Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Радев към ДБ: Покажете, че правото може да е приоритет на едно управление

Снимка: БГНЕС

Според президента Румен Радев с вота си за „Демократична България“ избирателите са показали, че имат нужда от пресичане на злоупотребите с власт:  

"Но и пред вас стои отговорността да поемете ангажимент към последователно отстояваните от вас цели и приоритети - за върховенство на правото и модернизация на страната - и да покажете, че те могат и трябва да бъдат цели и приоритети на едно бъдещо управление, независимо от неговата форма".

На консултациите при президента председателят на парламентарната група на „Демократична България“ Христо Иванов изрази надежда, че ще бъде излъчено правителство: 

"Колкото и да изглежда труден процесът по формиране на това управление, той е една идея по-лесен, защото всички са наясно, че няма къде да се ходи. Въпросът е как ще съумее след това то да функционира. Това е по-скоро за мен голямата тема. Първата характеристика на мнозинството, което започва да се очертава. Вече то ще може да функционира самостоятелно, без ДПС и ГЕРБ, без онези политически формации, които са носители на корупционния вирус".

Другият съпредседател на „Демократична България“ - Атанас Атанасов, постави въпроса за проблемите в сектор "Сигурност":  

"По време на служебните правителства бяха сменени всички шефове на специалните служби и това трябваше да се случи, защото по времето на Борисовото управление секторът за сигурност беше кадруван от хора удобни, които не да разкриват, а да прикриват злоупотребите у нас, но някои от назначенията според нас не бяха удачни. Например главният секретар на Министерството на вътрешните работи считам, че му е твърде висока тази позиция, на която той е поставен".

"Приветствам Вашата загриженост към сектор "Сигурност". Да, има много проблеми. Аз съм далече от мисълта тук, в тази обстановка, да правим кадрова оценка, и то персонална, на назначенията в структурите за сигурност. Виждате, че успя МВР да пречупи купения вот", каза Румен Радев.

След срещата Иванов поясни:
"Аритметично, за нас е важно да има мнозинство, което е извън ГЕРБ и ДПС. Ясно е, че това мнозинство, аритметично, не може да бъде безпроблемно или гладко, но трябва да има правителство. Трудността ще започне след това как ще функционира това мнозинство. Мисля, че всички сме наясно с това. В крайна сметка ние трябва да дадем един голям кредит на доверие на мандатоносителя, защото иначе няма да има управление".
Атанасов допълни:
"Има риск при създаване на правителство да се получи ситуация на партийна феодализация на отделните министерства. Предупредили сме за това мандатоносителя. Очертава се двамата министри - на вътрешните работи и на отбраната, новите, които да бъдат - бяха министри на служебното правителство, така че балансите са необходими. В тази връзка смятам, че ще постигнем разбирателство. Като винаги съм заявявал, Бойко Рашков има качества и е упорит. Знаете този принцип: "Докато всичко не е договорено, нищо не е договорено".

Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Правителството одобри промени в Кодекса на труда и ги внася за гласуване в парламента

Промени в Кодекса на труда одобри правителството и ги внася за приемане в Народното събрание. Регламентира се индивидуално право на отпуск за отглеждане на дете до 8-годишна възраст от бащата или осиновителя с право на парично обезщетение от държавното обществено осигуряване. Отпускът е в размер до 2 месеца и може да се ползва   наведнъж..

публикувано на 27.05.22 в 20:37

В МС се провежда коалиционният съвет на управляващите формации

В Министерски съвет вече час продължава Коалиционния съвет на управляващите формации. Основна тема е развитието на отношенията със Северна Македония, но всяка от формациите даде заявка, че ще постави пред партньорите си и други теми. Преди началото на коалиционния съвет от "Има такъв народ" декларираха, че няма да отстъпят от позицията си..

публикувано на 27.05.22 в 20:30
Телефонен разговор между Марио Драги и Володимир Зеленски

Драги и Зеленски обсъдиха възможностите за деблокиране на износа на пшеница от Украйна

В телефонен разговор италианският премиер Марио Драги и украинският президент Володимир Зеленски обсъдиха възможностите за деблокиране на износа на пшеница от Украйна с цел предотвратяване на продоволствена криза, която заплашва най-бедните страни в света, съобщиха от кабинета на Драги, предаде Ройтерс. Руската блокада на украинските..

публикувано на 27.05.22 в 19:58
Владимир Путин

Русия ще продължи да спазва договорните си задължения за доставки на природен газ за Австрия

Русия ще продължи да спазва договорните си задължения за доставки на природен газ за Австрия. Това е заявил руският президент Владимир Путин в телефонен разговор с австрийския канцлер Карл Нехамер. Двамата са обсъдили и ситуацията в Украйна. Владимир Путин е информирал Карл Нехамер за мерките, които предприема руската страна за гарантирането..

публикувано на 27.05.22 в 19:43

Румен Радев очаква коалиционният съвет тази вечер да следва решенията на КСНС от януари

Президентът Румен Радев очаква коалиционният съвет на управляващите тази вечер, който е посветен на отношенията с Република Северна Македония, да следва решенията на Консултативния съвет за национална сигурност по същата тема от януари тази година, да отстоява българския интерес, както и Копенхагенските критерии за членство в Европейския съюз:..

публикувано на 27.05.22 в 19:40

Правителството определи "Български пощи" за стратегически обект от значение за националната сигурност

Правителството определи държавната фирма "Български пощи" за стратегически обект от значение за националната сигурност. В мотивите за решението е посочено, че тази стъпка ще помогне в кратък срок да бъдат предприети мерки за ограничаване на риска от нови сривове на системите в пощите, както и да бъдат осуетени нови кибератаки...

публикувано на 27.05.22 в 19:31
Мария Гайдарова, зам. - министър на образованието

Стартира Националната програма в подкрепа на образователните медиатори и социални работници

След 30 юни ще стартира Националната програма в подкрепа на образователните медиатори и социални работници - това оповести днес зам,-министърът на образованието Мария Гайдарова. Проектът е на стойност 10 мил. лева и цели преодоляването на социално-икономическите бариери пред задължителното образование.   "Има много важен акцент, който..

публикувано на 27.05.22 в 19:24