Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Великобритания въвежда от утре задължителен PCR тест и за ваксинираните български граждани

Считано от 30 ноември 2021 г., Великобритания въвежда допълнителни мерки заради появата на новия вариант на коронавируса Омикрон, съобщават от външното ни министерство.

По информация на посолството ни в Лондон от 04.00 часа сутринта във вторник, 30 ноември, всеки напълно ваксиниран гражданин, който влиза на територията на Великобритания от страна извън червения списък, каквато към момента е и България, трябва да си направи PCR тест до втория ден от пристигането и да се самоизолира до получаването на негативен резултат.

Ако резултатът от PCR теста се забави, гражданинът трябва да се самоизолира, докато резултатът от теста стане известен или до 14-ия ден след пристигането, в зависимост от това кое от двете обстоятелства настъпи по-рано. Всички, които са били в контакт с предполагаем случай на варианта „Омикрон“, също трябва да се самоизолират, независимо дали са били ваксинирани.

Остава в сила и изискването за попълване на формуляр за локализация на пътника.

Тестовете при пътуването до Великобритания могат да се резервират ТУК.

МВнР съшо така съобщава, че българските граждани, които не са напълно ваксинирани, трябва да направят тест за Covid-19 в рамките на 3 дни преди отпътуване за Великобритания. Те трябва да резервират и заплатят PCR тестове за втория ден и осмия ден от пристигането си, както и да попълнят формуляра за локализация на пътници в рамките на 48 часа преди да пристигането им.

След това те трябва да останат под карантина за 10 дни у дома или друго място, където са отседнали, и да направят PCR тест за COVID-19 на или преди ден 2 и на ден 8. Ако тестът за втория ден е положителен, гражданите трябва да се самоизолират за 10 дни. В този случай не е необходимо да се прави тест за осмия ден. Ако тестът за втория ден е отрицателен, трябва да бъде направен и тестът за осмия ден. В случай че тестът на осмия ден е положителен, гражданите трябва да се самоизолират за 10 дни.

Информация за въведените ограничения и изискванията за тестовете може да бъде намерена на следния правителствен сайт.

Повече информация може да бъде намерена и на сайта на МВнР. https://www.mfa.bg/bg/situationcenter/31992

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на телефони: +44 20 7581 3144; +44 20 7584 9400 или дежурни телефони в извънработно време: + 442075813144; + 442075849400.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Русия осъдиха на 14 години затвор 77-годишния физик Анатолий Маслов

В Русия на 14 години затвор по обвинение в държавна измяна беше осъден 77-годишният физик от Новосибирск Анатолий Маслов.  Прокуратурата поиска 17 години лишаване от свобода.  Съдебното заседание протече при закрити врата.  Маслов работеше в Института по теоретична и приложна механика в Сибирския клон на Руската академия на науките.  През 2022 г. той..

публикувано на 21.05.24 в 22:55

"Сиела Норма" ще осигурява машинното гласуване на новите и частичните местни избори на 23 юни

Фирмата "Сиела Норма" е избрана за изпълнител по обществената поръчка за осигуряване на машинното гласуване на новите и частичните местни избори, насрочени за 23 юни.  ЦИК сключва рамково споразумение с фирмата, която единствена подаде оферта.  Частичен вот ще се проведе за избор на 16 кметове на кметства. Новите избори са за кмет на община Панагюрище,..

публикувано на 21.05.24 в 22:47

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник

Предстои изграждането на преносен газопровод от Дупница до Перник с дължина около 53 километра, съобщават от "Булгартрансгаз".  Ще се реализира вертикален газов коридор чрез изграждане и въвеждане в експлоатация на нови обекти за разширение на газопреносната инфраструктура, като проектът цели да се повиши капацитетът за пренос на природен газ в..

публикувано на 21.05.24 в 22:17

Камион с боеприпаси е катастрофирал на магистрала "Струма" край Мало Бучино

Камион с боеприпаси е катастрофирал около 19 ч. на магистрала "Струма" край Мало Бучино, което е наложило пренасочване на движението през Владая, съобщи БНТ. Товарният автомобил с боеприпаси е на частна фирма, съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната за БТА.  Боеприпасите не са засегнати при инцидента.  Фирмата, която ги превозва,..

публикувано на 21.05.24 в 22:03
Карин Жан-Пиер

Белият дом критикува популяризирането на нацистко съдържание от акаунта на Доналд Тръмп

Белият дом разкритикува "отвратителното" популяризиране на нацистко съдържание, след като във видеоклип, публикуван от акаунта на Доналд Тръмп в социалната му мрежа Truth Social, се споменава за "обединен райх", ако той спечели президентските избори през 2024 г., съобщава Франс прес. "Отвратително и позорно е някой да промотира съдържание, свързано с..

публикувано на 21.05.24 в 21:57
Доналд Туск

Доналд Туск обвини Русия в опити да вкара хиляди мигранти от Африка в Европа

Полският премиер Доналд Туск обвини "руската държава" в опити да вкара хиляди мигранти от Африка в Европа, докато Полша планира да укрепи източната си граница, съобщава Франс прес.  "Именно руската държава, а не някакъв мрачен бизнес, стои зад организирането на набирането, транспортирането и опитите за нелегално вкарване на хиляди хора в Европа", каза..

публикувано на 21.05.24 в 21:49

Трети неуспешен опит парламентът да започне второто си извънредно заседание

Опитът за второ извънредно заседание на парламента тази вечер се провали.  И при третия опит депутатите не успяха да съберат необходимия кворум от 121 гласа. Само 3 гласа не достигнаха, за да бъде открито заседанието.  При третия опит за събиране на кворум се регистрираха само 118 народни представители. Час и половина отнеха усилията..

публикувано на 21.05.24 в 21:06