Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Имат ли шанс преболедувалите Covid-19 в чужбина да получат сертификат

Снимка: Ани Петрова

Имат ли шанс българите, преболедували Covid-19 в чужбина, да се сдобият със сертификат и как се прилага цифровият Covid сертификат в членките на ЕС? Това се оказва изключително сериозен проблем не само в България, но и във високотехнологични държави като Кралство Нидерландия, например. Конкретният случай е от Благоевград. 

Близо месец преподавателят от Югозападния университет проф. Николай Цветков се лутал между здравните институции в България и в Нидерландия в усилията си да получи европейски цифров Covid сертификат. Заразил се с вируса дни след като започнал практическите семинари със студенти в Нидерландия. След карантината дошло време да получи документ, че е преболедувал - европейския цифров сертификат. И не би трябвало да има проблем, защото в европейския регламент, който е в сила от юли тази година, е записано: 

"Цифровите Covid сертификати на гражданите на ЕС и пребиваващите в Съюза вече ще могат да бъдат издавани и проверявани в целия ЕС. Цифровият Covid сертификат на ЕС е цифрово доказателство, че дадено лице е ваксинирано или е преболедувало Covid-19, или има отрицателен резултат от PCR тест. Сертификатът се издава на хартия или цифров формат с QR код на езика на съответната държава и на английски език и е валиден в целия ЕС. Сертификатите за преболедуване се издават от държавата от ЕС, в която се намира преболедувалото лице". 

Но нито нидерландските власти, нито българските са гарантирали това право на проф. Цветков. Нещо повече: "Получих имейл, на който пишеше, че съм бил позитивен, че съм изкарал коректно карантината. С този имейл отидох в РЗИ - Благоевград, но не можаха да ми дадат отговор как да получа сертификат". 

В официален имейл "Хоризонт" поиска отговор от Министерството на здравеопазването. Отговорът: 

"За "зелен сертификат" се признават и посочените в Заповед №РД-01-890/ 03.11.2021 аналогични документи за ваксинация, за изследване и за преболедуване (доказано с PCR или с антигенен тест) за лица, ваксинирани, преболедували или изследвани извън страната. Аналогичен на Цифровия COVID сертификат на ЕС за преболедуване документ е документ за преболедуване, доказано с PCR изследване или с бърз антигенен тест, издаден от компетентен орган в друга държава и удостоверяващ, че лицето е преболедувало Covid-19. Документът трябва да съдържа имената на лицето, дата на раждане, дата на първия положителен резултат от PCR изследване или от бърз антигенен тест и положителен резултат (Positive), данни за лечебното заведение, извършило изследването (наименование, адрес или други данни за контакт) или за органа, издаващ  документа и държавата, в която е направено изследването. За целите на тази заповед аналогичният документ може да се използва от 11-ия до 365-ия ден от датата на първия положителен резултат от проведено PCR изследване или бърз антигенен тест". 

Проф. Цветков направил превод на положителния PCR тест от нидерландското РЗИ и със заповедта на министъра той се надява да получи "зелен сертификат". 

Дали ако проф. Цветков реши да посети, например, македонските си или гръцките си студенти, ще успее да убеди граничните здравни власти, че тези документи са неговият европейски Covid сертификат. Едва ли. Още повече че в българската информационна система той изобщо не фигурира като преболедувал вируса европейски гражданин. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Радев ще посети във Франция за откриването на Олимпийските игри

Държавният глава Румен Радев ще бъде на посещение във Франция по повод откриването на ХХХІII Летни олимпийски игри, които започват в Париж на 26 юли. Визитата е по покана на президента на Френската република Еманюел Макрон и на президента на Международния олимпийски комитет Томас Бах. Българският държавен глава ще бъде придружаван от съпругата..

публикувано на 25.07.24 в 10:34
Делян Пеевски

Пеевски внася в прокуратурата публична информация за корупция в ПП-ДБ

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски заяви, че утре ще внесе в прокуратурата нова информация за корупционни практики в ПП-ДБ. "Защото се забравиха записите, които излязоха по медиите, за кешовете, законни, незаконни, обажданията на Кирил Петков, Асен Василев, Денков и всички които бяха в тези записи. Защо никой не говори за тях? Аз ще внеса..

публикувано на 25.07.24 в 10:24

Пожарът на гръцка територия до българската граница вече не е активен

Днес в Гърция е намален рискът от пожари поради рязка промяна на времето. Няма активни огнища до границата с България. Продължават усилията за справяне с пожара на българо-гръцката граница Пожарът на гръцка територия в планината Славянка до българската граница вече не е активен. Има тлеещи участъци, които и днес пожарникарите се..

публикувано на 25.07.24 в 10:05

Без съгласие в НС по въпроса за депутатската ваканция

Сред парламентарните групи няма съгласие дали Народното събрание да работи през целия месец август или да излезе във ваканция. Това стана ясно след председателския съвет тази сутрин. Само "Има такъв народ" и "БСП за България" са настояли парламентът да не излиза във ваканция през август, съобщи председателят на парламентарната група на ИТН Тошко..

публикувано на 25.07.24 в 09:58

Отмениха изслушването на министър Калин Стоянов в НС

Депутатите отмениха изслушването на министъра на вътрешните работи Калин Стоянов заради „негови неотложни ангажименти, свързани с усложнената обстановка по границата и опасността от навлизане на пожари от гръцка страна на българска територия“.  Депутатите изслушват Калин Стоянов и Виолета Коритарова Към програмата си включиха и..

публикувано на 25.07.24 в 09:58
Емил Георгиев

Емил Георгиев: Обществена енергия за ВНС има. Проблемът е, че то може всичко

Ако се окаже, че единственият път за преодоляване на тежките проблеми, заложени в Конституцията в глава "Съдебна власт", минава през Велико народно събрание, това значи, че в някакъв момент ще се стигне до свикването му , защото има достатъчно обществена енергия за това. Големият проблем обаче е, че ВНС може абсолютно всичко . Това мнение..

публикувано на 25.07.24 в 09:22
Дидие Рейндерс

Еврокомисар Рейндерс: При случаи на цензура трябва да се заведе дело

Евродепутатът от групата "Европа на суверенните нации" Петър Волгин отправи питане към еврокомисаря по правосъдието Дидие Рейндерс във връзка с "много ужасни примери за цензура в Европа". Еврокомисар Рейндерс бе изслушан в комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент за годишните доклади за върховенството на..

публикувано на 25.07.24 в 08:59