Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Министър Демерджиев предупреждава за разнопосочна практика при случайното разпределение на делата

Министърът на правосъдието Иван Демерджиев
Снимка: БГНЕС, архив

С писмо до Висшия съдебен съвет, главния прокурор и председателите на върховните и апелативните съдилища служебният правосъден министър Иван Демерджиев предупреждава за разнопосочна практика при случайното разпределение на делата.

Проверка на екипа му е установила, че в някои случаи процедурите се провеждат извън нормативните рамки.

Според министъра на правосъдието отклоняването от законовите норми може да засегне постановения съдебен акт до степен на нищожност.

Демерджиев обръща специално внимание на отказа на прокуратурата да съдейства на проверката.

От писмото му става ясно, че представителите на държавното обвинение не са се отзовали и на двете отправени покани за предоставяне на приетите и действащи към момента вътрешни правила за случайното разпределение на делата и преписките, информират от пресцентъра на Министерството на правосъдието.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Костадин Филипов прогнозира 58 места на ВМРО-ДПМН в парламента на СР Македония

Много ми се иска въпреки антибългарската риторика, достигаща гнусни нива, да остане там някъде по митингите и обещанията преди изборите, и да се окаже, че все пак и маме някакъв партньор в Скопие с когото може да се работи. Тази си надежда сподели в интервю пред БНР Костадин Филипов, дългогодишен кореспондент на БНТ в Скопие и..

публикувано на 08.05.24 в 16:20

Нискотарифна авиокомпания базира нов самолет на летище "София"

Една от нискотарифните авиокомпания у нас базира нов самолет на летище "София", който ще лети до 5 нови европейски дестинации през лятото. Инвестицията за страната ни е около 100 милиона евро, посочиха от столичния аеропорт. Нискотарифната компания, отбелязвана като номер едно у нас от концесионера на летище "София" - "Софкънект", ще оперира..

публикувано на 08.05.24 в 16:00

Почина Райна Вълчева, бивш зам. главен редактор на в. "Труд"

На 5 май е починала Райна Вълчева, бивш първи заместник главен редактор на в. "Труд", съобщиха от семейството за "Хоризонт". Поклонението ще е в петък в Централните софийски гробища.

публикувано на 08.05.24 в 15:51
Руско самоходно оръдие на неуточнена бойна позиция, 18 май 2023 г.

Русия е превзела две села в Украйна

Руските сили са превзели село Кисливка в украинската Харковска област и село Новокалинове в Донецка област, твърди руското министерство на отбраната. В изявление се признава за нанесените тази нощ удари по военни и енергийни съоръжения в Украйна с дронове и ракети. "След кратко затишие се очаква Русия да продължи с масираните удари",..

публикувано на 08.05.24 в 15:44

ЕК иска от Х информация за намаляване на ресурси за модериране на съдържание

Европейската комисия поиска от платформата X (бивша Туитър) повече информация за намаляването на ресурсите за модериране на съдържанието и на дейностите в тази сфера. Искането е по Акта за цифровите услуги. Комисията иска също сведения за оценката на риска, извършена от Х за прилагането на инструментите на генеративния изкуствен интелект в..

публикувано на 08.05.24 в 15:37
Златоград

Тодор Батков-младши е втори в листата на ГЕРБ в Смолян

Истински избори в България отдавна няма, всичко е превърнато в технология на изборите, смятат родопчани, които на предстоящите предсрочни парламентарни избори ще изпратят в 50-тото Народно събрание  от 22-ри избирателен район общо четирима депутати. Как приемат последните политически събития хората от Смолянско, промени ли се животът им и какво..

публикувано на 08.05.24 в 15:22
Снимката е илюстративна

САЩ спрели доставка на оръжие за Израел заради офанзивата в Рафах

Съединените щати са спрели доставката на оръжия за Израел миналата седмица в отговор на очакваната офанзива в Рафах. Това е заявил пред Ройтерс високопоставен американски служител, пожелал анонимност. Белият дом и Пентагонът отказаха коментар. За първи път след атаката на палестинската групировка "Хамас" срещу Израел на 7 октомври Вашингтон..

публикувано на 08.05.24 в 15:11