Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Астра Зенека“ може бързо да бъде модифицирана за противодействие на Омикрон

Снимка: Ройтерс

Професор Андрю Полард, ръководител на екипа разработил ваксината на „Астра Зенека“ срещу Covid-19, заяви, че тя много бързо може да бъде модифицирана, за да противодейства на новия вариант Омикрон.

Според професор Полард първо трябва да се проведат изследвания дали изобщо се налага ваксината да се модифицира за новия вариант на коронавируса. Ако се окаже, че е така, учените могат много бързо да я преработят, за да противодейства и на Омикрон варианта, подчерта той.

Полард прогнозира още, че няма да станем свидетели на възраждане на пандемията сред ваксинираното население, както стана миналата година след появата на Делта варианта.

Новият вариант на коронавируса е установен при пътник от Южна Африка, пристигнал на летището във Франкфурт. Властите в Нидерландия съобщиха, за 61 пътници от два полета от Южна Африка с положителен резултат. Проверява се дали става дума за новия вариант.

Външното министерство на Южна Африка заяви, че страната е „наказана", защото е идентифицирала варианта Омикрон. Решението на много държави да прекратят полетите от и до Южна Африка е равносилно на наказание, че Претория е използвала напреднали генетични тестове, за да изолира новия вариант, подчертават от ведомството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Две бебета са починали след заразяване с коклюш

Две бебета от Кюстендил са починали след заразяване с коклюш, потвърдиха от здравното министерство за БНР. Бебетата са били на възраст под два месеца и са развили тежка пневмония в резултат на вируса. Заболяването е особено опасно за кърмачета, които не са получили първата си ваксина. Сред най-разпознаваемите симптоми са  повишаване на..

публикувано на 19.04.24 в 12:16

Силен циклон връхлита Гърция през уикенда

Гръцките власти предупреждават за силен циклон през уикенда. Властите приканват да се пътува само при крайна необходимост. Местните власти съобщават, че са в пълна готовност да реагират на прогнозите за силни бури и дъжд. В извънреден бюлетин Националната метеорологична служба предупреждава, че от петък след обяд до събота вечерта страната ще..

публикувано на 19.04.24 в 11:50

Минусови температури в Кюстендилско

Температури под нулата, слана и дори лед са констатирани рано тази сутрин в Кюстендилско, казаха за БНР земеделски производители. Валял е дъжд с лед през нощта, който замръзнал. Има замръзнал и ранен зеленчук, пораженията са и сред овощните дървета, казаха местни хора в дупнишкото с.Дяково, в района на язовира "Дяково".

публикувано на 19.04.24 в 11:40

Стефка Сарафова-Захариева: В България се прави много за хората с репродуктивни проблеми

Сдружение "Зачатие" ще отбележи утре своята 20-годишнина.  Това е първата независима и изцяло доброволческа организация на хората с репродуктивни проблеми в България. Сдружението е създадено от група доброволци през 2004 г. Няколко сърцати жени и мъже обединяват своите стремежи, знания и борбеност, за да създадат организация, която да..

публикувано на 19.04.24 в 11:38
Борислав Сарафов

Сарафов до правосъдната министърка: Законопроектът за съдебната власт на Славов – с недостатъци

В становище до Министерството на правосъдието от прокуратурата заявяват, че законопроектът за съдебната власт, изработен от екипа на Атанас Славов, съдържа сериозни недостатъци и се нуждае от редакция и допълнително обсъждане.  Становището до Мария Павлова е подписано от изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов, а правосъдната..

публикувано на 19.04.24 в 11:21
Росен Желязков

Желязков свиква извънредно заседание на НС за доклада по сделката "Булгаргаз" - "Боташ"

Председателят на НС Росен Желязков съобщи, че свиква извънредно заседание на НС от 14 ч днес.  Първа точка в дневния ред е обсъждане и приемане на доклада на Временната комисия, разследваща споразумението, сключено между "Булгаргаз" и турската държавна компания "Боташ". От БСП поискаха почивка и заседанието беше прекъснато за 20 минути.

публикувано на 19.04.24 в 11:08

Проверки на великденски стоки и фойерверки в Кипър

В Кипър започват две кампании за безопасност преди великденските празници. Проверки в търговската мрежа за стоки, свързани с Великден, стартира Службата за защита на потребителите към търговското министерство. Полицията засилва контрола върху вноса и продажбата на фойерверки и други пиротехнически изделия, които в Кипър масово се използват в нощта..

публикувано на 19.04.24 в 11:07