Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До края на месеца ПСС е оказала помощ на 1400 души, 10 инцидента с фатален край

Снимка: БГНЕС

До края на месец ноември от Планинската спасителна служба са оказали помощ на 1400 души в планините, спасителните акции са били 143, 10 са инцидентите с фатален край. Това обявиха от Планиската служба във връзка с началото на зимния сезон. 

За 8-ми декември, както и за коледните и новогодишнви празници се очаква много хора да посетят планините. Риск при зимните месеци е лавинна опасност за туристите, както и образуването от вятъра на т.н "снежна дъска", предупреди директорът на Планинската спасителна служба Емил Нешев. 

„Това, което задължително трябва да кажем е: „Не подценявайте малкото количество сняг в планината и не мислете, че малката снежна покривка не крие лавинна опасност! Напротив! Много често точно тази измамна сигурност води до подценяване на ситуацията и попадане в така наречените „снежни дъски“, които се образуват преди всичко от вятъра и са изключително коварни и опасни. Препоръчваме движението да бъде съобразено със зимния сезон и движението да става само по зимната маркировка, която навсякъде по планините съществува, но трябва да се познава. Задължително трябва да се разполага с туристическа карта, компас, а най-добре да имаме и GPS, защото в гъста мъгла много помага! Всичко е предварително планиране и подготовка“.

Най-много спасителни акции са провеждани в Стара планина, Рила, Пирин, Витоша, Осогово, Беласица, Родопи и Славянка. Наличиено на планинска застраховка покрива малка част от спасителните акции, но е вид признателност към труда на планиските спасители, които са в постоянна готовност, каза още Емил Нешев.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Старт на кампанията за евровота в Кипър

В Кипър днес официално стартира предизборната кампания за Европейския парламент, като бяха внесени листите с кандидатите за депутати в него. За първи път в политическата история на страната три партии на кипърските гърци включват в бюлетината си кипърски турци. 63-ма са претендентите за 6-те места на членове на Европейския парламент,..

публикувано на 24.04.24 в 16:11
Людмила Петкова

Промяна в наредбата за отпускане и изплащане на обезщетения за безработица обсъди НСТС

При подаване на заявление за изплащане на неполучено обезщетение за безработица от наследници на починал вече няма да се представя удостоверение за наследници. То ще се набавя по служебен път от Националния осигурителен институт. Това предвижда промяна в наредбата за отпускане и изплащане на обезщетенията за безработица, която беше обсъдена..

публикувано на 24.04.24 в 16:09

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик

Случай на коклюш е регистриран в ямболското село Бояджик. Диагнозата е поставена на дете на 3 години и половина, което е лекувано в Университетската болница в Стара Загора. Това е първият случай на заболяването за областта, уточняват от Здравната инспекция в Ямбол. Детето е прието в болницата преди седмица с пневмония и симптоми за коклюш и..

публикувано на 24.04.24 в 16:01

До края на 2026-а ще отпускат държавна помощ за акциза върху газьола в селското стопанство

До 31 декември 2026 г. се удължава срокът за прилагане на Схемата за държавна помощ  за отстъпка от стойността на акциза върху газьола, използван в първичното селскостопанско производство. Това решиха депутатите, приемайки окончателно промените в Закона за подпомагане на земеделските производители. Техен вносител е председателят на Комисията по..

публикувано на 24.04.24 в 15:48

Справките за ТЕЛК за желаещите да гласуват в мобилна секция - по електронен път

Справките за ТЕЛК на желаещите да гласуват в мобилна секция ще се правят по електронен път. От Министерството на електронното управление припомнят, че това е възможно след сливане на система за контрол на медицинската експертиза със Системата за обмен на справочна информация.  От Министерството приканват Сдружението на общините да подаде заявление, за да..

публикувано на 24.04.24 в 15:47

Безплатна винетка за хората с увреждания с електромобили

Хората с увреждания ще могат да получават безплатна винетка при ползване и на електрически автомобили с мощност на мотора до 160 конски сили. Това решиха депутатите, приемайки на две четения промени в Закона за пътищата, предложени от "Възраждане".  Досега от възможността за освобождаване от винетна такса се възползваха притежателите на леки автомобили..

публикувано на 24.04.24 в 15:44

Водата в четири кърджалийски села е заразена с ешерихия коли

Водата в четири села в област Кърджали е заразена с бактерията ешерихия коли. Направено е предписание за дезинфекция на водата, каза директорът на инспекцията Регионалната здравна инспекция Виктор Кирчев: "Обикновено по селата най-често излиза лоша микробиология, като е увеличен броят на коли формите във водата. Мерките са за предписание към В и К..

публикувано на 24.04.24 в 15:42