Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Естетическата гимнастика гони участие на ОИ в Лос Анджелис

Треньорът Кристина Ташева и националните отбори по естетическа групова гимнастика бяха посрещнати с цветя при завръщането от Хелзинки
Снимка: Светослав Табаков

Красивият спорт естетическа групова гимнастика си е поставил за цел да бъде приет в международното олимпийско семейство. Това разкри Елена Дукова, която преди няколко дни бе избрана за вицепрезидент на Международната федерация, при завръщането на нашите отбори от световното първенство в Хелзинки, Финландия. 

Там българските състави заеха третото място отборно и взеха бронзовите медали след тимовете на Русия и Финландия. Женският и девическият ни национален отбор станаха пети в света в своите възрастови групи. При жените участваха още два български отбора - Импала (Стара Загора) и Етър Елит (Велико Търново), които станаха съответно осми и осемнайсети.

Ето какви цели си е набелязала Международната федерация по ЕГГ, оглавена отскоро от рускинята Лилия Морозова и с нейна дясна ръка, българката Елена Дукова. 

Чуйте какво сподели Елена Дукова:

А треньорът и на двата ни национални отбора Кристина Ташева заяви, че този спорт е твърде субективен и всички в кулоарите са казвали, че нашите е трябвало да бъдат на първите места в света, където бяха преди няколко месеца.

Българската школа се утвърди като третата най-силна в света след тези на Русия и Финландия, които обаче доминират значително като класирания над всички с лобитата си.

Чуйте още от Кристина Ташева:




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Александър Томаш

Александър Томаш: Клубът сериозно трябва да се замисли какво иска

Мнение на старши треньора на Локомотив (Пловдив) - Александър Томаш, след поражението с 0:3 от Лудогорец в 34-ия кръг на Първа лига: "Вече казах, че в тези мачове, които останаха даваме шанс на абсолютно всички, за да видим кой заслужава от лятото да носи екипа на Локомотив. Лошо начало, дефакто ние сами си отбелязахме два гола. Това показва нивото..

публикувано на 22.05.24 в 23:08
Гергана Топалова

Топалова преодоля втория кръг на турнир в Словения

Втората ракета на България в женския тенис Гергана Топалова се класира за третия кръг на турнира в Оточец (Словения) след победа над представителката на домакините Нина Поточник. Топалова се справи със словенката с 4:6, 6:4, 6:3 за 2 часа и 25 минути игра и в третия етап ще срещне грузинката Екатерине Горгоридзе. Също днес Горгоридзе..

публикувано на 22.05.24 в 21:41
Пьотр Нестеров

Пьотр Нестеров с две победи на турнир в Букурещ

Националът на България за Купа "Дейвис" Пьотр Нестеров се класира за втория кръг на сингъл и за четвъртфиналите на двойки на турнира по тенис в Букурещ (Румъния) с награден фонд 15 хиляди долара. Поставеният под номер 5 в схемата Нестеров победи на старта Михай Коман (Румъния) с 6:4, 4:6, 6:4 за 2:47 часа. Българинът направи страхотен обрат..

публикувано на 22.05.24 в 21:30
Георги Дерменджиев

Георги Дерменджиев: По-ценна е 13-ата титла за клуба

Мнение на старши треньорът на Лудогорец - Георги Дерменджиев, след успеха с 3:0 над Локомотив (Пловдив) в 34-ия кръг на Първа лига: " Да, доволен съм от реакцията след загубата от Черно море. Знаете, че отборът има голям потенциал и той го показа точно в този мач, точно пред очите на собствениците. Искам да поздравя ръководството, искам да..

публикувано на 22.05.24 в 21:26
Черноморец победи Спартак (Плевен) с 92:81 т.

Черноморец поведе на Спартак (Плевен) за бронза в баскетбола

Отборът на Черноморец се наложи над Спартак (Плевен) с 92:81 (24:20, 26:16, 25:21, 17:24) като домакин в зала „Бойчо Брънзов“ в Бургас в първа среща от плейофа за третото място в Националната баскетболна лига за мъже (НБЛ) и поведе с 1:0 в серията, в която се играе до две победи от три възможни срещи. Вторият двубой предстои на 24 май в Плевен, а..

публикувано на 22.05.24 в 21:22
Георги Иванов връчи за първи път шампионската титла на българския първенец

Лудогорец с нова победа, Левски официално е на 4-о място (обновена)

Отборът на Лудогорец постигна нова победа – 3:0 над Локомотив (Пловдив) в предпоследния 34-и кръг на първенството в Първа лига и вече има 82 точки на върха. Така разградчани реагираха по най-добрия начин на поражението с 0:4 в предишния кръг от Черно море. След края на мача футболистите и техния треньор Георги Дерменджиев бяха наградени с..

публикувано на 22.05.24 в 20:46
Българите без медал днес на европейското по борба в Баку

Българите без медал днес на европейското по борба в Баку

Петър Горняшки и Димитър Георгиев завършиха на пето място на европейското първенство по борба за младежи и девойки до 23 години, което се провежда в Баку (Азербайджан).   Горняшки отстъпи в малкия финал в категория до 72 килограма класически стил с 4:7 пред представителя на домакините Руслан Нурулаев, номер 1 в Европа до 20 години и трети в..

публикувано на 22.05.24 в 20:22