Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

След консултациите при Радев: Дали ИТН ще има вицепремиер ще е ясно от споразумението

| обновено на 07.12.21 в 11:35
Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев продължава политическите консултации с парламентарните групи в 47-ото Народно събрание преди да връчи първи проучвателен мандат за съставяне на правителство. Днес държавният глава ще разговаря поотделно с три от формациите в новия парламент.

Първи на днешните разговори на "Дондуков" 2 са от парламентарната група на "Има такъв народ" - една от четирите партии в евентуален бъдещ коалиционен кабинет с мандата на "Продължаваме промяната". Към тях президентът се обърна с думите:

"Вашата политическа сила вече доказа себе си като част от промяната на България! Много български избиратели продължават да виждат във вас надеждата за една нова и откровена политика, която назовава ясно проблемите и решенията, а не ги замита под килима, и съм убеден, че с опита, особено от изминалата година, вие вече имате ясна представа за предизвикателствата и задачите пред едно ново управление и имате готовност да допринесете активно за тяхното решаване. Както знаете, двете служебни правителства, които назначих по силата на Конституцията, стабилизираха страната, но и показаха, че с общи усилия могат да бъдат надмогвани различията в името на бъдещето на България. Убеден съм, че ангажиментът, който поехте - за търсене на баланс и партньорство в едно бъдещо управление и то основани на знанието и на почтеността - са изключително важни в една политическа среда, в която често произволът, невежеството и арогантността са вземали връх, така че вашето участие в тези консултации е важно!".

От „Има такъв народ“ декларираха, че ще работят за излъчването на редовно правителство и ще бъдат лоялни партньори, ако и останалите три парламентарни сили, с които преговарят за бъдещо управление, са такива. Председателят на парламентарната група Тошко Йорданов каза:

"В момента е изключително важно да се надмогне личното его, включително и човек, и една партия, трябва да направят необходимите компромиси в името на по-голямата цел. Така или иначе моделът ГЕРБ и ДПС все още не е разграден и се надявам да има достатъчно здрав разум в останалите политически партии, които твърдят, че искат да направят също това, да постигнем необходимите компромиси, необходимите цели да уточним, необходимите стъпки, за да има нормално правителство и страната да започне да се нормализира, защото в момента все още нещата не стоят по този начин".

Дали партия "Има такъв народ" ще има вицепремиер, ще е ясно при подписването на коалиционното споразумение, обяви Любомир Каримански от ИТН след консултациите:

"Както знаете, нещата са достатъчно динамични. Днес ще имаме среща и на парламентарната група, и на експертите, и ще бъдат обсъдени всички възможни програми, които са приложени, за да видим дали това са финалните и след това за самото коалиционно споразумение. Ние не сме казали, че има разминаване. Просто трябва да преценим всичко, което е написано вътре, още веднъж".

Каримански не потвърди, че партията му ще разполага с трима министри в следващото правителство.

"Наистина нещата да бъдат обсъдени коалиционно и, когато се каже, че се избира отбор "А-клас", така нареченият, то да бъдат положени на масата абсолютно всички онези CV-та, които са от отбор "Клас А". На това ще държа. Нашите кандидати са от отбор "Клас А" със сигурност".

"Колкото и да изглежда труден процесът по формиране на това управление, той е една идея по-лесен, защото всички са наясно, че няма къде да се ходи", коментира на срещата с президента Христо Иванов:

Последната среща на президента в рамките на политическите консултации е с представителите на "Възраждане". Председателят на групата Костадин Костадинов коментира тази седмица:

"Започва да тече последният срок, в който България може да се оттласне от дъното и е крайно време българската политика да бъде направлявана от достойни мъже".

След политическите консултации със седемте партии предстои президентът да реши кога ще връчи мандат за съставяне на правителство на най-голямата парламентарна група - тази на "Продължаваме промяната".



БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Отнеха сините флагове на 22 гръцки плажа

При внезапна проверка от страна на Гръцкото дружество по защита на природата бяха отнети сините флагове на 22 гръцки плажа. Оказа се, че те не спазват стандартите за отличието "син флаг". Плажовете с отнет "син флаг" не спазват изискванията за качество на услугата, лесен достъп до морето на хора с увреждания, чистота и безопастност. Тази година..

публикувано на 27.07.24 в 21:16

Блинкън е загрижен за действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна

На среща с китайския министър на външните работи Ван И държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън изрази загриженост във връзка с действията на Пекин спрямо Тайван и подкрепата му за войната на Русия в Украйна, съобщава Ройтерс. Блинкън, който по-рано критикува Китай, че ескалира напрежението с Филипините, е определил действията му спрямо..

публикувано на 27.07.24 в 20:52
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил ще присъства на празника на Вършец

За първи път български патриарх ще присъства във Вършец на официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана". Негово Светейшество Патриарх Даниил ще бъде посрещнат във Вършец на 2 август, когато е официалното откриване на "Празника на курорта, минералната вода и Балкана".  В 18 часа в храм "Свети Георги Победоносец"..

публикувано на 27.07.24 в 20:44

Атанас Запрянов: МО е в координация с МВР за извозване на невзривените фойерверки от Елин Пелин

Министерството на отбраната е в координация с Министерството на вътрешните работи за извозване на невзривените фойерверки от складовете край Елин Пелин. Това заяви във Велико Търново служебният министър на отбраната Атанас Запрянов: "По отношение на Елин Пелин извършваме една координация с МВР когато стане възможно да се влезе в терена, какви действия..

публикувано на 27.07.24 в 20:22

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия

Украински бойни дронове са поразили летище "Оленя" в Русия, където са базирани стратегически бомбардировачи. Това съобщи изданието "Украинская правда", като цитира съобщение на Главното разузнавателно управление на украинската армия. В съобщението се уточнява, че са нанесени щети на бомбардировач ТУ-22М3, както и че разстоянието от украинската граница до..

публикувано на 27.07.24 в 20:01

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските за потушаване на пожара в Славянка

Гръцките противопожарни служби действат съвместно с българските от двете страни на границата в района на планината Славянка.  Очаква се ново покачване на температурите в Гърция от утре, което повишава риска от разпалване на огнища, предупреждават от Гражданска защита. Днес вятърът разпали нови пожари по островите в Егейско море. Поради бързата..

публикувано на 27.07.24 в 19:49

Пожарът в планината Славянка е ограничен

Пожарът в планината Славянка, който снощи навлезе и в българска територия, е ограничен.   С прекъсване от няколко часа заради високите температури два хеликоптера гасяха от възуха, а на терен бяха над 60 огнеборци от пожарната, горските стопанства в района и военните от формированието за гасене на пожари.   Втора седмица гръцките власти не..

публикувано на 27.07.24 в 19:39