Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Дацов: Отделянето на растежа и иновациите е безсмислено и е грешка

В следващите 20 години трансформациите в сферата на труда ще са най-голямото предизвикателство, смята финансистът

Любомир Дацов
Снимка: БГНЕС

Идеята за министерство на държавните предприятия беше абсурдна, каза пред БНР финансистът Любомир Дацов.

Той определи като безсмислено отделянето на растежа и иновациите от Министерството на икономиката. Това по думите му създава двойна администрация и ще доведе до загуба на координацията между двете бъдещи министерства.

Прави се грешка със създаването на второ министерство, „независимо колко хубаво е името – растеж и иновации“, категоричен е финансистът.

Дацов припомни своя идея трудът да се прехвърли от МТСП към министерството на икономиката.

„Най-голямо предизвикателство, независимо че непрекъснато акцентираме върху социалните аспекти, всъщност са проблемите с труда. Най-големите предизвикателства пред нас в следващите 20 години са трансформациите в сферата на труда.“

Чиновниците в България – в централното управление, са 56 хиляди, няма как да съкратите 30 000, изтъкна още Любомир Дацов относно заявеното от Асен Василев намерение за намаляване на държавната администрация.

„Заедно с общините и всички останали независими структури са някъде около 100 000. Това, което беше направено като изказване, беше по-скоро политическо изказване.“

Вкарването на дигитални административни услуги ще освободи или намали значителен брой чиновници на гише, уточни финансистът. Същевременно по думите му у нас продължава да има сфери, където услугите са абсолютно недостатъчни и недоразвити поради липса на хора.

ББР заслужава да бъде закрита, защото има само загуби и в периода на съществуването си „или е работила основно за мениджмънта си, или за определен тесен политически кръг“, коментира Любомир Дацов.

„Но там ситуацията е такава, че трябва да се загуби, ако бъде закрита.“

Управлението на частна компания и на държавата и политиката няма нищо общо, заяви Дацов в предаването „Преди всички“. Той прогнозира, че доста неща в коалиционното споразумение на бъдещите управляващи ще претърпят промяна, защото досега се залагат много неща, които са нерационални„просто защото са се въртели в главата на някой, който няма опит“.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Венцислав Венев: Непрекъснато се говори за туризма като приоритет, но той липсва в дългосрочните стратегии

Днес пред Народния театър "Иван Вазов" започват честванията по повод 129 години от основаването на Българското туристическо движение от видния роден писател и общественик Алеко Константинов .  Те ще продължат в събота и неделя , посочи пред БНР Венцислав Венев, председател на Българския туристически съюз.  "Винаги в последната събота и..

публикувано на 23.08.24 в 11:49

След ЛГБТ поправките: черни списъци с учители, саморазправа, възмущение

Българският хелзинкски комитет намира публикуването от варненската структура на партия "Възраждане" на списъка с учители, подписали писмо в опозиция на последните изменения на Закона за предучилищното и училищно образование, за противозаконно действие, което нарушава основни човешки права на засегнатите. БХК ще предостави правна помощ на хора в..

публикувано на 23.08.24 в 10:21
Арман Бабикян

Арман Бабикян: Пеевски изпусна ДПС и ще се съпротивлява докрай

"Ако вътрешният министър е качествен и не допусне равномерно купуване на гласове, ще бъде ужасно трудно за г-н Пеевски да постави началото на сериозен политически проект . Той изпусна от ръцете си нещо много по-ценно – ДПС." Това мнение изрази пред БНР пиар експертът Арман Бабикян от движението "Ние идваме", бивш депутат. От ключовите..

публикувано на 22.08.24 в 11:04
Минчо Спасов

Минчо Спасов: Пеевски е като шофьор, който кара с 200 по "Струма", но идва Кресненското дефиле

През последните десетина години България се управлява от коалицията ГПС (ГЕРБ и ДПС).  Това заяви пред БНР Минчо Спасов, адвокат и бивш депутат. Според него тази коалиция е родила казуси като тези с Калин Стоянов и Димитър Главчев. По думите му, упоритостта на Калин Стоянов да запази поста си на вътрешен министър се дължи на амбиция "..

публикувано на 22.08.24 в 08:28

Безводие: Бедствено положение се очаква в още 5 села в Павликенско

Заради безводие се очаква да бъде обявено бедствено положение в още пет села от община Павликени , обяви пред БНР кметът инж. Емануил Манолов. "В половината от селата, а те са 19 в нашата община, положението е тежко, вече и невъзможно. В три от селата обявихме частично бедствено положение - Димча, Сломер и Лесичери. Ако засушаването..

публикувано на 21.08.24 в 15:36

Веселин Налбантов, хотелиер: Взех кредит, за да си платя тока!

Хотелиери и ресторантьори остават твърди в намерението си на 27 август да затворят пътя Бургас – Варна . Това потвърди пред БНР Веселин Налбантов – зам.-председател на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. Те обаче не знаят в тази политическа обстановка към кого да се обърнат. Утре предстои среща на инициативния комитет, където ще..

публикувано на 21.08.24 в 15:05

Намалява силата на циклона в Гърция, жегите се завръщат

Днес намалява силата на циклона в Гърция, който вчера наводни райони. Според прогнозите отново се връщат високите температури. Силни дъждове и градушка нанесоха сериозни щети в няколко района на Гърция. В град Волос голяма част от улиците са наводнени, вятърът изкорени дървета, под вода са приземни етажи и магазини, съобщават местните..

публикувано на 21.08.24 в 11:29