Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Млади учени от БАН са част от проект „Жени, увреждания и включване“

Снимка: Ани Петрова

Капацитетът на Института по философия и социология при БАН за изследвания в областта на жените с увреждания ще бъде повишен в рамките на проекта „Жени, увреждания и включване - върхови научни постижения в България“.

Финансирането е по програма „Хоризонт 2020“ на Европейската комисия по подпрограма за разпространение на отлични постижения и разширяване на участието. MILIEU e от типа проекти за координация и подкрепа, които подпомагат развитието на академичния потенциал на нашите учени. Предоставят им се възможности да обменят опит и да видят добри практики, да се запознаят от първо лице с начините на работа – изследователски стратегии, стратегии за развитие на изследователската мрежа, за набиране на финансиране, за писане на успешни изследователски проекти. Целта на програмата е да се подпомогне и ускори излизането и приобщаването на социалната наука в България към Европа и към света.

Работата е в няколко направления: интензивен научен обмен с водещи международни институции и засилване на научната дейност, свързана с изследвания на проблеми на пола, инвалидността и включването; стимулиране на върхови научни постижения чрез повишаване на научния и технологичен капацитет и надграждане на  изследователския профил на ИФС и БАН; повишаване на международната свързаност и видимостта на учените от ИФС и БАН, с акцент върху младите учени и учените в начален стадии на кариерно развитие; повишаване на капацитета на учените и служителите на ИФС и БАН да привличат финансиране чрез печеливши проекти предложения и да ръководят и администрират научни изследователски проекти.

Проектът е насочен към широк кръг от участници и заинтересовани лица - млади изследователи и докторанти, млади и утвърдени учени, развиващи научната си дейност в ИФС и останалите институти на БАН, служители в администрацията на ИФС и на БАН.

В последните години равнопоставеността и включването са сред основните теми и важно изискване при финансиране от европейските фондове. Например, в програмата „Мари Кюри“ има раздел, в който трябва да се обосноват аспектите на изследването, свързани с пола. И това не е само за социални изследвания, а за всички. И много от колегите, които не са се занимавали с тази проблематика изпитват затруднения да ги дефинират и обосноват, а това е важно за успешността на проектите им.

Проектът може да допринесе за научно-изследователско и кариерно развитие на учените от БАН, независимо от конкретната сфера на научните им интереси. 

Интервю с доц. Люба Спасова от Института по философия и социология към БАН можете да чуете в звуковия файл. 

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЦИК: На този етап в 61 държави ще бъдат разкрити секции за парламентарния вот на 2 октомври

На този етап Централната избирателна комисия обяви, че секции за гласуване извън страната на 2 октомври ще се разкрият в 61 държави.  Изборният закон задължава Комисията да обяви местата, в които на проведени до пет години преди изборния ден избори е имало образувана поне една избирателна секция, в която са гласували не по-малко от 100..

публикувано на 15.08.22 в 10:30
Борислав Сарафов

Борислав Сарафов: Човешка грешка е водещата версия за катастрофата на магистрала "Тракия"

Отвличане на вниманието на водача е една от версиите за катастрофата на магистрала "Тракия"

публикувано на 15.08.22 в 10:15

Две от ранените дечица от кошмара на "Тракия" ще бъдат откарани в "Пирогов"

Разследват причините за катастрофата със сръбския автобус на магистрала "Тракия"

обновено на 15.08.22 в 10:04

Прокуратурата предлага създаването на Национално междуведомствено звено за предсрочния вот

Ръководството на прокуратурата изпрати писма до служебния вицепремиер по обществен ред и сигурност и министър на вътрешните работи Иван Демерджиев и до председателя на Държавната агенция "Национална сигурност" Пламен Тончев, с които предлага да бъде създадено Национално междуведомствено звено за предсрочния вот на 2 октомври. "В навечерието..

публикувано на 15.08.22 в 09:50

В добро състояние са пострадалите при двете катастрофи със сирийски бежанци до Бургас

В добро състояние са пострадалите при две катастрофи със сирийски бежанци, които станаха вчера в района на Бургас. При първия случай, 19-годишен водач на лек автомобил от Казанлък пострада по пътя Созопол-Бургас, след като челно в него се блъсна кола, превозваща 15 сирийци. Той е бил прегледан и освободен за домашно лечение. В добро..

публикувано на 15.08.22 в 09:35
Катастрофирал сръбски автобус на магистрала

Дияна Русинова: Настилката на мястото на инцидента на "Тракия" е в добро състояние

Пътната настилка на мястото на инцидента на магистрала Тракия е в добро състояние, каза за БНР председателят на Европейския център за транспортни политики Дияна Русинова. Тя припомни, че съгласно българските закони превоз на деца не може да се осъществява в тъмната част на денонощието: "А, както и да го гледаме, този автобус, който е..

публикувано на 15.08.22 в 09:27

57-годишен мъж е обвинен за убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге

57-годишен мъж е обвинен за убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге. От прокуратурата в Перник съобщават само инициалите му -   Б.П.  Той е задържан за 72 часа и от държавното обвинение ще искат от Окръжния съд в Перник да бъде оставен за постоянно в ареста. "В хода на разследването са извършени огледи на местопроизшествието,..

публикувано на 15.08.22 в 08:55