Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Продължаваме промяната“ публикува график на дискусиите за правителство

| обновено на 23.11.21 в 06:58
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тази седмица започват преговорите за съставяне на редовен кабинет с мандата на „Продължаваме промяната“. Те ще се проведат в експертен формат.

Стартът на преговорите е насрочен за вторник, 23 ноември. 

От политическа партия „Продължаваме промяната“ публикуваха днес график на дискусиите, които ще проведат от утре до събота, за съставяне на коалиционно споразумение.

Във всяка от дискусиите по 18-те теми са поканени да участват по трима експерти от БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

На тях ще бъдат обсъдени основните проблеми на съответния сектор, предложенията и мерките, които се предвиждат според програмите на различните партии.

Днес ще бъдат обсъдени секторите енергетика, икономика, транспорт и правосъдие.

В сряда - здравеопазване, земеделие, образование и електронно правителство.

В четвъртък - вътрешна сигурност, екология, регионално развитие и култура.

В петък - труд и социални грижи, туризъм, национална сигурност, спорт.

В събота - финанси и международни отношения.

Междувременно БСП съобщи, че е одобрила експертите , които ще участват в преговорите.

Официалният старт на преговорния процес бе обявен вчера от съпредседателя на ПП Асен Василев.

„Вторник, както сме се разбрали с другите партии. Започваме да работим детайлно така, че да направим ясен, конкретен, точен план как ще направим България едно много по-хубаво място за живот през следващите четири години“.

Председателят на БСП в оставка Корнелия Нинова уточни, че целта е пълен мандат на бъдещия кабинет.

„От първите ни разговори до последния сме планирали четиригодишен мандат и така сме си залагали политиките и приоритетите“.

Засега не са обсъждани имена на министри, уверяват представители на четирите преговарящи формации.

След като се постигне консенсус по програмата, ще бъде подписано коалиционно споразумение.

Тази вечер от „Демократична България“ съобщиха, че са определили свои експерти, които ще участват в преговорите с представителите на „Продължаваме промяната“ и останалите политически сили, включени във формата.

За сектор „Енергетика“ в екипа, излъчен от ДБ ще преговаря Мартин Димитров. За „Икономика“ - Георги Ганев. За „Транспорт“ дясната коалиция е избрала Зорница Стратиева, а за „Правосъдие“ - Атанас Славов.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Заплатата на кмета Терзиев ще е над 9100 лева

Тройно скача заплата на кмета на София Васил Терзиев, гласува Столичният общински съвет. По-високи заплати ще взимат общинските съветници, председателят на съвета, районните кметове и заместниците на Терзиев. Докладът е внесен от председателя на градския парламент, а мотивът е, че заплатите не са актуализирани от 10 години. Над 2,6 млрд. лв. бюджет..

публикувано на 28.03.24 в 19:34

Сметната палата: Още два работни дни за подаване на отчетите на партиите

Сметната палата напомня, че остават още два работни дни, в които политическите партии трябва да подадат своите годишни финансови отчети за 2023 г. Законовият срок за това е 31 март, но тъй като през 2024 г. той е почивен ден, отчети ще се приемат и на 1 април (понеделник) включително. Документите (на..

публикувано на 28.03.24 в 19:18

Кирил Вътев: Няма да допуснем "Евролаб" на "Капитан Андреево"

Съдът върна фирмата "Евролаб" в лабораторията на ГКПП "Капитан Андреево" . Ние няма да я допуснем и обжалваме решението на съда. Това зави министърът на земеделието в оставка Кирил Вътев. Съмненията за порочни практики, свързани с "Капитан Андреево", върна в дневния ред бившият заместник-министър на земеделието Иван Христанов в интервю за..

публикувано на 28.03.24 в 19:01

Граждански протест в Кюстендил срещу изграждането на фотоволтаици

Петдесетина души излязоха на мълчалив протест тази вечер пред Общината в Кюстендил срещу изграждащи се и проекти за фотоволтаици в района. Недопустимо е да се унищожава плодородна земя и да се съсипва екологията  в район, начиран "Овощната градина на България", казаха участници.  Конкретният повод за протеста е изграждането на фотоволтаичен..

публикувано на 28.03.24 в 18:55
Руски изтребител Су-35.

Руски военен самолет се е разбил край Севастопол

Руски военен самолет се е разбил в Черно море край Севастопол на анексирания Кримски полуостров, предават информационните агенции, като се позовават на назначеният от Москва губернатор Михаил Развожаев.  "Няма пострадали граждански обекти“, написа той в "Телеграм". И допълва, че пилотът е успял да катапултира и че спасители са го извадили на брега...

публикувано на 28.03.24 в 18:53

"Защита" на протестно автошествие в София

Националният синдикат "Защита" протестира с автошествие в София. Сред исканията на протестиращите, които се събраха в центъра на столицата, бяха повишаване на заплатите в медицинските заведения, както и настояване за първа категория на труд за работещите в центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения на лечебните заведения. Красимир..

публикувано на 28.03.24 в 18:44
Марчел Чолаку

Румъния променя цените на тока и природния газ в полза на потребителите

Румънското правителство ще запази тавана на цените на енергията и природния газ и ще ги промени в полза на потребителите, като се съобрази с тенденцията за намаляване на цените на енергията и газа на европейско равнище.  Това е обявил румънският премиер Марчел Чолаку на правителствено заседание, предаде БТА, като цитира агенция Аджерпрес. От 1..

публикувано на 28.03.24 в 18:34