Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пълното закриване на специализираното правосъдие би било грешка

Иван Демерджиев: При бездействие на нашата прокуратура засилваме взаимодействието с европейската

Ако главният прокурор не си подаде оставката, остава открит пътят за отстраняването му

Иван Демерджиев
Снимка: БГНЕС

Пълното закриване на специализираното правосъдие би било грешка. Трябва да се ограничи предметният му обхват. Това заяви пред БНР служебният министър на правосъдието Иван Демерджиев. По думите му екипът на правосъдното ведомство предлага по-балансиран модел – или да има нова структура на специализираното  правосъдие, която да следва апелативните райони, или да има специализирана прокуратура с по-ограничен обхват на престъпленията, чиито актове да се контролират от общите съдилища.

Министерството на правосъдието е разписало правила как да се приключат сегашните дела на специализираните съдилища, така че да не се получат „проблемите, които се чертаеха апокалиптично от прокуратурата“, стана ясно от думите на Демерджиев.

Огромните правомощия на главния прокурор по нашето законодателство създават сериозни предпоставки за проблеми, а личностните качества на Иван Гешев са допринесли тези проблеми да станат видими и нетърпими за обществото, смята министърът на правосъдието.

Иван Демерджиев заяви, че ако главният прокурор не си подаде оставката, остава открит пътят за отстраняването му чрез искане до пленума на Висшия съдебен съвет, като потвърди, че подготвя такова.

„Аз готвя такова искане. За добро или за лошо, то набъбва все повече, темите, които са повод за искането, също нарастват.“

Ето как се мотивира той:

"В един случай прокуратурата действа много бързо, да не кажа прибързано дори, оповестява в аванс вината на определени лица. А в други случаи въпреки множеството данни, изтекли в публичното пространство, прокуратурата стои като Темида със завързани очи и не предприема абсолютно никакви действия".

Чака се решението на Конституционния съд дали правосъдният министър има правомощия да внесе такова искане. Ако КС се произнесе в рамките на мандата на служебното правителство, искането ще бъде внесено в тези времеви рамки, поясни Демерджиев.

Правосъдният министър коментира, че прокуратурата не е проявила активност по сигналите за нередности, с които служебните правителства са я засипали, а няма дори отговори по тях.

При бездействие от страна на нашата прокуратура правим всичко възможно да засилим взаимодействието с европейската“, увери той. Така по думите му европейската прокуратура може да запълни създалия се вакуум.

Запитан откъде се очаква да излязат още повече сигнали за злоупотреби, правосъдният  министър посочи, че това са сферите, в които има най-много европейски средства и даде за пример Министерството на храните и горите и Министерството на регионалното развитие и благоустройството.

„Там, където са насочвани огромните потоци европейски средства, там очакваме да са и най-големите злоупотреби.“

Ивам Демерджиев каза още, че препоръките за реформа във ВСС включват увеличаване на броя на съдиите и намаляване на броя на прокурорите в този орган, както и вкарване през парламентарната квота на професионалисти от други сфери, които не са тясно обвързани с магистратурата.

В края на мандата на служебното правителство Иван Демерджиев отбеляза още, че са подготвили голям пакет от законопроекти, част от които касаят отдавна просрочени евродирективи.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Палежи по високоскоростната жп мрежа във Франция. Засегнати са 800 000 клиенти

Френската железопътна компания Ес Ен Се Еф съобщи, че нейната високоскоростна мрежа е била обект на злонамерени действия, насочени към парализиране на системата. Засегнати са 800 000 клиенти. Това се случва часове преди церемонията по откриването на Олимпийските игри в Париж. Палежи бяха извършени на три точки по линиите на високоскоростните..

публикувано на 26.07.24 в 11:51
Костадин Костадинов

"Възраждане" внася нов законопроект за създаване на Агенция "Гражданска защита" към МО

"Възраждане" внася изцяло нов законопроект за създаване на Национална агенция "Гражданска защита" към Министерство на отбраната. Това обяви лидерът на партията Костадин Костадинов.  Според него това е наложително, тъй като бедствията от последните дни показват, че големият проблем не е техниката, а липсата на подготовка за реакцията на хората:..

публикувано на 26.07.24 в 11:46

Д-р Симидчиев след взривовете край Елин Пелин: Здравен риск има за възрастните и хронично болните

Здравен риск за живеещите в близост - в рамките на километър-два, до взривените складове с фойерверки в Елин Пелин има само за възрастните и за хора с белодробни и сърдечно-съдови заболявания. Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев, депутат от ПП ДБ: "Като цяло инцидентът увеличи фоновото замърсяване във въздуха, но не в нива, които са..

публикувано на 26.07.24 в 11:18

Взривовете затихват, все още летят осколки

Взривовете на фойерверки затихват - каза Кирил Желев от Специализирания отдел за борба с тероризма, който е на мястото на инцидента в Елин Пелин. Все още летят осколки при взривовете. Огнищата се възпламеняват през определено време, каза комисар Желев. Още не е целесъобразно да се влиза и с какъвто и да e вид техника, за да се проверява..

публикувано на 26.07.24 в 11:11
Васил Терзиев

Терзиев: Няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в Елин Пелин

В момента няма замърсяване на въздуха в София заради взривовете в складовете за пиротехнически средства в Елин Пелин. Това съобщи кметът на столицата Васил Терзиев, като се позова на данните от мобилната измервателна станция, която снощи беше разположена в района, за да следи качеството на въздуха и движението на облаците, образували се при пожара...

публикувано на 26.07.24 в 10:53

Прокуратура в София ръководи разследването на инцидента край Елин Пелин

Окръжната прокуратура в София ръководи разследването за взривовете и пожара край Елин Пелин, съобщиха от прокуратурата. С постановление на изпълняващия функциите главен прокурор Борислав Сарафов разследването е възложено на Националната следствена служба. Извършени са разпити на свидетели. Оглед ще започне, незабавно след като..

публикувано на 26.07.24 в 10:49
Бойко Борисов

Борисов за промените в Конституцията: Приехме предложенията на Христо Иванов, надявам се да са били правилни

Каквото и да е решението на КС, оттук насетне подобни промени трябва да се правят много внимателно. Това заяви в кулоарите на парламента лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Той отговори и на въпрос дали смята за грешка промените в основния закон: "За миналото не съжалявам никога, защото и да се вайкаш, и да съжаляваш – полза няма. Това, което знам..

публикувано на 26.07.24 в 10:39