Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ирена Анастасова: Има договорка бюджетни организации да бъдат извадени от свободния пазар

Ирена Анастасова
Снимка: БГНЕС

„Тези неща от нашата социална програма и от нашите предложения в социалната сфера, които няма да са факт от 1 януари, по всяка вероятност ще бъдат факт от средата на следващата година, тъй като това са сериозни промени и сериозни финансови ресурси. Това е записано в споразумението.“ Това заяви в интервю за БНР Ирена Анастасова, заместник-председател на БСП, депутат и участник в коалиционните преговори.

Анастасова потвърди позицията на БСП, че хората трябва да се подпомогнат „във връзка с непосилните цени на тока от 1 януари“.

Прието е било и искането на БСП да се вземат мерки и за бюджетните организации и публичните институции – училища, детски градини, читалища, библиотеки, за които от началото на идната година също е предвидено да излязат на свободния пазар на електроенергия.

„Бюджетите им няма как да издържат. Имаме договорката, че ще бъдат извадени от свободния пазар и ще могат да бъдат върнати на регулирания пазар“, изтъкна Ирена Анастасова.

„Това са бюджетни предприятия. Няма как да вземаш от левия и да слагаш в десния джоб. Това не води до нищо“, коментира тя.

Ще има съветници от различните партии“, потвърди Ирена Анастасова относно съгласието между коалиционните партньори във всяко министерство да има представител от партия, различна от управляващата ведомството.

Анастасова отрече с нея да са водени разговори да оглави социалното министерство.

Това са спекулации. Няма такова нещо.“

„Най-логично е и са водени разговори социалното министерство да е при нас“, допълни тя.

Ирена Анастасова открои като най-важната мярка, която ще се предприеме в сферата на образованието, пълния преглед на учебните програми и учебното съдържание. Тя го определи като тежък проблем, който е довел до тежки последици и като една от причините за ширещата се неграмотност.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Служебният министър на туризма Евтим Милошев

Служебният министър на туризма със срещи в 11-те общини в Монтанско

Служебният министър на туризма Евтим Милошев ще е в Монтана днес. В 11 часа при областния управител Ивайло Антонов той ще има среща с кметовете на 11-те общини от региона. Заедно с представители на туристическия бранш ще обсъдят проблемите и предизвикателствата пред туризма, в тази част на Северозападна България. След срещата се предвижда..

публикувано на 21.05.24 в 08:04
Петър Богдан Бакшев, нарисуван от Васил Горанов

Ръкописът на Петър Богдан се представя в Националния археологически институт

Репродукция на първия исторически трактат, посветен на България, ще бъде изложен от днес в Националния археологически институт с музей при БАН. Ръкописът на Петър Богдан "За древността на бащината земя и за българските дела" ще бъде представен преди обед в Гербовата зала на президентството, а вечерта в Археологическия музей ще бъде открита..

публикувано на 21.05.24 в 07:58

"Натура" 2000 в парк Рила: представят планински местообитания, птици и растителност

С интересни презентации и дискусия със студенти екипът на Национален парк "Рила" ще отбележи Европейският ден на "Натура 2000". Ползите от опазването на планински природни местообитания, със специфичните за тях видове птици и растителност ще бъдат обсъдени на кръгла маса в парковата дирекция. Мрежата от защитени зони в Европа е създадена..

публикувано на 21.05.24 в 07:54

Администрацията в Гърция протестира заради ниски заплати и високи данъци

24 часова стачка днес в Гърция. Протестират служителите в държавния сектор срещу високите цени и данъци и ниските заплати. Блокиран е транспортът.  Стачката засегна силно обществения транспорт. Железничарите спряха влаковете с искане за по-добро финансиране на железопътната мрежа, за да се гарантира сигурност на пътниците. С..

публикувано на 21.05.24 в 07:46
Христина Христова

"Швейцарското правило" ли е най-добрият механизъм за осъвременяване на пенсиите?

Депутатите се събират на извънредно заседание на Народното събрание. На него трябва да бъде изслушан служебният министър-председател Димитър Главчев  във връзка с предстоящото увеличение на пенсиите от първи юли.  Депутати от една от парламентарните групи са внесли проект на решение, с което да задължат правителството да подкрепи решението на..

публикувано на 21.05.24 в 07:45

Еврокомисарят по въпросите на селското стопанство на срещи с Румен Радев и Георги Тахов

Европейският комисар по въпросите на селското стопанство Януш Войчеховски пристига на работно посещение в България. Визитата му е по покана на служебния министър на земеделието Георги Тахов. В програмата на Войчеховски са предвидени срещи с президента Румен Радев, с министър-председателя Димитър Главчев, с министъра на земеделието и храните Георги..

публикувано на 21.05.24 в 07:40
храм

Църквата празнува Константин и Елена и намирането на Кръста

Днес православната църква почита паметта на светите Константин и Елена. Те са свързани с началото на възхода на християнството в Римската империя и намирането на Кръста, на който е бил разпнат Христос. Днес имен ден имат близо 103 хиляди души, от които 67 хиляди са жени. Историята помни римския император Константин Първи като Велики, а..

публикувано на 21.05.24 в 07:36