Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

НСОРБ: Над 250 хиляди са децата в детските градини и издръжката за тях е над един милиард лева годишно

Ще бъдат ли безплатни детските градини и ясли

Тази мярка трябва да върви с увеличаване на местата в детските градини, смятат от Мрежата за децата

2
Снимка: БГНЕС

"До момента детските градини и ясли се плащат преобладаващо от държавния бюджет. Но идеята да бъдат безплатни не е нова, като част от тази политика се прилага при социално слаби и многодетни семейства. През последните пет години се заделя значителен европейски и национален ресурс, за да се подкрепят децата на социално слабите семейства.

Ние бяхме притеснени от сроковете за въвеждане на тази мярка, като сега след днешното изказване на министъра на труда и социалната политика, че ще се пристъпи към мярката след необходимите анализи и дискусии, което за нас е успокояващо", коментира в "Хоризонт до обед" Теодора Дачева, зам-изпълнителен директор на НСОРБ за това как гледа на идеята за безплатни детските градини и ясли от 1 януари и безплатни учебници до 12 клас. 

Дачева посочи, че въвеждането на мярката от септември догодина е далновидно решение, изказано днес от новия социален министър.

Дачева посочи, че вече над 40 общини напълно освободиха родителите от такси за детските градини и ясли, но това е след анализ за самите общини.

"Не мога да кажа как ще стане това в големите градове, където проблемът не е в местата, не в таксите. За нас разбира се, като НСОРБ основното притеснение е размерът на ресурса, който ще бъде определен в дъражвния бюджет за тази мярка. Защото в момента в детски градини и ясли са над 245 хиляди деца, за които в момента държавата заплаща над 1 млрд. лв. а отделно общините и родителите осигуряват ежегодно до 300 млн. лв.

Така че ресурсите са значителни и трябва внимателно да се пристъпва към въвеждането на мярката. Нашите разчети сочат, че ще са необходими минимум 250 млн. лв. в бюджета, но тук не сме включили увеличаването на цените на тока и стоките", заяви още Дачева.


"Това една мярка, която сама по себе си е добра, но тя е извадена от контекста, така че всъщност досега държавата ни не е имала целенасочена политика за подкрепа на децата и семействата", посочи пред БНР Пламена Николова, програмен координатор на политики за деца в  Националната мрежа за децата.

"Още повече, че отпадането на таксите ще бъде само за късметлиите приети в общински и държавни детски градини. Така че как всички деца ще бъдат подкрепени? А то нещо ви е безплатно, но вие нямате достъп до него, това е меко казано цинично. Така че мярката ще срещне съпротивата на родителите. Тази мярка трябва да върви с увеличаване на местата в детските градини", счита още Николова.

"Това е мярка, която звучи по-добре на хартия, отколкото на практика", каза в "Хоризонт до обед" Георги Вулджев, икономист в Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).

"Има два проблема с това предложение - това е стъпка към ограничаване на практика на автономията на местната власт,  да водят своя социална политика и стават още по зависими от централното правителство. Което е стар техен проблем.

А още - и сега общините, в които има нужда, са направили безплатна услугата за децата в техния регион.

Другото нещо - това ще важи само за общинските и държавни детски градини.

Затова е добре тези пари, които евентуално ще се заделят,  да отиват за разкриване на повече места в детските градини, за разширяване на капацитета, там където наистина има нужда", заяви още пред БНР Вулджев.


Още по темата в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна

"Дали ще дадем златото, а за нас да останат отровите" - дилема пред три общини в Северозапада

Населението в общините Своге, Ботевград и Мездра е притеснено от проект за десетки сондажи за добив на злато в землищата на редица населени места. Това са селата Бов, Лакатник, Желен, Брезов дол, Габровница, Еленов дол и други в община Своге, Гурково, Краево и Литаково, Ботевградско, както и Зли дол и Оселна в община Мездра...

публикувано на 10.09.24 в 11:52

Д-р Зорница Маркова: До 3-годишна възраст екранното време за децата да е нулево!

Децата и мобилните телефони - темата в рубриката "Училище за родители". Според столичани децата им използват мобилните си телефони най-малко два часа на ден, но може и до 6 часа да достигне това време. Децата до 6 години почти не използват електронни устройства при някои от семействата. На някои от по-малките деца изобщо са им забранени телефоните, на..

публикувано на 10.09.24 в 11:10
Константин Илиевски

Маестро Константин Илиевски: С концерт ще отбележим подобаващо един от най-големите ни празници

Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски, посветен на Деня на независимостта на България. Събитието е на 18 септември от 19:00 ч. в Голямата зала на Софийската опера и балет. Концертът се организира от БНР и Сдружение "Реформ Юнион Клуб"  с подкрепата на Столична община...

публикувано на 09.09.24 в 12:39

Майка на две деца има нужда от спешна операция и лечение в чужбина

Майка на две деца има нужда от спешна операция, за да спасят крака ѝ. Надя Лашева преподава на деца английски език. Преди седмица чува тежката диагноза – рак на костите. Историята на Надя започва така: " Ракът на костите е много агресивен, нямам време, а загубих четири месеца в търсене на диагноза! Аз съм Надя - учител..

публикувано на 06.09.24 в 14:58
Марио Мишев

Марио Мишев: Днешните политици нямат моралното право да изричат "Съединението прави силата"

Ние сме късметлии, че като народ имаме богата история и можем да избираме какво да разказваме . Не всеки народ разполага с тази привилегия – да има древна история. Това каза в интервю за БНР Марио Мишев, съосновател на сдружение и издателство "Българска история". По думите му, родолюбието е въпрос на вътрешно усещане и в миналото то е..

публикувано на 06.09.24 в 08:26
Донка Михайлова

Донка Михайлова: ВИК инфраструктурата вече е въпрос на национална сигурност

"Необходим е сериозен ресурс, необходима е  нова управленска философия на ползването на водните ресурси , на реконструкцията на ВИК-мрежата в страната, защото можем да определим като "безумие", че в  много български общини 80% от водата изтича и само 20% се използва рационално . Тези 80% изтичат, защото  мрежата е крайно амортизирана ...

публикувано на 05.09.24 в 11:14

Милена Захариева: Детските столчета по новия регламент няма да са по-скъпи

От началото на септември са в сила нови правила за детските столчета в колите . За продажба ще се предлагат изделия само по новия стандарт, но старите също ще могат да се използват, докато не дойде време за тяхната подмяна.  Пред БНР Милена Захариева от Фондация "Деца на борда" обясни, че това не са нови и по-скъпи столчета . Просто всички..

публикувано на 05.09.24 в 10:54