Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Седемте оцелели при катастрофата на „Струма“ остават в „Пирогов“

Взети са ДНК проби от роднините на част от загиналите в инцидента

| обновено на 24.11.21 в 18:56
Министърът на външните работи на Северна Македония Буяр Османи в "Пирогов"
Снимка: БГНЕС

Седемте оцелели при катастрофата на „Струма“ остават на лечение в „Пирогов“. Психическото им състояние е тежко. Днес пострадалите бяха посетени от македонският външен министър Буяр Османи.

Всички седем оцелели сред катастрофата са в стабилно състояние. Днес на двама от тях бяха извършени операции.

Психическото им състояние обаче не е добро, съобщи проф. Мая Аргирова, която завежда Клиниката по изгаряния и пластична хирургия.

„Стресът е голям. Един от пациентите е в тежък психически шок. Работят психолози с тях успоредно с всички останали специалисти“.

Пострадалите ще се долекуват в Северна Македония. Преместването им ще стане веднага, щом бъдат стабилизирани.

„Ще обмислим тези, които са стабилни и има възможност, да си отидат в близките дни“.

Македонският външен министър Бояр Османи посети и днес сънародниците си в болницата. Той коментира, че от вчера близки на загиналите искат потвърждение за смъртта им, но докато излязат експертизите, това не може да се направи.

Експерти от Северна Македония ще съдействат на българските си колеги при идентифицирането.

„Вчера аз обявих имената на пострадалите с цел да се подразбира индиректно, че щом имената не са сред пострадалите, значи са загинали. Това не можем да го потвърдим, докато не се направи идентификация на телата. И днес съм тук, за да помагам на работата на нашите експерти, които са дошли от Института за съдебна медицина“.

Вече са взети ДНК проби от роднините на част от загиналите.

Съпругата на Алиас Елман е сред жертвите. Още вчера е взета проба в Скопие от нейния брат. Близките искат отговори възможно най-скоро.

„Апелираме до властите на Македония и България, ако може да се ускори процесът, защото тъгата е не само край нас, а във всяко семейство, във всяка фамилия в Македония“.

Вчера е пуснато писмо до прокуратурата на България с искане от страна на Северна Македония техни експерти да се включат в идентифицирането на жертвите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Болницата в Кюстендил

Кюстендилската болница получи като дарение легла и оборудване

Кюстендилската болница получи дарение от легла, консумативи и оборудване. Дарител е Тракийският университет - Стара Загора. Съдействат Общината и Търговско-промишлената палата. Беше коментирано това, че сътрудничеството между Общината в Кюстендил, Райнната болница и Тракийския университет, стартирало преди 4 години, се развива.  Започнало..

публикувано на 13.07.24 в 19:28

Зеленски: САЩ са оказали голяма подкрепа на украинците, можем да забравим някои грешки

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че това, че американският му колега Джо Байдън се обърка и го нарече "президентът Путин", е грешка, която може да бъде забравена предвид подкрепата, която САЩ оказват на Украйна. Байдън погрешка нарече Зеленски "Путин" по време на срещата на върха на НАТО във Вашингтон в четвъртък, но се поправи.  "Това е..

публикувано на 13.07.24 в 19:21

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран

Пожарът между ямболските села Мелница и Гранитово е локализиран.  На място през нощта остават да дежурят 2 противопожарни екипа и автомобил на горско стопанство.  В огъня през последните 24 часа изгоряха над 8000 декара ниска растителност и широколистна гора.  Няма пострадали стопанства и жилищни сгради.

публикувано на 13.07.24 в 19:03

Гръцките огнеборци продължават борбата с пожарите в страната

Гръцките огнеборци продължават борбата с пожарите в страната. Възникнаха и нови огнища. Запали се гора между Солун и Серес. Борбата с огъня е силно затруднена от много високите температури - над 40 градуса. Десетки пожарникари, доброволци и войници участват в овладяване на пожара в подножието на планината Олимп, близо до туристическия район..

публикувано на 13.07.24 в 18:55

Екипи на пожарната и доброволци продължават борбата с огъня в няколко области на страната

В няколко области на страната десетки екипи на пожарната, военнослужещи, горски служители и доброволци продължават да гасят пожари. Частично бедствено положение бе обявено на територията на община Свиленград заради пожара около село Студена.   Заради силния вятър той продължава да се развива към селата Васково, Левка, Равна гора и Мустрак, съобщи..

публикувано на 13.07.24 в 18:27
Дмитрий Песков

Песков заяви, че Русия има възможности да отговори на разполагането на американски ракети в Европа

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че Русия има достатъчно възможности, за да отговори на разполагането на американски ракети с далечен обсег в Европа. Песков предупреди, че в този случай "жертвите ще бъдат европейски столици". "Разбира се" - отговори Песков на въпрос дали Русия ще отговори на разполагането на американски ракети в Европа и..

публикувано на 13.07.24 в 17:08

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик

Зелени патрули ще следят за чистотата в Пазарджик от понеделник. Към тях ще бъде привлечена и гражданска квота по райони, която ще следи кои от съседите замърсяват и чупят общинска собственост.  Назначените към Общината зелени инспектори ще извършват ежедневни обходи и ще следят за състоянието на контейнерите и на кошчетата за отпадъци.  Ще..

публикувано на 13.07.24 в 16:57