Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

САЩ и Китай обмислят да използват петрол от държавните си резерви

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Съединените щати и Китай обмислят да използват количества петрол от държавния резерв заради рекордно високите цени на черното злато. Само за година цената на петрола в САЩ се е увеличила с 40 на сто.

Американският президент Джо Байдън се е обърнал към ОПЕК с призив да увеличат добива на суров петрол, съобщи говорителката на Белия дом Джен Саки. Апелът му засега обаче остава без резултат. Затова президентът обсъжда възможността да освободи количества от държавния резерв, който възлиза на общо 620 милиона барела.

Експерти предупреждават, че резервът е предвиден за извънредни ситуации като природни бедствия или военни действия.

Според „Ню Йорк таймс“ американският държавен резерв е разчетен да покрие нуждите от петрол за един месец.

Въпреки това администрацията на Джо Байдън води преговори с Япония, Южна Корея, Китай и Индия в опит чрез общи действия да се свали цената на петрола.

Китай и Япония вече са сигнализирали готовност да последват Байдън.

Подробности за петролните резерви на Китай не са известни, но експерти смятат, че Народната република е използвала ниската цена на черното злато миналата година и значително е увеличила резерва. Готовността на Пекин да прибегне до освобождаване на количества от държавния резерв е потвърдила говорителка на енергийното министерство в Пекин.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС потвърди частичното прекратяване на договора между НЗОК и УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов"

Върховният административен съд (ВАС) потвърди частичното прекратяване на договора между НЗОК и УМБАЛСМ "Н.И.Пирогов", наложено като санкция от Здравната каса през 2021 г. заради отчетени, но неизвършени дейности за лечение на чернодробни и бъбречни заболявания. Решението е от 1-ви юли и е окончателно. Според посочени в съдебното решение..

публикувано на 19.07.24 в 16:30
Земеделското изложение „Ден на полето“, организирано от Добруджанския съюз

Земеделци от страната се събират на изложението "Ден на полето" в Добрич

За трета поредна година в област Добрич ще се проведе земеделското изложение „Ден на полето“. Организацията е дело на Добруджанския съюз на зърнопроизводителите и има за цел да събере на едно място земеделци, производители на семена, торове и селскостопанска техника.  Тази година форумът ще се проведе в землището на село Попгригорово от 23 до..

публикувано на 19.07.24 в 16:24

Запрянов представи меморандум за придвижването на военни части между България, Гърция и Румъния

Министърът на отбраната Атанас Запрянов представи пред Народното събрание подписания наскоро меморандум за улесняване придвижването на съюзнически военни части между България, Гърция и Румъния.  Запрянов заяви, че споразумението се отнася до модернизиране и изграждане на железопътни линии, транспортни артерии по направление Кулата - Видин -..

публикувано на 19.07.24 в 16:16

Заседание на Съвета по сигурността към МС с участие на представители на парламентарните сили

Под председателството на служебния премиер Димитър Главчев се провежда съвет по сигурността заради пожарите в страната. Този път с участието на представители на парламентарните сили. Николай Денков от ПП-ДБ, Костадин Костадинов от "Възраждане" и Станислав Балабанов от ИТН коментираха преди началото, че свикването на съвета е закъсняло...

публикувано на 19.07.24 в 16:15

БЧК започва дарителска кампания в помощ на пострадалите при пожарите

Българският червен кръст започва дарителска кампания в помощ на пострадалите при пожарите в страната.  За целта е открита специална банкова сметка.  Желаещите да се включат в кампанията, могат да го направят и с есемес на кратък номер 1446 за всички мобилни оператори - стойността на дарението е 1 лев.

публикувано на 19.07.24 в 16:03
Първан Дангов

Прокуратурата повдигна обвинение срещу кмета на Дупница Първан Дангов

Районната прокуратура в Кюстендил е внесла в съда обвинителен акт срещу кмета на Дупница Първан Дангов за отправени закани спрямо началника на Районното управление на полицията в града Крум Зарев, съобщиха за БНР от обвинението.  Досъдебното производство по случая е от средата на май, а конфликтът между двамата по телефона станал през март...

публикувано на 19.07.24 в 15:58

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана

24-часов режим на водата въвеждат за пет села в област Монтана. Липсата на дъжд принуди ВиК да направи предложение до кметовете. Три села от община Чипровци и две от община Вълчедръм минават на воден режим.  Липсата на дъждове принуди ВиК - Монтана да направи предложение до кметовете.  В Чипровци на воден режим минават Равна, Горна..

публикувано на 19.07.24 в 15:55