Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европол с мащабна акция срещу трафика на мигранти

Снимка: архив

Мащабна престъпна мрежа за трафик на нелегални мигранти през територията на балканските държави беше разбита от испанската полиция заедно с националните власти на Хърватия, Италия, Румъния и Словения. Акцията се проведе под координацията на европейската полицейска служба Европол. Трафикантите са използвали камиони и микробуси, за да скрият нелегалните мигранти, докато ги превозват в условия, които пряко застрашават живота им.

Операцията срещу тази престъпна група се проведе в рамките на инициатива на Европол, насочена срещу нелегалния трафик на мигранти. Само за 2 дни са арестувани над 15 души, участници в престъпната мрежа в различни държави членки на ЕС. Работата по тази престъпна мрежа започна през 2020 г., когато в Словения бяха открити 53 нелегални мигранти в микробус. Сред 17-те идентифицирани трафиканти са основно пакистанци, но също и румънци и колумбийци. Лидерът на мрежата е арестуван в Румъния. Групата е вербувала предимно пакистански граждани от места в близост до бежански лагери в Босна и Херцеговина и ги е транспортирала с микробус до Италия или в някои случаи Испания. При транспортирането им през Балканския маршрут престъпниците са използвали отделни коли като разузнавачи, за да проверяват маршрута и да предупреждават водачите при полицейски проверки. Правоприлагащите органи в Хърватия са заловили камион, превозващ 77 мигранти в животозастрашаващи условия, четирима от които непълнолетни. Следователите изчисляват, че заподозрените са превозили нелегално най-малко 400 мигранти, спечелвайки около 2 млн. евро незаконни печалби.

Престъпните организации активно участват в улесняването на вторичните движения на мигранти в ЕС. Транспортът през Балканския маршрут се увеличава, като все повече страни като Испания разследват мрежи, активни по този маршрут за трафик. Тези вторични движения на мигранти по вътрешните европейски пътища са изключително опасни, като има много случаи на мигранти, които са пострадали по пътя. Транспортирани при животозастрашаващи условия в автомобили, микробуси или камиони, те често прекарват дни затворени с малко или никакви храна и вода. Сумите, искани от контрабандистите, също са много високи. В този случай заподозрените са поискали от бъдещи мигранти между 5 000 и 8 000 евро за транспортиране на едно лице от Босна и Херцеговина до Италия или Испания. Катрин де Бол - директор на Европол:

"Европейският център за борба с контрабандата и нелегалната  миграция е ефективен и играе основна роля за опазване на сигурността в Европейския съюз. В бъдеще ние трябва да продължаваме да го развиваме и той да остане един от приоритетите на Европол. В момента ние виждаме една по-добра охрана на границите на ЕС. Въпреки това по-голямата част от мигрантите се опитват да влязат в Европейския съюз. Между 90 и 95 % от тях  използват криминални организации и мрежи, за да го постигнат. Тъй като контрола е стриктен, е трудно за тях да влязат тук. Именно заради това те прибягват до криминалните организации за преминаване на границите."

От Европол допълват, че агенцията ще оказва сериозна подкрепа на полицейските власти в различните държави в борбата срещу трафика на нелегални мигранти.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.