Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

"Ела и ти" - да подариш и получиш приключения

За организацията, която подарява на хора в неравностойно положение разходки през пещери, катерене и други силни емоции

„Тези хора са един учебник, едно богатство, помагат ми да открия света и да го видя през едни различни очи по начин, по който не бих могла да го видя“, така коментира Гергана Дойчинова от Фондация „Ела и ти“ хората в неравностойно положение.

По професия тя е химик-инженер и кореспондент на Радио Ватикана, но от 17-годишна се занимава с доброволчество. За нея то е естествена част от живота. Доброволчеството означава просто да дадеш малко от своето време, за да зарадваш някого, смята Гергана.

Фондация „Ела и ти“ за подкрепа на хора в неравностойно положение е създадена през 2017 г., като името е избрано неслучайно – то е призив към хората с увреждания да станат част от едно незабравимо екстремно изживяване.

Идеята се ражда при срещата на Гергана Дойчинова от „Ела и ти“ с Иво Колчаков от „Планинско спасяване – област Пазарджик“. Те решават да помагат на хора в неравностойно положение да посетят различни пещери в България.

Първото приключение се състояло в пещера Съева дупка. То се провело спонтанно, но оставило толкова силен отпечатък у всички, че дало тласък на последвалите го събития. В началото хората в неравностойно положение се страхували, чувайки думата пещера, но впоследствие те се впуснали в изживяванията с помощта на доброволците от Фондацията.

Едни от редовните участници в приключенията са Станислава, момиче с двигателни проблеми, и майка ѝ Маламка. С помощта на „Ела и ти“ двете досега са посетили пещерата Бачо Киро, Фотинските водопади, водопада Скаловитец и пещерата Проходна. Маламка сподели, че

тези приключения дават смисъл в ежедневието на дъщеря ѝ Станислава. 

По нейни думи чрез тези събития дъщеря ѝ се чувства нормална и успява да стигне до най-труднодостъпните места. Преди е виждала пещерите само по телевизора, а чрез Фондацията е успяла да ги види и на живо и да се докосне до тях.

Всяко екстремно изживяване изисква добра подготовка и големи физически усилия от страна на доброволците, тъй като всеки човек в неравностойно положение трябва да бъде носен на носилка от шест човека. Въпреки това доброволците се справят винаги, защото знаят, че с тяхна помощ хората с увреждания ще успеят да видят нещо ново и това ще бъде причината за усмивката им. От своя страна, помагайки на хората в неравностойно положение, доброволците получават възможността да опознаят света на другия и по този начин се изграждат силни връзки между всички участници.

Затова и от Фондацията залагат много на връзката човек-човек. За организаторите е важно хората да полагат усилия за останалите.


Гергана Дойчинова нарича доброволците „едно голямо сърце“. 

Тя сподели, че те помагат безкористно и безрезервно в замяна на една усмивка. За тях няма по-голям подарък от това, каза тя.

По нейни думи нови доброволци винаги има, а част от сегашните - Снежи и Кристин - споделиха, че помагат на хората с увреждания, защото виждат, че трудът им има смисъл. Те коментираха, че всяко едно събитие носи радост на хората в неравностойно положение и усмивката не слиза от лицата им. Те не приемат всичко за даденост и всяко събитие за тях е един малък празник.

„Не осъзнаваме колко трябва да сме благодарни на съдбата, че имаме възможността да сме свободни“, каза Снежи.

Кристин коментира, че за нея е важно, че на събитията, организирани от Фондация „Ела и Ти“, всички хора са едно цяло и не се разграничават на хора с увреждания и хора без. Тя добави, че се е запознала с много нови хора, с които поддържа контакт почти ежедневно. Според нея в България има много хора, които са готови да дадат от себе си безусловно време, идеи и ресурси, за да помагат.

Гергана Дойчинова сподели, че баща на момиче в неравностойно положение е казал по време на едно от събитията: „Аз никога не съм я виждал толкова щастлива и толкова усмихната за всичките години, които е с нас.“ Тя коментира, че такива изживявания дават нов заряд в живота на участниците - както на хората в неравностойно положение, така и на помагащите им. 


В някои приключения хората с увреждания са пример за подражание на доброволците. Пример за това е посещението на пещера Проходна, където доброволците се страхували да се издигнат до окната на пещерата, но страхът преминал, щом видели, че хората в неравностойно положение не се притеснявали от височината. Така и двете страни преодоляват своите страхове – доброволците – страха си от високо, а хората в неравностойно положение – страха си да се оставят в ръцете на някого. Така събитията са поучителни и за двете страни.

Гергана Дойчинова коментира още, че, за съжаление, тези събития не се провеждат толкова често. Стремежът на Фондацията е да има по едно такова събитие всеки месец. По думите ѝ ще успеят да реализират тази цел в близките години.

Тя допълни, че природните и културни забележителности в България не са много добре адаптирани за хора с увреждания. От Фондацията посещават неадаптираните места с помощ на доброволците, но според нея е необходимо все повече забележителности да бъдат адаптирани.

Целия разказ за приключенията, подарявани от "Ела и ти", можете да чуете в прикачения звуков файл.

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Божидар Божанов

Божидар Божанов: Избори са хипотезата по подразбиране

"Психологически и организационно сме готови за избори – това е хипотезата по подразбиране ." Това каза пред БНР министърът на електронното управление в оставка Божидар Божанов, който е от квотата на ДБ в управляващата коалиция.  Относно евентуална коалиция с ПП Божанов заяви, че е твърде рано да се обсъжда това.  "Обществените..

публикувано на 05.07.22 в 08:36
доц. Георги Лозанов

Георги Лозанов: Имаме два политически продукта на дезинформацията по време на пандемията и войната

"СЕМ има голям дълг към обществото. Минаха две кризи, в които съвсем нови медийни стандарти се налагат в такава ситуация. Дори простият въпрос за плурализма се налага да бъде преформулиран . Да се види как функционира плурализмът в такава ситуация." Тази позиция изрази в предаването "Преди всички" на БНР медийният експерт доц. Георги..

публикувано на 05.07.22 в 08:02
Министерски съвет

Кабинет или избори?

С мнение в предаването "Нещо повече" се включи и социологът Кольо Колев. Той смята, че почти нулев е шансът да се гласува нов кабинет. "По-скоро отиваме на избори". И посочи, че социологическите данни, които засега не се обявяват, показват сериозен разрив между политическите формации и избирателите . Според него..

публикувано на 04.07.22 в 17:11
 Гал Сасон

Световноизвестният астролог, мистик, писател Гал Сасон е отново в България

Книгата на Гал Сасон "Едно желание може да промени вашия живот" е написана съвместно  със Стив Уейнстин, журналист и сценарист – книга, която вече е на книжния пазар в България. Интервю с Гал Сасон-авторът на книгата "Космически навигатор" Гал Сасон е човек с пространни познания по астрология, кабала, източни духовни и мистични практики,..

публикувано на 04.07.22 в 16:01
9-та Френска езикова гимназия

Извършва се цялостна модернизация на старата сграда на Френската езикова гимназия

"Края на август е срокът, в който трябва да бъде приключен големият проект за нова сграда на Френската гимназия и цялостна модернизация старата сграда. Очакваме новата учебна година в 9-та Френска езикова гимназия да бъде открита с нови условия и новите осмокласници да не разберат как се играе физкултура на петия етаж, как се прави библиотека в класна..

публикувано на 04.07.22 в 14:11
Михал Камбарев

Пилотен софтуер за граждански контрол върху общинските заседания в Смолянско, има интерес и от страната

Смолян вече има софтуерна платформа, която проследява всички гласувания на общинските съвети в 10-те общини на областта и автоматично информира гражданите за предстоящите промени в тяхната община. Това се прави за първи път, а Смолянска област засега е единствена в страната с такава възможност за граждански контрол. Проследимост и..

публикувано на 04.07.22 в 12:57

Бистра Бончева: Политиките във включващото образование не се надграждат, работи се на парче

Фондация “Карин дом” организира кръгла маса "Адресиране на препоръки за промяна на политиките за приобщаващо образование". Ще бъдат отправени конкретни предложения като намаляване на броя на децата в класовете и периодично актуализиране на финансовия стандарт, за да има по-добра подкрепяща среда . "Приобщаващото образование дава възможности за..

публикувано на 04.07.22 в 10:03