Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Путин и Байдън може да преговарят идната седмица

| обновено на 03.12.21 в 01:55
Джо Байдън, тогава вицепрезидент на САЩ, се ръкува с тогавашния руски премиер Владимир Путин по време на срещата им в Москва, 10 март 2011 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Дългоочакваните преговори между президентите на Русия и на Съединените щати могат да се състоят в началото на следващата седмица, съобщи радио "Комерсант". За това са се договорили на вчерашната си среща в Стокхолм руският министър на външните работи Сергей Лавров и американският държавен секретар Антъни Блинкън. 

След срещата си с Блинкън Лавров даде пресконференция, на която заяви, че Съединените щати са изразили готовност да помогнат при изпълнението на минските споразумения и добави.

"Считаме, че могат да се използват техните възможности, отчитайки факта, че именно те оказват решаващо влияние на киевския режим."

Сергей Лавров е запознал Антъни Блинкън с руската позиция, че Москва е посредник, а не е участник в конфликта в Донбас и че кризата трябва да бъде решена чрез преки преговори между Киев от една страна и Донецк и Луганск от друга.

По време на контактите си в рамките на срещата на външните министри на страните от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Лавров  е поискал от западните си колеги гаранции за сигурността на Русия.

"Поставената цел е да не се допусне по-нататъшно разширяване на НАТО на изток и разполагане по западните ни граници на нови оръжейни системи, които да застрашават сигурността на Руската федерация", каза руският първи дипломат.

Антъни Блинкън заяви от своя страна, че е предупредил Русия, че ще плати скъпо, ако нахлуе с военна сила в Украйна.

Блинкън нарече разговора с Лавров  „откровен“ и беше категоричен, че Москва трябва да намали напрежението като изтегли допълнителните военни сили, които е струпала в близост до украинската граница.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Земеделци в готовност за подкрепа при борбата с пожарите

Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) обявява пълна готовност за подкрепа при борбата с огъня във връзка със зачестилите пожари на територията на страната.  Излъчени са 21 координатори от различни региони, които да окажат съдействие на службите за пожарна безопасност при необходимост и да изпратят доброволци с машини...

публикувано на 17.07.24 в 18:09
Таня Георгиева

Националната асоциация на зърнопроизводителите иска оставката на зам.-министър

Националната асоциация на зърнопроизводителите настоява за незабавна оставката на заместник-министъра на земеделието Таня Георгиева.  Земеделците са изпратили декларация до президента Румен Радев, премиера Димитър Главчев и министъра на земеделието Георги Тахов с настояване за отстраняването на Георгиева.  В декларацията е посочено, че..

публикувано на 17.07.24 в 18:01
Стефан де Керсмакер

Говорител на ЕК коментира решението на Съда на ЕС за достъпа до информация по сделките за Covid ваксини

Европейската комисия не е предоставила достатъчно обществен достъп до информация по договорите за закупуването на ваксини за Covid-19, сключени с фармацевтични компании по време на пандемията - това постанови Съдът на ЕС.  Съдът на ЕС: ЕК не е предоставила достатъчно информация за сделките за Covid ваксини Решението идва ден преди гласуването на..

публикувано на 17.07.24 в 17:56
Веско Ешкенази

Плевенската филхармония и Веско Ешкенази изненадват публиката с Фреди Меркюри на концерта в Бургас

С обновена програма започват концертите на Плевенската филхармония и Веско Ешкенази. Първият от проекта „В света на музиката“ е тази вечер в Бургас. „Ще представим нашата програма, която е с награда за музикален проект на годината, в обновен вариант, за да изненадаме публиката. Включени са произведения на Бах, Моцарт Пиацола и стигаме до..

публикувано на 17.07.24 в 17:40

Цончо Ганев: Няма да участваме в плаващи мнозинства

Въпреки че подкрепят антикорупционното законодателство, предложено от ПП-ДБ, от "Възраждане" също отхвърлят реализирането на втория мандат. Това стана ясно от изявлението на зам.-председателя на партията Цончо Ганев: "Демократична България" не приемат на този етап това, което казваме и което искаме. Да, искат плаващи мнозинства и да, ние..

публикувано на 17.07.24 в 17:40
Росен Желязков

ГЕРБ-СДС няма да подкрепи декларацията на ПП-ДБ, нито кабинет с втория мандат

Парламентарната група на ГЕРБ-СДС няма да подкрепи проекта на декларация със законодателни приоритети на "Продължаваме промяната - Демократична България", нито предложение за кабинет с втория мандат.  Кога ще бъде връчен вторият мандат? ПП-ДБ искат отлагане, предлагат декларация ПП-ДБ публикува декларацията, която настоява НС да приеме преди..

публикувано на 17.07.24 в 17:30

Горски пожар е избухнал в близост до голф игрището над Разлог

Горски пожар е избухнал в ниската част на Пирин, в близост до голф игрището над Разлог. Пожарът е локализиран в местността "Църнако", в землището на община Банско. На място са пет пожарни екипа, служители на горските стопанства от района и от Национален парк "Пирин", каза директорът на парка Росен Баненски, който участва в гасенето:..

публикувано на 17.07.24 в 17:22