Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дейвид Файф: Фундаментите на петролните пазари ще омекотят цената през 2022 г.

Снимка: БГНЕС

Опасенията от прекомерна инфлация все повече завладяват света, а данните за индекса на потребителските цени в Съединените щати наляха допълнително масло в огъня. Във Вашингтон годишната инфлация през октомври удари 6,2%, което е 30-годишен рекорд, а основната причина за нея са цените на хранителните продукти и на горивата. Макар и фючърсите на черното злато буквално да се сринаха вчера заради анонса за нов вариант на коронавирус от Южна Африка, повечето анализатори са убедени, че това е моментно състояние на борсите и скоро трендът ще се върне на положителна територия.
Погледите на инвеститорите от една страна се насочиха към Федералния резерв, от който се очаква не просто да "затегне" печатането на пари, но и да започне да увеличава лихвените проценти. В същото време президентът Джо Байдън анонсира друга мярка за овладяването на инфлацията, а именно освобождаване на количества бензин от стратегическите резерви на Съединените щати. Нещо повече, Байдън призова държавите с най-голямо потребление на горива също да последват примера на Вашингтон, а това се случва в навечерието на следващата среща на държавите от Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори във формата ОПЕК+ в началото на декември. 
"Съвсем ясно е, че администрацията на Джо Байдън се чувстваше под известно напрежение заради увеличаващите се цени на бензина, които добавиха още инфлация в американската икономика. Също така ми се струва, че администрацията бе доста притеснена от факта, че призивите ѝ към страните от ОПЕК+ да увеличат количествата петрол на пазара не бяха посрещнати с желания ентусиазъм. Ето защо започнаха разговори с определени държави с голямо потребление да освободят част от резервите си. Целта е да се успокоят цените най-вече на бензина. Разбира се, тяхното основно притеснение сега е, че суровият петрол тип брент се търгуваше за 79 долара за барел преди анонса за освобождаването на стратегическия резерв, докато сега цената му вече достига до 82 долара за барел. Спорно е дали освобождаването на резервите имаше ефекта, който те целяха да постигнат", коментира пред БНР Дейвид Файф, главен икономист на специализираната в енергийни теми "Аргус Медия". 

И реакцията на различните държави към този призив май не постигна желания ефект. 
Диалогът се водеше предимно с азиатски държави, в които има сериозно потребление на петролни продукти. Една от тях беше Япония и от нея се очакваше да действа, но проблемът е, че конституцията ѝ не позволява освобождаване на бензинови резерви с цел контрол върху цените. Нека го кажа така: японците демонстрираха по-скоро ентусиазъм за подобна мярка. Всъщност, те имат насрочено освобождаване на резерви и то вероятно ще стане. Китай заяви, че ще освободи количества от своя резерв, но ще го направи според собствените си нужди. Диалог беше проведен и с Южна Корея, Индия и Обединеното кралство, но техните количества са сравнително малки. В крайна сметка бих определил като "разнороден" отговора на американския призив. 
Реакцията на борсовите играчи също беше смесена. Как можем да си обясним това разнопосочно поведение?   
Именно. Мисля, че една от потенциалните причини за подобно поведение е, че обявеното освобождаване на стратегическите резерви премахна вероятността ОПЕК+ да увеличи количествата или да забърза темпото на добивите си всеки месец. Най-вероятно петролният картел и партньорите му ще се придържат към настоящия план да добавят по 400 000 барела дневно към пазара. Това е причината за покачването на цените, защото пазарът не очаква по-бързо увеличаване на доставките от настоящия план. 
Това ли е и вашето очакване за резултата от срещата на ОПЕК+ в началото на декември? 
Някои анализатори дори прогнозират, че държавите производителки от ОПЕК+ ще направят пауза при увеличаването на количествата на пазара. Аз не виждам причина, която да оправдава подобно очакване. Подозирам, че като резултат от срещата на 2 декември картелът и партньорите ще излязат с решението да се придържат към настоящия си план, а именно през януари да има покачване на добива с 400 000 барела дневно. Има шанс те да решат за месец или два да спрат увеличаването на производството, но това ми се струва по-малко вероятно. 
Развоят на пандемията как ще се отрази върху цената на петрола, особено като се имат предвид нарастващите случаи в Европа и сега опасенията от новия вариант на Covid-19 от Южна Африка?
При равни други условия това би трябвало да доведе до намаляване на икономическата активност, което ще се отрази върху петролните цени. От друга страна, в тези условия на много високи цени на природния газ се наблюдава връщане към петрола от онези бизнеси, които имат гъвкавостта да пригодят процесите към друг вид гориво. Това са два фактора, които имат разнопосочен ефект върху цената тази зима. Казано по друг начин, Covid рестрикциите ще намалят търсенето, но преминаването към петрол заради високите цени на газа ще го увеличат. В нетно отношение най-вероятно двата фактора ще се неутрализират. 
Какъв ще бъде ефектът от гледна точка на инфлацията? 
Енергийните продукти формират между 5 и 10 процента от тежестта на потребителската кошница по начина, по който тя е конструирана в момента. Това е много важен фактор за инфлацията, но не е единственият. Виждаме колко голяма е тежестта на покачването на цените заради проблемите с доставките на полупроводници. Това се отразява в цената на стоките, най-вече при машините и електрониката. Цените на жилищата и на автомобилите втора ръка също подклаждат инфлацията. Енергията е просто един фактор, който допринася за увеличаването на потребителските цени, но в основата му са проблемите при доставките. 
Каква реакция да очакваме от централните банки?
Със сигурност Федералният резерв свива количествените улеснения. Пазарните очаквания са догодина да започне и покачване на лихвите. Струва ми се, че това няма да стане в началото на годината. По-скоро очакваният период е през втората половина на 2022 година. Това задържа цената на долара сравнително висока. Ако останалите фактори се запазят, това ще намали потенциала за покачване на петролните цени догодина. В "Аргус Медия" очакваме, че фундаментите на петролните пазари следващата година ще омекотят цената. Това най-вероятно ще се случи след края на второто тримесечие. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бялото братство започна изграждането на лагера си на Седемте рилски езера

Бялото братство започна изграждането на лагера си при Рибното езеро в Рила - група от около 30 последователи на Петър Дънов вече са на терена. Духовната школа на Братството ще бъде открита на 1 август, а кулминацията е на 19 август, когато хиляди изпълняват ритуала - танца Паневритмия на молитвения хълм. Според издаденото разрешително..

публикувано на 21.07.24 в 12:58

Невролог припомня да не се допуска шофиране след употреба на наркотици

Непосредствено след вдишване на райски газ могат да се появят нарушения на паметта, халюцинации, дори да се стигне до загуба на съзнание. Затова не бива да се допуска шофиране след употреба на този рекреационен наркотик, каза в интервю за "Хоризонт" неврологът от Александровската болница проф. Теодора Чамова. Тя припомни, че през лятото се засилва..

публикувано на 21.07.24 в 12:51

Обир на магазин в столичния кв. "Дървеница"

Обир е извършен рано тази сутрин в магазин в столичния квартал "Дървеница". По първоначална информация инцидентът е станал около 5 часа сутринта. Малко след това екипи на СДВР са задържали единият от крадците. Обраният магазин е денонощен. Полицията издирва и другите участници в обира. По информация на БНР от вътрешното..

публикувано на 21.07.24 в 12:28
Вътрешният министър Калин Стоянов и премиерът Димитър Главчев.

Шесто денонощие продължава борбата с пожара в община Болярово

Шесто денонощие продължава борбата с пожара в ямболската община Болярово. Властите уверяват, че близо до населени места няма активни огнища. В опустошеното от огнената стихия странджанско село Воден отново пристигна премиерът Димитър Главчев, който увери, че  още днес ще бъдат монтирани част от контейнерите, в които временно ще живеят хората,..

публикувано на 21.07.24 в 12:23
Деница Сачева

Деница Сачева: Това трябва да са последните предсрочни избори

"Още при провала на първия мандат казахме, че в предстоящата предизборна кампания всички политически партии трябва да са наясно, че влизат не с идеята какво не може да се направи и кой срещу кого е, а какво, как и с кого реално може да се направи . Това трябва да бъдат категорично последните предсрочни парламентарни избори ." Това заяви..

публикувано на 21.07.24 в 12:09

Пожар гори в Гърция до границата с България

Служители на държавните горски стопанства от Катунци и Гоце Делчев от рано сутринта са в граничната зона на планината Славянка, където от вчера на гръцка територия бушува пожар. Усилията са насочени към разчистване на зоната от треви и ниска растителност, както и направата на просеки , ако огънят прехвърли и на наша територия, каза пред..

публикувано на 21.07.24 в 11:53
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен с американския президент Джо Байдън.

Фон дер Лайен: ЕС и САЩ са изправени пред общи предизвикателства

ЕС и САЩ са изправени пред общи предизвикателства, заяви Урсула фон дер Лайен, която преди дни бе преизбрана за председател на Европейската комисия, след като в събота разговаря по телефона с американския президент Джо Байдън, предаде ДПА. Байдън поздрави Фон дер Лайен за началото на втория ѝ мандат начело на изпълнителния орган на Евросъюза..

публикувано на 21.07.24 в 11:40