гориво от битови отпадъци. Местните жители са притеснени, че заводът с инсталации за..

публикувано на 27.01.22 в 10:33

БСК няма да подкрепи проектобюджетите на ДОО и НЗОК

Българската стопанска камара (БСК) няма да подкрепи проектобюджетите на Държавното обществено осигуряване (ДОО) и на Здравната каса за тази година. Това бе съобщено малко преди началото на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество, на което се обсъжда както републиканския бюджет, така и бюджета на ДОО и НЗОК. В становище..

публикувано на 27.01.22 в 10:23

Спорове в парламента по проекта за намаляване на състава на КЕВР

Народното събрание обсъжда на второ четене промените в Закона за енергетиката, които предвиждат постоянният състав на КЕВР да се намали от девет на пет души. Народното събрание обсъжда на второ четене намаляване на състава на КЕВР Спорове в залата обаче предизвика предложението на ГЕРБ и ДПС да отпадне предложеното от управляващите - за..

публикувано на 27.01.22 в 10:17

Нощ на идеите под мотото "(Пре)изграждаме заедно"

Нощ на идеите под мотото "(Пре)изграждаме заедно" организира Френският институт в партньорство с института по франкофония към Софийския университет. Събитието ще отбележи началото на програмата на Френското председателство на Съвета на Европейския съюз в България. В платформата Zoom от 5 следобед до 9 вечерта с организиран симултантен превод на..

публикувано на 27.01.22 в 10:17
Христо Христев

Христо Христев: Фокусът от обективните проблеми на прокуратурата няма лесно да се отмести

Премиерът Кирил Петков, министрите на правосъдието Надежда Йорданова и на културата Атанас Атанасов, както и главният прокурор Иван Гешев ще бъдат изслушани от мониторинговата група към комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на Европейския парламент за ситуацията в България. Има определена промяна в подхода, който главният..

публикувано на 27.01.22 в 09:56
Подкасти от БНР