Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият парламент и други акценти от седмицата

Снимка: Ани Петрова

Седмица на гръмки обещания, равносметки и поглед в бъдещето, в очакване на редовен кабинет и с надежди за мандата на новия парламент. За първи път в парламентарната история на България в рамките на една година се сформира трето Народно събрание.

Едва ли на някого му е било тържествено на фона на натрупаните проблеми в обществото и задаващата се тежка зима, но имаше оптимизъм, някак спасително опрял се на плещите на десетките нови и млади попълнения, които с голяма доза ентусиазъм прекрачиха прага на историческата сграда с надписа „Съединението прави силата“ и особено онези от тях от партията победител „Продължаваме промяната“, които възторжено ръкопляскаха на лидера си и очакван бъдещ премиер на страната Кирил Петков и на категоричните му заявки за решаване на наболелите проблеми.

Държавният глава Румен Радев застана пред депутатите и призова за национален консенсус за устойчиво управление.

Младият 34-годишен юрист Никола Минчев от „Продължаваме промяната“ стана новия председател на 47 Народно събрание. Пое важния ръководен пост с амбицията за пълен мандат на новия парламент.

Никола Минчев/Снимка: Ани Петрова

Опозицията изтъкна колко важно е да се състави редовно правителство. Десислава Атанасова от ГЕРБ дори заяви готовност за толеранс, макар да изрази съмнение в бъдещото парламентарно мнозинство. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ призова за стабилизиране на политическия процес, но се закани да потърсят политическа отговорност за „репресиите“ на вътрешния министър Бойко Рашков.

И след като опозицията се заяви, участниците в бъдещата управленска коалиция с „Продължаваме промяната“ - БСП, „Има такъв на род“ и Демократична България, категорично потвърдиха готовността да бъдат част от властта.

След седмична демонстрация на прозрачни преговорни процеси в столичен мол, настъпи пълна тишина, но за кратко. Наруши я изтекло писмо в медиите на главния секретар на "Демократи за силна България", чиято автентичност беше потвърдена. В него се описва, че председателят на Народното събрание ще се сменя на ротация през година за всяка от партиите участваща в управлението, като първоначално да бъде избрана Корнелия Нинова. Но лидерът на социалистите Корнелия Нинова категорично отрече.

Разговорите между четирите формации за бъдеща коалиция продължават и в двата почивни дни.

И на фона на многото неизвестни около имена и формули за министерски постове, президентът обяви график за политически срещи.

От утре държавният глава Румен Радев започва двудневни консултации с парламентарните сили. Това е процедурата, която предшества връчването на първия проучвателен мандат за съставяне на правителство на най-голямата политическа сила - „Продължаваме промяната“.

Още в началото на политическия сезон темата дали служебното правителство да представи бюджет в парламента сблъска различните позиции. В обръщението си от трибуната на парламента президентът Румен Радев призова народните представители да подходят отговорно към бюджета, който служебното правителство ще внесе в парламента. Съпредседателят на "Продължаваме промяната" Асен Василев, който се очаква да се върне като финансов министър в бъдещия редовен кабинет, обяви, че текущият бюджет е разчетен така, че да издържи януари и февруари.

През седмицата - опитите за връщането на големите ученици в клас премина през новаторството на един столичен директор, през дълги опашки на ученици пред лаборатории в студа, за да се стигне до решението: „От понеделник всички на училище!“.

И докато се отправяха призиви, родители се съгласиха големите им ученици да плащат за тестове, за да се върнат в клас, докато образователното министерство осигури безплатни. Първи го направиха учениците от Испанската гимназия в София, последваха ги тези от Софийската математическа гимназия, но злополучно с часове чакане на ученици на дълга опашка пред лаборатории в студа. Има ли щадящи тестове за коронавирус и колко - предизвика задочния спор между двамата министри - просветния и здравния. И след дни на размяна на реплики - тестове се появиха и учениците се връщат в клас.

Съобщението за трагичен случай с починало 5-годишно дете от менингит в столична детска градина беляза седмицата. Днес се очакват резултатите от  всички проби в детската градина. Установените носители са насочени към личните си лекари за антибиотична терапия.

Не може да се очаква масово заболяване от менингит, каза проф. Ива Христова - директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Тя обясни, че случаят с децата, заразени с бактериален менингит, е спорадичен, а заболяването е сравнително рядко

Станахме свидетели и на други инциденти с деца. Петокласник от Основното училище в Перущица  получи тежки изгаряния на краката при игра в двора на училището в необезопасена зона, на която се изхвърля ежедневно жар от котела в сградата.

Остава висока смъртността от коронавирус в страната ни - само за последната седмица от инфекцията са починали близо 800 души. Новият вариант на Covid-19  - Омикрон, все още не е официално регистриран у нас, но скоростта му за разпространение е висока и вече е засечен в над 40 държави по света. И докато страната ни трудно се справя с covid кризата и продължаваме на сме с най-ниската ваксинация в ЕС, темата за фалшиви сертификати отново стана част от новинарските емисии. 

Престъпната схема беше засечена в два ваксинационни центъра в Асеновград и в Раковски, която е действала около два месеца. Цената  за един сертификат е варирала между 200 и 400 лева.

Снегът и тази седмица ни изненада, предизвика задръствания и създаде много работа на почистващите фирми, но снегът ни напомни, че дни ни делят до Коледа. В много градове на страната грейнаха коледни елхи.

Чуйте новинарските акценти в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Британският крал Чарлз III

Лондон в очакване на традиционната кралска реч в парламента

В Обединеното кралство днес с пищна и помпозна церемония крал Чарлз III ще произнесе традиционна реч в парламента, в която ще изложи плановете на новото лейбъристко правителство. Лейбъристите обещаха да "премахнат спирачките за Великобритания". Очаква се повече от 35 законопроекта да бъдат представени по време на събитието, като кралят..

публикувано на 17.07.24 в 13:01

Избрани бяха ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии

Избрани бяха ръководствата и съставът на новите парламентарни комисии. За председател на Комисията по бюджет и финанси беше избран Байрам Байрам от ДПС, а негови заместници ще бъдат Теменужка Петкова от ГЕРБ-СДС, Асен Василев от "Продължаваме промяната - Демократична България" и Йордан Тодоров от "Възраждане".   Петър Кънев от "БСП за България"..

публикувано на 17.07.24 в 13:00

Изтича забраната за износ на инсулин и антибиотици за деца

Изтича удължената забрана за износ на инсулин и антибиотици за деца. Тя действа от началото на ноември миналата година и беше въведена след сигнали за системен недостиг на животоподдържащи медикаменти за хората с диабет. Издадената преди месец заповед за удължаване на забраната за антидиабетни лекарства и детски антибиотици се основаваше на..

публикувано на 17.07.24 в 12:57

Акция на животновъди в подкрепа на пострадали колеги в Свиленградско

Животновъди и земеделци от цялата страна започнаха акции в подкрепа на пострадалите си колеги от района на Свиленград. Пожарът в района изпепели десетки хиляди декари пасища и  остави хиляди животни без места, където да пашуват и без фураж, а това налага спешна намеса и  от страна на държавата - обясни Симеон Караколев от Асоциацията на овцевъдите:..

публикувано на 17.07.24 в 12:55
Снимката е илюстративна

Горски пожар в подножието на Рилския манастир

Пожарът, възникнал снощи в иглолистна гора в района на кюстендилското село Ваксево, се разпространява в посока към подножието на Рилския манастир и селата Тишаново и Фролош в община Кочериново.  Изпратени са противопожарни екипи от Кюстендил и Рила, както и екипи на горските стопанства "Невестино" и "Рилски манастир. Огънят вече  е локализиран на..

публикувано на 17.07.24 в 12:29

Първи дебат в новия Европарламент: Помощта за Украйна трябва да продължи

Помощта за Украйна трябва да продължи - това бе широкото послание, отправено по време на първия дебат в новия Европейски парламент, преди приемането на  резолюция за страната. Зад него застанаха Европейската народна партия, Алиансът на социалистите и демократите, Европейските консерватори и реформисти и Зелените/Европейски свободен алианс...

публикувано на 17.07.24 в 12:07

В Гърция разбиха престъпна банда, изнудвала заведения

Гръцката полиция разби банда за изнудване, нейните членове дават днес показания пред прокурора. Арестуваните са обвинени в престъпления от заплаха и изнудване на собственици на заведения до бомбени атентати, палежи и нападения. Според разследващите бандата се е занимавала с трафик на наркотици, фалшификация на документи, както и трафик на..

публикувано на 17.07.24 в 11:47