Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

От Европейския център за превенция на заболяванията препоръчват подсилващи дози ваксина за възрастни

| обновено на 24.11.21 в 18:02
Снимка: ЕПА/БГНЕС

От Европейския център за превенция на заболяванията смятат, че трябва да бъде обмислено прилагането на подсилващи дози ваксина срещу Covid-19 за всички възрастни.

Приоритет, според центъра, трябва да са хората над 40-годишна възраст, съобщава Ройтерс. 

В изявление на директора на ECDC Андреа Амон се казва, че сценариите за моделиране на агенцията предупреждават за потенциално "много голямо натоварване" при Делта варианта на коронавируса, ако не се направи повече за борбата с неговото разпространение.

"Трябва спешно да се съсредоточим върху затварянето на тази пропаст в имунитета, да предложим бустерни дози на всички възрастни и да въведем отново нефармацевтичните мерки“, подчерта Амон.

В предишните си насоки, издадени през септември съвместно с Европейската агенция по лекарствата (EMA), ECDC заяви, че няма спешна нужда от прилагане на бустерни дози на всички напълно ваксинирани лица, но предложи да се обмислят допълнителни дози за хора с отслабена имунна система и може да се използва като предпазна мярка за немощните възрастни хора.
Препоръките на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията не са задължителни за страните-членки на ЕС, но се използват при вземането на решения в областта на здравната политика.

Гръцкият премиер Кирякос Мицотакис дори предложи ЕК да направи третата доза задължителна за всички европейски граждани над 60 години като условие за свободно пътуване в страните от общността и тя да бъде отразена в европейския цифров сертификат.

Директорът на СЗО за Европа доктор Ханс Клуге подчерта, че ваксинациите трябва да станат задължителни само в краен случай, когато преди това са изчерпани всички превантивни мерки за овладяване на пандемията като носене на маски, проветряване и физическата дистанция.

"Трябва да се поучим от миналото. Знаем, че задължителната ваксинация увеличава скептицизма, води да загуба на доверие и социално изключване. Затова трябва да заложим на убеждаването, изграждането на доверие и да не допускаме успокояване. "

Швейцария стана първата страна, която отстъпи мястото си в листата на чакащи доставки от ваксини срещу Covid-19 и така позволи 1 милион дози от препарата на компанията "Модерна" да отидат за по-бедните държави. От глобалния алианс за ваксините призоваха и други да последват примера на Швейцария, тъй като разпределението на ваксините все още е много неравномерно. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

По нови тръби ще идва водата за свищовското село Александрово

В свищовското село Александрово започна изграждането на нов водопровод за населеното място. Честите аварии по досегашния са довели до 96 процента загуба на питейната вода за селото Реконструираният участък е 693 метра.  С полиетиленови тръби, устойчиви на налягане от 10 атмосфери, ще бъдат подменени старите азбесто-циментови от 60-те години на XX..

публикувано на 26.04.24 в 16:17

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша

Свалена е металната ограда, която ограничаваше една от екопътеките към Витоша, заради която жители на Княжево протестираха по-рано днес. Металните ограждения с надпис „Частен имот“ са били поставени предни дни, с цел да възпрепятстват хората да ползват екопътеката. Асен Вълчев живее в "Княжево" и използва популярната туристическа пътека..

публикувано на 26.04.24 в 16:12

"Паис": Испания ще достави ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна

Испания ще достави малък брой ракети прехващачи "Пейтриът" на Украйна, но няма да даде на Киев цели установки за изстрелване, пише испанският вестник "Паис".  Изданието определя това като реакция на упражнения натиск от страна на ЕС и НАТО да се увеличи военната помощ за Киев, отбелязва Ройтерс.  "Паис" се позовава на неназовани..

публикувано на 26.04.24 в 16:08

Одобриха на първо четене ратификация на договора за изтребителите Ф-16

Мнозинството в Народното събрание от ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ, ДПС и ИТН одобри на първо четене ратификация на ново изменение на договора за американските изтребители Ф-16, Block 70 и свързаната с тях поддръжка.  В доклада на военната комисия се уточнява, че промените няма да увеличат стойността на сделката.  Изменението е изготвено спрямо изискванията..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Блинкън изрази пред Си Дзинпин загриженост от подкрепата на Китай за Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и китайският президент Си Дзинпин се срещнаха в Пекин в рамките на усилията за укрепване на отношенията между двете страни. Си заяви пред Блинкън, че Китай и САЩ трябва да бъдат "партньори, а не съперници" и да избягват да се впускат в "порочна конкуренция".  По-рано китайският външен министър Ван И..

публикувано на 26.04.24 в 15:55
Лондон Великобритания полиция

Двама британци са обвинени в подпомагане на руското разузнаване

Двама британци бяха обвинени в подпомагане на руското разузнаване след предполагаем палеж на бизнес, свързан с Украйна, съобщи Би Би Си. 20-годишният Дилън Ърл от Елместорп в графство Лестършър и 22-годишният Джейк Рийвс от лондонския квартал Кройдън бяха разследвани след пожар в склад в източен Лондон през март. Те са първите хора,..

публикувано на 26.04.24 в 15:51

Във Великобритания тестват първата персонализирана ваксина срещу рак на кожата

Във Великобритания са в ход клинични изпитания на първата в света персонализирана ваксина срещу рак на кожата, съобщи Би Би Си.  Ваксината е предназначена да помогне на имунната система на пациента да разпознае и унищожи раковите клетки.  Използвана е същата технология като при настоящите ваксини срещу Covid.  "Персонализирана ваксина" означава, че..

публикувано на 26.04.24 в 14:22